Štrajk dojenja – beba neće da sisa

Kada se priča o štrajku dojenja to je jedna prilično dikutabilna tema jer je jako teško odrediti zašto beba odbija podoje. Neki od uzroka se lakše primjete, a neki se jednostavno ne otkriju, već vremenom sami prođu i sve se vrati na svoje. Beba nastavi uredno sisati kao i prije ove faze. 

Zašto je beba u štrajku?

Ovo su samo neki od mogućih razloga zašto beba, koja je do skoro sisala bez problema, počinje odbijti podoje:

 • Bol u ustima zbog izlaska zubićastrajk dojenja
 • Infekcije gljivicama kao što je kandida, odnosno soor
 • Infekcija uha, koja može uzrokovati pritisak ili bol u toku podoja, ovo se mora provjeriti kod pedijatra naravno
 • Bol zbog pritiskanja rukice gdje je beba na primer dobila vakcinu
 • Zapušen nosić koji otežava disanje u toku podoja
 • Upotreba flašice ili cucle koja dovodi do promjena u načinu sisanja i do smanjenja količine mlijeka
 • Promjene u majčinoj ishrani tj unošenje namirnica koje su dovele do nagle projmene u ukusu mlijeka
 • Promjena sredstava za higijenu koji su prouzrokovali prikrivanje majčinog mirisa na koji je beba naviknuta
 • Pad u količini mlijeka izazvan hormonima pred menstrualni ciklus

Šta god da je njegov uzrok, štrajk dojenja je uznemiravajuć po svakoga. Beba može biti nezadovoljna i teško je umiriti. Majka se može osjećati frustrirano, uznemireno i zabrinuto što je njena beba odbija. Takođe se može osjećati krivom, misleći da to što beba odbija sisati znači da je nešto pogriješila.

Može li se štrajk dojenja prevazići i kako?

Evo par savjeta kako prevazići štrajk dojenja:

 • Pokušajte da dojite bebu dok spava ili kada je pospana. Mnoge bebe koje odbijaju dojku u budnom stanju rado je prihvate kada su u polusnu ili dok spavaju. Takođe nemojte čekati da beba ogladni već joj ponudite nešto prije vremena za podoj dok je jos mirna. Ukoliko je jako gladna beba neće imati strpljenja za podoj.
 • Ukoliko sumnjate da beba ima zdravstveni problem i da zbog toga odbija sisati posjetite pedijatra kako bi utvrdili postoji li realan problem zbog kog beba ne sisa (bol zbog rasta zubića, upala uha, sor)…
 • Probajte mijenjati položaje za dojenje
 • Dojite u pokretu držeci bebu na rukama ili u marami
 • Dojite u prostoru u kom su stvari koje mogu da odvlače pažnju bebe svedene na minimum (buka, svjetlost, glasna muzika, TV…). Bebe u uzrastu 6-9 meseci su jako radoznale i potrebna im je mala asistencija od strane mame da se skoncentrišu i da završe svoj obrok, a da ga ne prekinu poslije par minuta jer im je nešto drugo odvratilo pažnju.
 • Neka beba osjeti vašu kožu. Probajte da se i vi i beba raskomodite.
 • Možda nešto od hrane koju unosite u organizam smeta vašoj bebi tako što menja ukus mlijeka. Probajte da smanjite unos kofeina, čokolade ili začinjene hrane.
 • Sve dok je beba u štrajku potrudite se da se ništa od dnevne rutine ne mijenja naglo. Neka bebin ritam bude kao da je sve ok. Potrudite se da bebi pružite ekstra količinu pažnje i maženja.

A mlijeko?

Ukoliko vas brine količina mlijeka koju beba uzima u toku dana (24 sata) obratite pažnju na broj mokrih pelena. Potrebno je da vaša beba, ako je samo na majčinom mlijeku, ima 5-6 mokrih pelena za jednokratnu upotrebu ili 6-8 mokrih pamučnih pelena. Ponekad bebe koje su napunile 9 mjeseci jednostavno požele da prestanu sa podojima. Dešava se da jednostavno iz ovog ili onog razloga odbijaju sisati. U tim danima je jako važno da majka nastavi da izmlaza mlijeko i da ga daje bebi. Može se ponuditi iz šoljice, može se stavljati u čvrstu hranu… Sve se računa kao unos majčinog mlijeka bez obzira na koji je način to izvedeno. Najčešće se desi da beba nakon nekoliko dana jednostavno krene normalno sisat, kao da se ništa nije ni desilo. Na mami je da pokušava i da bebi nudi dojku ali beba je ta koja odlučuje da li će nastaviti sa dojenjem ili ne. Važno je da mama bude što je moguće više smirena i da održava količinu mlijeka redovnim izdajanjima.

Često se dešava da je mama i nesvjesno u grču hoće li beba nastaviti sa dojenjem tako da i sama (potpuno nesvjesno) blokira kretanje mlijeka iz dojke. Baš zbog ovoga pomaže da se pred nuđenje dojke krene sa izmlazanjem tek toliko da mlijeko krene. Na ovaj način će mlijeko biti spremno istog trenutka kada bebu postavite na dojku i izbeći će se eventualna nervoza kod bebe dok čeka refleks otpuštanja mlijeka.

Koji god da je razlog za štrajk dojenja on skoro uvijek moze da se prevaziđe ali uz mnogo strpljenja i samopouzdanja. Prednosti dojenja su jako velike tako da se isplati potruditi.

Tereza Kiš
vr. savetnica za dojenje

urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!