Svake godine prevremeno se rodi 4.148 beba

U Srbiji se godišnje prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina.

Guliver/Getty images

Dr Branislava Dedović- Bjelajac iz Instituta za neonatologiju je, povodom Dana prevremeno rodnjenih beba koji se danas obeležava širom sveta, istakla da je prevremeno rođenje vodeći uzrok smrtnosti novorođenčadi i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu.

“Ova deca se rađaju sa malom telesnom težinom, često imaju motorne, disajne probleme, probleme sa vidom i sluhom i to su deca koja zahtevaju praćenje tokom celog života”, navela je doktorka Bjelajac.

Ove bebe su u riziku za razvoj brojnih kompikacija koje su posledica problema u trudnoći, na porođaju, zbog njihove nezrelosti i postnatalnih problema tako da u svetu svake godine umre 1,1 miliona prevremeno rođene dece.

“Mi se pridužujemo globalnoj inicijativi za obeležavanje svetskog dana prevremeno rođenih beba, a cilj nam je da našim malim bebama omogućimo bolji kvalitet života, a roditelje bolje informišemo i omogućimo da učestvuju u lečenju svoje dece”, istakla je dr Bjelajac.

Ona je podsetila da je Institut za neonatologiju jedina republička institucija tercijarnog nivoa u kojoj se leče prevremeno rođene bebe i podsetila da je najmanje prezivela beba koja je lečena u ovoj ustanovi imala svega 500 grama i da je rođena u 22 nedelji trudnoće koja u normalnim uslovima traje 40 nedelja.

Obeležavanju Svetskog dana prevremeno rodnjenih beba pridružila se i Skupština Srbije koja će sutra biti osvetljena ljubičastnom svetlošću kao simbol kolektivne brige za sve prevremeno rođene bebe i novorođenčad sa najsloženijim problemima.

Mondo

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!