Sve više dece ima deformisana stopala

pertleMališani u Srbiji uglavnom imaju problem sa deformitetom stopala. Skoro 90 odsto predškolaca ima deformitete stopala koje je neophodno korigovati, pokazali su rezultati istraživanja.

Ovo su podaci koje saopštila prim. dr Svetlana Matijašević, fizijatar i reumatolog, nakon što je završila istraživanje u Domu zdravlja Savski venac. Tačnije, statistički je obradila rezultate sistematskih pregleda koji su rađeni 2007. i 2008. godine na teritoriji opštine Savski venac. Ovi pregledi su obuhvatili 1.092 dece predškolskog uzrasta i 841 dete u osnovnim školama na teritoriji opštine Savski venac. Na pregledu je ustanovljeno da deformitete stopala ima 83 odsto mališana predškolskog uzrasta, dok su među osnovcima ustanovljeni deformiteti stopala kod 320 učenika.
Deformitet stopala utiče na poremećaj pravilne statike tela, koji, ako se ne koriguje na vreme, već u osnovnoj školi može da izazove bolove u kičmi, nogama, nepravilno držanje i druge tegobe.

Kako da roditelji prepoznaju da li sasvim malo dete ima ravna, odnosno spuštena stopala, savetuje dr Predrag Mugoša, fizijatar, sportski lekar i akupresurolog.
– Dok su deca mala, njihova stopala gotovo uvek izgledaju spušteno – kaže dr Mugoša. – Delom zato što su bucmasta, puna potkožnog tkiva. Do pete godine mnoga stopala mogu da izgledaju spušteno, iako to nisu. Za takvo stopalo kažemo da je fleksibilno spušteno stopalo. Postoji jednostavan test kojim možete da otkrijete da li je tako kod vašeg deteta. Skinite mu čarapice i recite mu da, stojeći na podu, prvo podigne prstiće, a zatim da stane na prstiće. Pažljivo gledajte i, ako vidite da se svod stopala pritom podigao, znači da dete ima fleksibilno stopalo. Pravo spušteno stopalo pri ovom testu ostaje potpuno priljubljeno uz pod. Ako primetite da ima spuštena stopala, odvedite dete kod fizijatra, koji će preporučiti vežbe i obuću koja će uticati da se stopala pravilno razviju.

Obuća za pravilan razvoj stopala
Upravo ova poražavajuća statistika pokrenula je vlasnike kompanije „Rudo“ a.d. da naprave dečje cipele namenjene mališanima koji imaju probleme sa stopalima. Reč je o anatomskoj korektivnoj obući, koju mogu da nose deca sa blagim početnim deformitetima koji će se korigovati nošenjem ove vrste obuće. Cipele su napravljene od kože, da bi stopalo moglo da diše, a đon je gumeni kako bi se sprečilo klizanje. Pažnja je posvećena i dizajnu obuće, čime je estetika potpuno usklađena sa funkcionalnošću i terapijskom ulogom. Brojevi obuće se kreću od broja 22 do broja 36.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!