Tereza Kiš

Dobrodošli na stranicu posvećenju dojenju.

U vrijeme kada sam trebala da biram svoj životni poziv tada još nisam bila dovoljno zrela da znam šta želim, šta volim, šta je to u čemu bi mogla da se pronađem i da uživam u svom poslu. Ali kao što život zna da bude nepredvidljiv, desilo se to da je mene moj poziv sam pronašao.

Tek u mojoj prvoj trudnoći, a to je negjde oko moje 25. godine, osjetila sam potrebu da saznam što više o dojenju. Ono je za mene postalo nešto nevjerovatno i fascinantno. Dvije oblasti su me oduvek privlačile, medicina i sijvet kompjutera koji je za moju generaciju tada bio tek u začetku. Te dvije oblasti su nešto što mi prija i što sam uspjela spojiti u zanimljivu životno-radnu priču. Volim da istražujem i jednu i drugu oblast, volim da proučim kako funkcionišu, zašto rade na taj način, kako da se upotrebe na pravi način.
Koliko je ljudsko tjelo sa jedne strane neistraženo u mnogim oblastima, toliko su kompjuteri nešto što je stvorio čovjek i što bi trebalo da se koristi za dobrobit svih nas. Spajanjem ove dvije inspiracije došla sam do toga da poslednjih 20 godina posvećujem širenju znanja o dojenju, pomažući drugima da shvate svoje tjelo, da nauče da prepoznaju probleme sa dojenjem, da ih prevaziđu i da budu ne samo srećne, zadovoljne, ispunjene već i zdravije. Ne samo one kao majke već i njihova djeca, jer zbog njih se i trudimo da naučimo sve što nam treba kako bi im život bio što bolji. 

Moja želja je da bebe budu zdrave i zadovoljne, a majke uspješne u dojenju i zadovoljne svojim postignućima u ovoj oblasti. 

Ko me želi kontaktirati tu su: mail dojenje321@gmail.com i Facebook stranica Moja podrška dojenju, kao i Twiter nalog, i Instagram nalog… Izaberite svoj način da i vi budete dio “Moje podrške dojenju” koja živi i raste sa vama.

Tereza Kiš

Ukratko: Temom dojenja počela sam se baviti davne 1998. godine u svojoj prvoj trudnoći, a iz jedne jednostavne radoznalosti došla sam do toga da ne mogu više prestati sa učenjem, proučavanjem i prenošenjem stečenog znanje drugim ženama.

Predsjednica sam Centra za podršku dojenju – Moja podrška dojenju, kao i NVO Moja podrška doenju u Crnoj Gori, preko kojih se trudim da aktivno radim na podizanju svjesti o značaju dojenja kao i da pružam podršku trudnicama i majkama.

Ukoliko želite da pročitate više detalja o mom radu onda pročitajte i ovo:

I pored velikog truda, rada, volje i znanja koji ulažem u pružanje podrške i savjeta zainteresovanim ženama i majkama, povremeno se javi neko ko bi želeo da zna ko sam ja, koju školu sam završila i šta mi to daje za pravo da savjetujem majke o dojenju… Kako smijem da kažem da sam vršnjačka savetnica? Koju sam ja to školu za dojenje završila? Evo odgovora u nastavku.

