Temperaturu i bol smiruje paracetamol

Koji lek treba da date detetu ako ga zaboli stomačić ili zub
Kad dvogodišnjak ili trogodišnjak počne iznenada da se žali na jak bol, roditelje po pravilu hvata panika jer nisu sigurni šta treba da preduzmu.

boli Trovanje hranom
Simptomi: povraćanje, proliv, ponekad povišena temperatura, opšta malaksalost.
Prvo pokušajte da otkrijete čime se mališan otrovao. Najčešće u sadržaju koji je dete povratilo roditelj može da vidi nesvarene komadiće hrane, koja mu nije prijala, pa je organizam izbacuje.
Najvažnije je da se očisti želudac, zato detetu dajte obične tople vode. Poželjno je da mu date elektrolitski rastvor (na primer, „orosal“) ili običan čaj, kojim ćete ga pojiti pomalo ali često, da ga ne povrati.
U slučaju trovanja, potrebno je odvesti dete lekaru, jer ti simptomi mogu biti manifestacija virusne infekcije (recimo, rotavirusom), naročito ako mališan ima visoku temperaturu.


Povišena temperatura

Simptomi: temperatura premašuje 38,5, ponekad se javlja povraćanje i groznica.
Lekari savetuju roditeljima da ne žure sa skidanjem temperature ako je niža od 38,5 stepeni (pod uslovom da dete nema neuroloških smetnji kad temperatura može da isprovocira konvulzije). Temperatura je zapravo odbrambena reakcija imuniteta deteta u borbi protiv infekcije, jer se sposobnost razmnožavanja bakterija na temperaturi iznad 37 stepeni znatno smanjuje.
Ukoliko temperatura ne prolazi spontano, neophodno je primeniti postupke za njeno obaranje i ne davati detetu antibiotike. Dovoljno je rashladiti ga tuširanjem mlakom vodom i dati mu neki od antipiretika (recimo ibuprofen ili paracetamol). Postupak možete ponavljati na svakih pet sati, a ako je temperatura veoma uporna, treba upotrebiti paracetamol u vidu čepića.
Ako temperatura traje duže od tri dana, neophodan je pregled kod pedijatra, koji će odlučiti o daljem toku lečenja.

Pojava osipa

Simptomi alergije su crveni obrazi, ruke i stomak s pečatima. Ponekad dete ne prestaje da se češe.
Ukoliko dete nema temperaturu i druge tegobe (ponekad je osip znak trovanja ili infektivne bolesti), moguće je da se mališan prekomerno znojio, da mu je u vrtiću bilo pretoplo jer je neadekvatno bio obučen. U tom slučaju, osip će proći posle tuširanja i presvlačenja u laganu pamučnu odeću.
Ukoliko to ne pomogne, dajte mališanu dovoljno tečnosti i izbacite sve namirnice koje mogu da izazovu alergiju, a to su čokolada, južno voće, gazirani napici.
Antihistaminici najnovije generacije, koji ne izazivaju pospanost („erijus“, „klaritin“, „presing“) mogu da otklone alergijsku reakciju bukvalno za nekoliko sati. Ako ni posle toga osip ne prolazi i ako mališan ima povišenu temperaturu, neophodna je poseta lekaru. Moguće je da je dete dobilo ovčje boginje.

Tišti ga zub

Simptomi: žali se na bolove, kenjka i plače.
Ukoliko je već veče, pa ne možete da stignete u ordinaciju stomatologa, dajte detetu paracetamol da smirite bol. Može pomoći ispiranje usta toplim (nikako vrućim) čajem od kamilice ili žalfije. Ujutru, naravno, odmah odvedite dete kod stomatologa.

I termofor pomaže
Simptomi: nema temperature, niti povraćanja i proliva. Samo se žali da ga „boli tiba“. Blagi bolovi u trbuhu najčešće su znak otežanog varenja i ne zahtevaju lečenje. Ipak, iza bolova u trbuhu mogu da se kriju razne tegobe, od zatvora, preko kolika, pa do upale slepog creva. Svom mezimcu možete pomoći na taj način što ćete plastičnu flašu napuniti toplom vodom, umotati je u šal i dati detetu da je drži na stomačiću. Ako bol ne prestaje ni posle tri sata, vreme je da pozovete lekara, naročito ako je u međuvremenu detetu porasla temperatura.

Izvor: blic.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!