Stres utiče na imunitet dece

stres deteStresna iskustva kod male dece mogu da utiču na njihovo zdravlje i posle razrešenja stresne situacije.

Istraživači na Univerzitetu Viskonsin Medison pregledali su učinak stresnih događaja na dečji imuni sistem i utvrdili da on nije potpuno razvijen pri rođenju, zbog čega uticaji iz okoline u ranim fazama razvoja ostavljaju posledice na imuni sistem dece.

Procena grupe adolescenata sa istorijom fizičkog zlostavljanja i stresne atmosfere u porodičnom domu otkrila je da su ta deca imala viši nivo protivtela na virus herpesa simpleksa tip 1(HSV-1), što je upućivalo na to da je njihov imuni sastav kompromitovan.


Oko dve trećine populacije u Americi ima u sebi taj virus, koji uzrokuje mehuriće i kraste u području usana.

Pojedinci sa zdravim imunim sistemom u mogućnosti su da drže taj virus pod kontrolom i retko imaju simptome, dok osobe sa oslabljenim imunim sistemom imaju problema sa odupiranjem virusu i proizvode protivtela na virus.

“Čak i ako se promenila okolina deteta, fiziološki su oni i dalje odgovarali na stres”, izjavio je Set Polak, stariji autor i profesor psihologije i pedijatrije na Univerzitetu Viskonsin Medison dodajući da “to može da utiče na njihovo učenje, ponašanje i imuni sistem koji je značajno povezan sa zdravljem te dece”.

(Tanjug)

 

Izvor: mtsmondo.com

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!