  • Kada me to zainteresovalo dojenje? Davne 1998. godine kada sam po prvi put zatrudnila, kao i svaku trudnicu interesovalo me mnogo toga, počela sam da tražim informacije o trudnoći. Nije to ništa neuobičajno. U to vrijeme bilo je jako malo izvora ovih informacija tako da sam najveći izvor podataka našla u lokalnoj biblioteci u Čačku, na naučnom odelenju, gde sam krenula da čitam medicinske knjige koje su mi bile dostupne. One su mi pomogle da naučim dosta o anatomiji i fiziologiji, o promjenama u trudnoći i nešto jako malo, maltene nimalo o dojenju.
  • Kada sam vidjela da sve te informacije nisu dovoljne pokušavala sam da dođem do informacija i iz dostupne strane literature. Imala sam malu prednost znanja dva jezika i djelimično poznavanje par srodnih. U isto vrijeme počela sam da prenosim drugim majkama i trudnicama ono što sam naučila. U početku je to bio uži krug mojih prijateljica, a kada mi i to nije bilo dovoljno počela sam da posećujem internet sajtove i forume. Bilo mi je drago što vidim da postoji interesovanje za ovu temu i to mi je dalo dodatni impuls da nastavim da učim.
  • U oktobru 2006. godine započela sam da pišem i objavljujem tekstove o dojenju na svom blogu koji je živio oko dvije godine nakon čega sam registrovala i ovaj sajt na kom se sada nalazite www.superbeba.com na kom sam obrađivala teme roditeljstva i dojenja.
  • Svo vrijeme iako sam aktivno radila na sajtu, svakodnevno sam bila aktivna po pitanjima podrške dojenju na internetu ali i u svojoj okolini.
  • U januaru 2007. godine stupam u kontakt sa predstavnicom američke organizacije za podršku dojenju La Leche League Beti Maul Propadović koja mi je pomogla da dođem do odgovarajuće literature i materijala koji mi je jako mnogo pomogao da nastavim sa učenjem i usavršavanjem svog savjetodavnog rada.
  • U januaru 2009. godine oformila sam na društvenoj mreži Facebook grupu pod nazivom “Moja podrška dojenju (dojenje)” koja u ovom trenutku broji oko 29.000 članova (podatak iz novembra 2015.)
  • U toku 2010. godine prošla sam kroz više modula obuke organizovanih od strane Udruženja Roditelj (Beograd). Predavači na obukama bili su: dr Đurđa Kisin – Institut za javno zdravlje “dr Milan Jovanović Batut” Beograd, Anđelka Kotević – viša medicinska sestra, šef odseka „Halo beba“ u Centru za promociju zdravlja Gradskog zavoda za javno zdravlje i šef Nacionalne kancelarije za zdravu porodicu  i Nedeljka Neda Zebić, vršnjačka savetnica za dojenje iz Njemačke.
  • Aktivno sam i redovno učestvovala kao volonter u akcijama podrške dojenju i obilježavanjima Svjetske nedjelje podrške dojenju koje je organizovalo Udruženje Roditelj (Beograd) više godina za redom kao njihova savjetnica za dojenje.
  • Objavila sam mnogo tekstova na temu dojenja u štampanim i elektronskim medijima na više web sajtova i časopisa.
 • 2011. zajedno sa svojim prijateljima registrovala sam udruženje građana Info centar koji među svojim ciljevima i oblastima rada imalo više tema ali ona koja me najviše interesuje je naravno tema promovisanja i podrške zdravih načina života među koje spada i dojenje. U okviru udruženja organizovano je više akcija na temu prevencije, zaštite i unapređenja zdravlja, besplatnih mamograhskih pregleda, predavanja o imunologiji itd, ali i naravno i iz omiljene oblasti dojenja.
  • sertifikatU novembru 2012. učestvujem u ime udruženja Roditelj kao predavač na 12. Međunarodnom kongresu o ishrani koji je organizovalo Društvo za ishranu Srbije sa temom “Zaštita dojenja i Kodeks o zaštiti dojenja od agresivnog marketinga zamena za majčino mleko”
  • Napisala sam knjigu pod nazivom “Moja podrška dojenju – kako uspešno dojiti dete” za koju trenutno tražim donatora koji će podržati njenu štampu kako bi knjiga bila dostupna svim trudnicama i majkama.
  • U svom svakodnevnom radu trudim se da dajem isključivo kvalitetne i relevantne savete koji su odobreni od strane IBCLC (međunarodno sertifikovanih savetnica za podršku dojenju) , LLLI (američko udruženje vršnjačkih savetnica za dojenje), SZO (Svetska zdravstvena organizacija) i ostalih relevantnih institucija.
  • U junu 2013. godine u okviru moje grupe za podršku dojenju na Facebook-u započet je niz akcija pod nazivom „Podrška dojenju na javnom mestu“ Ova akcija se održavala pune dvije godine na području cijelog Balkana. Od juna mjeseca svake prve subote u mjesecu trudnice i majke su se okupljale u svojim gradovima na javnom mjestu kako bi dale podršku majkama dojiljama. Akcija se održavala u više od 40 gradova regiona. Negdje se radilo o samo jednoj majci koja se uključi u akciju, a u većim gradovima se radilo o okupljanjima desetak i više žena sa djecom. Akcije su uključivale i njihove članove porodice koji im se pridružuju u znak podrške.
 • U avgustu 2013. godine naša akcija podrške dojenju na javnom mjestu bila je proširena tako da smo u toj nedjelji obilježile i Svetsku nedjelju podrške dojenju 2013. Glavna manifestacija je održana u Novom Sadu, a ostale majke članice grupe dale su nam podršku izlaskom u svojim gradovima.

