Svjetska sedmica dojenja: 18,5 posto majki u BiH opredijeljeno za dojenje

Prema podacima UNICEF-a, procjenjuje se da u BiH svega 6 posto majki isključivo doji djecu tokom prvih šest mjeseci života, dok je stopa dojenja uz dohranu, tokom prve dvije godine života, znatno veća – i do 40 posto. Međutim posljednji podaci koje je uradilo Udruženje za unaprijeđenje dojenja kažu da zapravo u BiH 18,5 posto majki doji svoje dijete tokom njegovih prvih šest mjeseci života. Uzmemo li u obzir važnost majčinog mlijeka za razvoj djeteta naročito u prvih šest mjeseci, podaci i UNICEF-a i Udruženja za unaprijeđenje dojenja su zabrinjavajući.

“Ovo su podaci iz miksa 2011.-2012., predstoji sljedeći miks i vjerujem da će to istraživanje dati bolje rezultate jer je preko 70 posto porodilišta u BiH su Bolnice prijatelji beba.”, istakla je prim mr.med.sci. Sabaha Dračić, članica Udruženja za unaprijeđenje dojenja IBFAN.

Univerzitetski klinički centar Tuzla je Bolnica prijatelj beba i u ovoj zdravstvenoj ustanovi zlatni standard je dojenje. Šefica odjeljenja za neonatologiju Klinike za dječije bolesti, prim. Izeta Softić tvrdi da dojenje ima neosporive i dokazane pozitivne učinke kako na dojenče tako i na majku. Dodaje da je majčino mlijeko prilagođeno upravo djetetu kojeg majka doji, mijenja se s obzirom na potrebe dojenčeta, a zanimljivo je da se promjene u sastavu događaju čak i za vrijeme samog podoja. Inicijativa svjetskih trendova ima 15 indikatora a jedan od najvažnijih jeste prvi podoj.

[wp_ad_camp_1]

“Ako mi odmah ne stavimo bebu na kožu majke i ako se odmah nakon poroda ne započne podoj, onda to kasnije daje reperkusije u preprekama, kao navikavanje na ostale načine ishrane itd. To je jedan indikator s kojim ne možemo biti zadovoljni s obzirom da je otpočinjanje dojenja u prvom satu svega 40 posto.” , dodala je prim.mr.med.sci Izeta Softic, šefica Odjeljenja za neonatologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Iako ponosni na dosadašnje rezultate i zainteresovanosti majki za dojenje, Softićka tvrdi da oni mogu biti još bolji, ali da je potrebno da kompletan sistem radi na njihovom poboljšanu. Zakonska regulativa u BiH također ide u korist majkama rodiljama koje nakon poroda godinu dana mogu provesti sa svojim djetetom. Većina majki u BiH prvih šest mjeseci doji svoje dijete, te se praksa nastavlja i nakon tog perioda uz dohranu, zaključuje prim.dr. Ismeta Softić, šefica Odjeljenja za neonatologiju.

Autor: Melika Mujanovićizvor: www.rtvslon.ba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!