Svetska nedelja dojenja, Niš – veliki svetski zajednički podoj

blo2015

“Big Latch On” – globalna akcija simultanog dojenja širom sveta (Velika zajednička SVETSKA podrška dojenju)

Svake godine od 1 – 7 avgusta, sa ciljem podizanja svesti o značaju dojenja i o potrebi sveukupne podrške  WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) organizuje obeležavanje Svetske nedelje dojenja. Svetska nedelja dojenja se obeležava u više od 120 država i podrazumeva podržavanje  WHO/UNICEF dokumenta pod nazivom Innocenti Declaration, u kom su ispisane dobrobiti dojenja kao i globalni i ciljevi vlada.

Kako bi obeležili Svetsku nedelju podrške dojenju u petak 31.07. i SUBOTU 01. avgusta 2015. godine hiljade dojilja će zajedno sa svojim bebama i decom širom sveta napraviti okupljanja u svojim gradovima kako bi učestvovale u zajedničkom dojenju u okviru akcije BIG Latch On (BLO). Naša lokacija za Srbiju će se odigrati u Nišu u Amfiteatru na Keju sa početkom u 10:30, 1. avgusta. Učesnici će se okupiti u 10:00 kako bi se svi na vreme organizovali za podoj.

Prvo ovakvo okupljanje u svetu odigralo se na Novom Zelandu u mestu Aotearoa 2005. godine a sada se već odvija na globalnom nivou. Ove godine cilj nam je da oborimo record iz 2013. godine koji je iznosio 14,173 majke i dece i ukupno prisustvo podrške akciji od 23.906 učesnika.

Dojenje pomaže pravilan rast i razvoj bebe/deteta. Bebe/deca koja nisu dojena podložnija su povećanom riziku od oboljevanja kao i od smrtnosti, gojaznosti u starijem dobu, dijabetesu, kardiovaskularnim oboljenjima, osteoporozi, predmenopauznim kancerima dojke i jajnika (oboje i majka i beba). Svetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje isključivo dojenje do bebinih 6 meseci kako bi se što bolje iskoristile prednosti koje dojenje daje i bebi i majci, a zatim nastavak dojenja do druge godine i dalje ukoliko je to želja deteta i majke. 

Event na Facebook-u

Iz arhive 2014.: Majke iz Niša učestvovale u Svetskom simultanom podoju

Tereza Miljković

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!