Strije u trudnoći

Ako ne poduzimate preventivne mjere, mogli bi nakon trudnoće završiti sa groznim strijama

Trudnoća bi vam trebala biti najljepši dio života i jedinstveno iskustvo. No ukoliko ne pazite u trudnoći i ne poduzimate preventivne mjere, nakon 9 mjeseci bi mogli osim sa bebom završiti i sa groznim strijama. Ukoliko ne vlažite redovito kožu, mogli bi imati strije po cijelom tijelu, uključujući po trbuhu, nogama i bokovima. Također bi vam lice moglo postati tamnije, a koža na licu suha. Održavanje zdrave kože čini se kao izazovan zadatak, osobito ako već imate probleme sa kožom. Prije nego započnemo temu o prevenciji strija, važno je da znate što su to strije i kako nastaju.

Što su strije i kako nastaju?

Strije su oblik ožiljka na koži , a mogu biti crvenkasto crne, ljubičaste, tamnosmeđe ili ružičaste boje sa srbrnkasto bijelim odsjajem, ovisno o nijansi vaše kože.

Pojavu strija uzrokuju promjene na elastičnom tkivu koje se nalazi ispod kože. Kad se srednji sloj kože naglo rastegne, elastičnost kože se smanji, a elastična vlanka pucaju.  Strije se mogu pojaviti svugdje na tijelu; tijekom trudnoće vjerojatno će vam se pojaviti duž bočnih strana tijela i na donjoj strani trbuha, na gornjem dijelu prsiju, na bedrima i na stražnjici. Strije se obično pojavljuju na mjestima gdje su pohranjene veće količine masnog tkiva. Iako se strije povezuju sa pretilošću i debljinom, one mogu biti posljedica raznih stvari. Trudnoća, bodybuilding, gubitak težine, pubertet i intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do pojave strija. Strije se obično pojave kada u krvotok uđe povećana razina cirkulirajućih glukokortikoida. Ovaj hormon, koji izlučuje nadbubrežna žlijezda, povišen je za vrijeme trudnoće, intenzivnog vježbanja i puberteta, zbog čega se pojavljuju strije. Ali, sve ovo možete proživjeti, čak i da vam se koža rastegne, a da ne dobijete strije. 

Kako da znam da li ću ih dobiti?

To je vrlo teško predvidjeti. Barem pola trudnica dobije strije, ali nitko točno ne zna zašto ih neke žene dobiju a druge ne. Prema istraživanjima, genetika ima utjecaja na to – ako su vaša majka ili sestra dobile strije u trudnoći, vjerojatno ćete ih i vi dobiti.

Pojava strija ovisi i o tome koliko i kako brzo će vam se koža rastegnuti u trudnoći. Veća je vjerojatnost da ćete dobiti strije ako naglo dobijete na težini, ako nosite blizance, ako nosite veliku bebu ili ako imate višak amniotske tekućine.

Kako mogu spriječiti pojavu strija u trudnoći?

Kad se strije jednom pojave, više ih se ne možete riješiti u cijelosti. S vremenom mogu postati manje vidljive, ali nikada ne nestaju.
Postoje metode kojima možete spriječiti ili ublažiti pojavu strija. Malo više vodite brigu o svom tijelu i vaša će koža biti zategnutija, sjajnija i ljepša nego prije trudnoće. Tajna sprečavanja pojave strija u trudnoći je u tome da se pobrinete da vam koža ostane elastična i vlažna. Kako bi ovo postigli trebate mazati losionom ili kremom za tijelo trbuh, noge i ruke barem dva puta dnevno. Ako vam je ovo otežano zbog dodatne težine koju ste dobili u trudnoći, neka vam partner pomogne. Koristite kreme bogate vitaminom A ili E jer pomažu općenitom stanju kože i omekšavaju je. Pored toga regeneraciji kože mogu pomoću ružino ulje ili mlijeko za tijelo koje sadrži voćne AHA kiseline. Na žalost nema dokaza da ijedna od krema ili ulja protiv strija uistinu pomaže.

Poticanje cirkulacije masažnom rukavicom ili masažnom četkom također može pomoći u sprečavanju nastanka strija. Osim toga preporuča se da izbjegavate naglo dobivanje na težini, kako bi koža imala dovoljno vremena da se prilagodi novom obliku tijela i zadržala svoju elastičnost. Prehrana vam također može pomoći u borbi protiv strija – jedite hranu bogatu vitaminima E i C, koji pomažu zdravlju kože.

Da li ih se ikako mogu kasnije riješiti?

Ako vam se i pojave strije u trudnoći, dobro je što obično 6 do 12 mjeseci nakon poroda postanu znatno manje vidljive. Pigmentacija izblijedi i postanu svjetlije od kože koja ih okružuje, ali tekstura ostaje ista. Ako vam jako smetaju, popričajte sa dermatologom kako ih možete smanjiti. Postoje razni tretmani koji će ih učiniti manje vidljivima. Površinski lijekovi, poput tretinoina (retin-A) i glikolične kiseline mogu pomoći (pripazite: retin-A se ne smije koristiti za vrijeme trudnoće, a poželjno je da ga izbjegavate i ukoliko dojite).

Laserska terapija pokazuje dobre rezultate u liječenju strija. Može ih izblijediti tako da postanu manje vidljive i pomaže u obnovi elastičnosti kože.

Izvor: zena.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!