wbw2013 sertifikat o ucescu u obelezavanju svetske nedelje dojenja

 • U okviru obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja 2013. Bila sam u prilici da budem gost Udruženja Roditelji u Crnoj Gori na njihovom obilježavanju Svjetske nedjelje dojenja kao predavač gdje sam prenijela iskustva iz Srbije i svog rada kao vršnjačke savjetnice.
 • U oktobru 2013. godine bila sam predavač u školici za trudnice u Novom Bečeju u okviru projekta udruženja „Suncokret“ koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo Vojvodine. U okviru predavanja prisutne trudnice su bile u prilici da saznaju sve što je potrebno o dojenju , o tome šta mogu očekivati nakon rođenja deteta kako bi uspješno savladale dojenje.
 • Krajem 2013. godine u okviru udruženja Info centar formiran je tim za podršku dojenju koji čini više predstavnica grupe, a sa ciljem lakšeg organizovanja akcija i rada. Među predstavnicama tima su žene iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.
 • Udruženje, a i ja kao pojedninac, je potpinik „WABA Global Initiative for Mother Support (GIMS) for Breastfeeding  GIMS + 5 (2007)“  U stalnom sam kontaktu sa osobama koje donose promjene i koje su posvetile svoje živote i karijere podršci dojenju.
 • U 2014. započela saradnjom sa doktorom Džekom Njumanom (Jack Newman) čovekom koji je svoj život posvetio medicini tj dojenju. Doktor Jack Newman je pedijatar koji radi u Kanadi i ima svoju kliniku za podršku dojenju.
 • februar 2014. učestvovala kao panelista na Konferenciji “Baby Friendly 2014.” organizovanom od strane časopisa “Moja beba” – tema dojenje u prvih 6 nedelja nakon porođaja.
 • Mart 2014. otvoren prvi kutak za dojenje u Nišu u okviru Dečijeg centra Čair.
 • April 2014. predavanje o mitovima i predrasudama u Banja Luci (Republika Srpska) i otvaranje prvog kutka za dojenje
 • April 2014. Niš, tribina: Prirodan porođaj i dojenje
 • Sa članicama Tima za podršku dojenju, udruženja Info centar, 01.08.2014. godine organizovano je još jedno obližjavanje Svjetske nedjelje dojenja 2014. u Nišu.

