Tek 18 meseci posle porođaja život se vraća u normalu

Kada svakodnevnica postanu prljave pelene i hronični nedostatak sna, ženama koje su se nedavno porodile je veoma lako da pomisle da život nikada više neće biti kao pre. Ali biće, čak i ako je potrebno da prođe 18 meseci, što je pokazalo istraživanje koje je ovih dana obavljeno u Engleskoj.

Posle 547 dana, mame će početi ponovo da se osećaju kao žene. Tokom tog perioda besane noći, gubitak nezavisnosti i problemi sa kilažom doprinose krizi  samopouzdanja. Anketa sprovedena na 3.000 žena pokazala je da se više od dve trećine oseća debelo, neprivlačno i zapušteno tokom meseci posle porođaja. Od deset žena čak šest izgubi samopouzdanje kada shvate da više ne mogu da obuku staru odeću, a četvrtina od ispitanih svedoči da su se takmičile sa drugim majkama u vraćanju na staru kilažu.

 

Trećina misli da zbog dojenja ne mogu da nose sve što žele.
Anketa je sprovedena na sajtu za roditelje Netmums.com, a njihova savetnica Sioban Frigard kaže da je iako je prosečan period za vraćanje u normalu 18 meseci, nekim ženama je potrebno i više vremena.
– Nove majke prolaze kroz faze. Prva je lepše oblačenje. Onda dolaze u fazu kada stižu da operu kosu. Čista kosa i šminka su nova faza. Kada vaše dete ima između dve ipo i tri godine, odjednom shvatite da uspevate da uklopite garderobu, šminku i minđuše. Minđuše i karmin su znak da ste prešli na “drugu stranu”. To ne znači da tokom tog perioda niste bili srećni. To samo ukazuje da ste imali drugačije prioritete – rekla je doktorka Frigard.

Izvor: zena.blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!