Sve o carskom rezu – za i protiv

carski rez

Carski rez je u poslednjih petnaestak godina postao popularan. Sve više budućih majki želi da izbegne bolove i napore koje iziskuje porođaj pa se odlučuju na porođaj hirurškim putem.
Iako carski rez kod neupućenih slovi kao sigurniji, brži i bezbolniji način rađanja, i on ima svoje nedostatke i rizike.
U poređenju s vaginalnim porađajem, uz koji idu manje količine korišćenih lekova i kraći boravak u bolnici, porođaj hirurškim putem nije lišen rizika i komplikacija.
Zato lekari, po pravilu, osim ako to situacija ne iziskuje, preporučuju prirodni, vaginalni porod.

Nedostaci carskog reza

1. Duže oporavljanje. Strah od bolova prilikom porođaja često trudnice dovede do odluke rađanja carskim rezom, koji se smatra bržim procesom koji zahteva samo dan, dva boravka u bolnici. A pak, zbog korišćenja anestezije i drugih lekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak je duži u poređenju s prirodnim porođajem.

[wp_ad_camp_1]

2. Povećana mogućnost infekcija, krvarenja i tromboze. Za razliku od prirodnog porođaja, carski rez povećava šanse infekcije i spoljašnjih i unutrašnjih rezova.
U nekim slučajevima može da se javi jaka infekcija koja zahteva dalje operativne zahvate i jake doze antibiotika.

3. U mnogim slučajevima žene se nakon porođaja carskim rezom žale na dobijanje viška kilograma koji se koncentrišu u području ispod reza.

4. U poređenju s bebama rođenim prirodnim putem, bebe rođene hirurškim zahvatom, zbog lekova korišćenih za vreme operacije, nisu u potpunosti receptivne odmah nakon porođaja. Takođe, dojenje „hirurških“ beba zahteva više napora od dojenja beba rođenih vaginalnim putem.

Kako izbeći štetne učinke
Pa ipak, ako ste se odlučili za ovaj vid porođaja da biste izbegli bolove i traume nakon operacije u svoju dnevnu rutinu, možete uvesti neke promene.
1. Počnite da šetate redovno nekoliko meseci nakon porođaja. Ovo će pomoći održavanju fleksibilnosti tela i pomoći će uklanjanju ukočenosti nakon operacije.

2. Možete da započnete s redovnim režimom vežbanja kako bi vam telo ostalo aktivno i fleksibilno.

3. Obavezno uzimajte sve lekove onoliko dugo koliko vam je propisao lekar, kako biste sprečili razvijanje postporođajne infekcije i druge komplikacije.

4. Odlazite na redovne preglede kako biste izbegle komplikacije nakon porođaja.

Samo kad je neophodan
Na carski rez najbolje je da se odlučite samo kada je on nepohodan, a ne da biste izbegli bol i napor pri prirodnom porođaju.

Zašto da rizikujete s nepotrebnim hirurškim zahvatom, kad u današnje vreme postoje prirodne i bolje tehnike porođaja sa mnogo manje komplikacija?

Mnogi današnji lekari predlažu carski rez zato što im se pacijentkinje boje bola prilikom prirodnog, vaginalnog porođaja. Ali, carski rez, s druge strane, može da ima mnogo neželjenih nuspojava.

Izvor: Blic

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!