Sve što trebate znati o ovilaciji

ovilacijaRazumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa

Odluka da postanete roditelj jedna je od najvećih i najvažnijih koje ćete ikad donijeti, i nakon što se odlučite na ovaj korak željet ćete da sve protekne što je lakše  moguće. Razumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa jedna je od prvih stvari koje biste trebali saznati.  

Što se događa kad ovulirate?

Svakog mjeseca tijelo se priprema za trudnoću i svakog mjeseca dolazi do ovulacije – izbacivanja  jajne stanice iz zrelog folikula. Većina žena s vremenski pravilnim mjesečnim ciklusom, dismenorejom (bolne menstruacije) te premenstrualnim sindromom (napetost dojki, bol u donjem dijelu trbuha) ima ovulaciju.
Jajnu stanicu jajnici (ovariji) svakog mjeseca naizmjence izbacuju u jajovod (fallopian tube) gdje dolazi do susreta jajne stanice i spermija i oplodnje. Ako stanica nije oplođena tijelo je se riješava menstruacijom.  


Koliko dugo traje ciklus?

Svaka je žena drugačija, tako i menstrualni ciklus kod svake drugačije traje. U pravilu  ciklus traje 28 dana, no mnoge zdrave žene imaju ciklus nešto duljeg ili kraćeg trajanja. Kod žena s pravilnim ciklusom ovulacija se zbiva 14. dana, računajući od prvog dana prethodne menstruacije. Period od prethodne menstruacije do ovulacije računa se kao prva faza ciklusa (estrogenska faza, faza proliferacije ili bujanja), a od ovulacije do sljedeće menstruacije druga faza ciklusa (progesteronska ili sekrecijska faza), obje su faze podjednake po trajanju.

Ako vam mjesečnica ne traje točno 28 dana, ne brinite, to ne znači da imate problema s plodnošću. Pri nepravilnim ciklusima obično je druga (sekrecijska) faza stalna, traje 14 dana, a prva (proliferacijska) faza je skraćena, npr. na 9 dana pri 23-dnevnom ciklusu, ili je produljena, npr. na 19 dana pri 33-dnevnom ciklusu.
Znači, ako vaš ciklus traje, recimo, 31 dan ovulirat ćete  17. dan. Pa ako poradite na začeću u svoje primarne plodne dane – između 14. i 17 dana, imate dobru šansu da ostanete trudni.

Što potiče ovulaciju?

Sve ovisi o hormonima. Vaše tijelo proizvodi FSH folikulostimulirajući hormon (hormon hipofize), koji za vrijeme prvog dijela ciklusa stimulira rast folikula i sazrijevanje jajne stanice. U ovo vrijeme tijelo proizvodi i visoke razine estrogena koji pak potiču otpuštanje LH luteinizirajućeg hormona koji svojim djelovanjem izaziva sazrijevanje jajne stanice i izbacivanje jajne stanice iz folikula, odnosno ovulaciju. U pravilu samo će jedno jajašce biti dovoljno veliko da se “probije” iz folikula za vrijeme ovulacije, no kod se nekih žena povremeno izbace dva jajašca što može rezultirati blizancima.  

Kako možete znati da ovulirate?
 
Ako naučite “čitati” svoje tijelo i dobro se upoznate sa svojim menstrualnim ciklusom, trebali biste znati kada ovulirate. Ključno je da pripazite na promjene u  cervikalnoj sluzi. Pod djelovanjem estrogenih hormona cervikalna sluz dobiva na svojoj viskoznosti te u vrijeme ovulacije sadrži najviše količine vode (97 – 98 posto).  Nakon mjesečnice dan ili dva osjećat ćete se “suho”, a nakon toga imati ljepljiv, bijelkast sekret. Kako se približavate ovulaciji sekret će se promijeniti u prozirniju i ljepljiviju sluz, nalik na bjelanjak. U pravilu, ovo je prilično primjetno pa obratite pozornost jer je to prilično siguran znak da ovulirate. 

Razumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa

Odluka da postanete roditelj jedna je od najvećih i najvažnijih koje ćete ikad donijeti, i nakon što se odlučite na ovaj korak željet ćete da sve protekne što je lakše  moguće. Razumijevanje ovulacije i ovulacijskog ciklusa jedna je od prvih stvari koje biste trebali saznati.  

Pomažu li ovulacijski testovi i mjerenje temperature?

Da, oni mogu biti koristan vodič otkrivanja plodnih dana. Budući da se tijekom ovulacije aktivira luteinizirajući hormon (hormon LH), na temelju koncentracije tog hormona u ženinu tijelu se može utvrditi kad je došlo do ovulacije. Portal roditelji.hr piše kako tijekom svake ovulacije koncentracija hormona LH raste, da bi između 24 i 48 sati prije ovulacije dostigla maksimum. Uz pomoć ovulacijskih testova (Clearblue, Gabmed ili Viola koštaju oko 100 kuna) žena sasvim lako može izmjeriti koncentraciju hormona LH u mokraći. Ipak „čitanje“vlastitog tijela i praćenje ciklusa je često puno jeftinije i efektnije.

I mjerenjem bazalne tjelesne temperature možete saznati koji su vam plodni dani.
Temperaturu uvijek mjerite u isto vrijeme nakon buđenja i unosite dobivene vrijednosti u tablicu ciklusa. Problem je što temperatura raste nakon ovulacije, pa tek naknadno možete saznati plodne dane, ako temperaturu mjerite redovno tijekom nekoliko ciklusa. Plodni dani su 2 – 3 dana prije povećanja temperature i moguće još na dan povišene temperature. Ovulacijski testovi su ipak precizniji i sigurniji od mjerenja tjelesne temperature i mogu predvidjeti ovulaciju i do 36 sati prije, ali ipak nisu stopostotni.

Kada biste trebali imati spolne odnose ako želite začeti?

Jajna stanica živi oko 12-24 sata nakon ovulacije, a spermiji mogu preživjeti od 5 do 7 dana. U vrijeme kada je žena plodna spolni odnosi bez zaštite 4 – 5 dana prije toga i 24 sata poslije toga mogu dovesti do trudnoće. Ako do nje ne dođe, odumrla jajna stanica se skupa s materničnom sluznicom izluči (menstruacija).

Što biste trebali poduzeti nakon seksa kako biste povećali šanse začeća?

Uživajte u mnogo seksa unutar tjedna oko ovulacije i nemojte opsesivno forsirati začeće. Stručnjakinja za plodnost Zita West kaže: – Nema potrebe za ekstremnim mjerema kao što je podizanje nogu u zrak ili čak stojem na rukama. Neke žene kupuju posebne jastuke za plodnost sve kako bi postigle da sprema lakše stigne do jajašca, no nema dokaza koji potvrđuju da ovo stvarno djeluje.

Ono što dr. West preporuča je mirno ležanje 20-30 minuta nakon spolnog odnosa kako biste spemijima dali vremena da dođu do jajovoda i jajne stanice. Ako se ustanete i osjetite da se dio sjemene tekućine „izlio“ iz vas, nemojte paničariti. Ovo ne znači da nećete uspješno začeti – čak ako izgubite i do polovice sjemene tekućine, ostatak bi trebao biti dovoljan da zatrudnite.

Može li ovulacija biti bolna?

Približno petina žena ovulaciju osjeti kao nelagodu koja može varirati čak i do boli (Mittelschmerz  ili probadanje u malom trbuhu), a koja traje od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Zašto je toliko teško zanijeti?

Ljudi naprosto nisu veoma plodna vrsta. Imate samo 1 naprema 3 šansu začeća svakog mjeseca, i to je ako ste zdrava dvadeset-i-nešto-sitno-godišnjakinja. Kad zađete u tridesete šanse se smanjuju, a nakon 35-te drastično padaju. 

Izvor: zena.hr
foto: wikimedia.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!