Svetska nedelja dojenja 2017. – “Podržimo dojenje ZAJEDNO”

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja je važno. Da! 

Obeležiće ga prvih sedam dana avgusta svi redom. Od onih koji smatraju dojenje onim što u suštini jeste, a to je najkvalitetnija prva hrana za dete, pa preko onih koji ostalih 358 dana u godini ne obraćaju baš nešto mnogo pažnje na dojenje… Neću biti baš direktna pa reći da ga i sabotiraju u velikom procentu mada slobodno mogu da kažem da je tako ali za medije se sve može.

Svaka čast izuzetcima koji se stvarno trude i maksimalno podržavaju i pomažu, a prepoznaće se.

Pričaće se na sva zvona tih nekoliko dana u avgustu… Pisaće se po internetu… Pominjaće se čak i u Dnevniku na javnom servisu, u štampanim medijima, na radio talasima… gde god se okrenete, ne samo u Srbiji već u celom regionu.

Svi će se busati u grudi kako ONI podržavaju dojenje. O da! Hvala im!

Ali…

Naravno ima tu i ono ALI.

  • Šta se dešava ostatak godine?
  • Gde je ono što je svima potrebno?
  • Gde je podrška trudnicama svakog dana?
  • Gde je podrška porodiljama?
  • Gde je podrška u najtežim nedljama kada se dojenje uspostvlja, kada su žene i deca najosetljivija?
  • Gde je podrška kada majka poželi da doji svoje dete onoliko koliko priroda to traži od nje?
  • Gde je tu podrška onima koji žele, mogu i znaju da pomognu?

[wp_ad_camp_1]

Praksa svih ovih godina unazad pokazala mi je  da podrške dojenju ima ali u mikroskopskim tragovima i to najčešće zahvaljujući društvenim mrežama, gde opet pored podrške ima i tako mnogo onih kojima svako pominjanje dojenja smeta.

Predhodnih godina svojski sam se tudila da zajedno sa svojim istomišljenicima po pitanju podrške dojenju i zahvaljujući entuzijazmu mnogo mama obeležimo Svetsku nedelju dojenja i da se redovno upisujemo u Knjigu učesnika kod velike organizacije WABA.

A ove godine?

Ove godine ću kao i predhodne pustiti sve te druge da je obeležavaju “na sva zvona”. Prepuštam im tih 7 dana avgusta da se pokažu, da se vide i čuju.

Prošle godine sam dala deo sebe i svog vremena, znanja i ljubavi prema dojenju, trudnicama, majkama, očevima i široj zajednici skromnim učestvovanjem, koliko je do mene, u okviru manifestacije Puzijada u Užicu, koju su po sedmi put zaredom organizovli moja prijateljica Marina, sa svojim saradnicama, iz udruženja Roditelj – Užice. Sa velikim zadovoljstvom am gostovaal kod njih.

Ove godine moja lična Svetska nedelja dojenja 2017. pod sloganom “Podržimo dojenje zajedno” biće nešo drugačija i od predhodne. Za par dana, simbolično baš 01.08., počinjem volontiranje u Grčkoj* (detalji na linku na kraju teksta) gde ću biti ne samo tih 7 dana koliko se obležava Svetka nedelja dojenja, već 42 dana rada sa trudnicama i bebama iz ugrožene kategorije žena i dece izbeglica u Grčkoj. 

Želim posebno da se zahvalim svim osobama koje me podržavaju u ovom mom putu, u ovoj svojevrsnoj misiji pomoći najosetljivijim grupama.

Uživajte u ovogodišnjoj Svetskoj nedelji dojenja 01 – 07.08.2017.

Živi bili pa se videli! A ako ste u Solunu javite mi se slobodno preko stranice za podr[ku dojenju na Moja podrška dojenju

PS: detalji volontiranja:Volontiranje u Grčkoj

Pozdravlja vas vaša savetnica za dojenje
Tereza Kiš Miljković

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!