sertifikat svetska nedelja dojenja 2014

 • Prvi put je u Srbiji otganizovano učešće majki i beba u okviru svetske akcije “The Big Latch On” koje podrazumeva zajednički podoj svih majki učesnica.
 • U novembru 2014. udruženje Info centar dobilo je, nakon detaljne provjere, odobrenje od strane Svetske zdravstvene organizacije za prevođenje i objavljivanje infografika o dojenju.
 • Januar 2015. započeli smo gostovanjem u prvoj emisiji o zdravlju na Niškom Super radiju, a u emisiji glavna tema je bilo dojenje tj važnost dojenja za zdravlje majke i djeteta
 • Februar 2015, Niš, učešće u akciji “Sloboda rađanju”. Održana akcija u Nišu sa projekcijom dokumentarnog filma na ovu temu, a u saradnji sa “Centrom za mame” iz Beograda koji je bio koordinator za Srbiju. Akcija je sprovedena na teritoriji Balkana. U okviru akcije obrađena i tema važnosti prvog podoja nakon porođaja i važnosti dojenja. uz podršku Niške opštine Medijana.
 • April 2015 – počinje sa radom stranica posvećena podršci dojenju na Facebook mreži pod nazivom “Moja podrška dojenju – Tereza Kiš” (46 000 članova, podatak iz 01.2023.)
 • Maj 2015, Niš – učestvovanje u obeležavanju Međunarodnog dana porodice
 • Jun 2015, Niš – obeleženo dve godine mesečnih akcija podrške dojenju na javnom mestu
 • Avgust 2015, Niš – obeležena Svjetska nedjelja dojenja 2015.

 • Novembar 2015 – radionica o dojenju za trudnice u Nišu
 • Januar 2016 – učešće u emisiji “Prvi korak” Elta tv Banja Luka
 • Februar 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu (organizator Dečji sajt doo)
 • Mart 2016 – radionica o dojenju za trudnice Niš (podrška opštine Medijana)
 • Mart 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu (organizator Dečiji sajt doo)
 • April 2016 – započela sa radom stranica posvećena dojenju – za tate
 • April 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu (organizator Dečiji sajt doo)
 • Maj 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu
 • Jun 2016 – radionica o dojenju za trudnice i buduće tate na Kopaoniku
 • Jun 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu
 • Jul 2016 – radionica o dojenju za trudnice u Nišu
 • Avgust 2016 – obeležavanje Svetske nedelje dojenja u Užicu sa udruženjem Roditelj Užice, gostovanje na temu podrške dojenju na radio Tivtu (Crna Gora)

 • septembar 2016. – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu
 • oktobar 2016. – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu, okupljanje trudnica u majki i razgovor o dojenju u Nišu, učešće u monitoringu kršenja kodeksa o zabrani reklamiranja zamena za majčino mleko u medicinskimustanovama u Srbiji – organizator UNICEF Srbija. Učešće na okruglom stolu o kršenju kodeksa.
 • novembar 2016. – radionica o dojenju za trudnice u Beogradu
 • decembar 2016. – radionica o dojenju za trudnice Beograd
 • decembar 2016. – predavanje sa temom “Mitovi i istine o dojenju”, Kragujevac
 • januar 2017. – radionica o dojenju za trudnice, Beograd
 • februar 2017. – radionica o dojenju za trudnice, Beograd
 • mart 2017. –

 • mart 2017. – izašao iz štampe prvi priručnik o dojenju namenjen pripremi trudnica za dojenje: “Moja podrška dojenju – priprema za DOJENJE”, detaljnije o tome ovde: Priručnik o dojenju za trudnice
 • april 2017. – još dva sertifikata o edukaciji
  BFHI sertifikat, Skin to skin sertifikat

  

 • maj 2017. dva predavaja za trudnice u okviru Prvog festivala dojenja održanog u Beogradu
 • maj 2017. prisustvo na 2. kongresu babica Srbije sa ciljem postizanja redovne kontinuirane medicinske edukacije

 • jun 2016. radionica o dojenju u Beogradu za trudnice
 • dva sertifikata o završenoj kontinuiranoj medicinskoj edukaciji iz oblasti dojenja od strane ENeA

 • avgust 2017. radionica za trudnice u Beogradu, prva radionica održana putem interneta direktnim uključenjem iz Soluna putem Skajp video prenosa
 • avgust i pola septembra 2017. (6 sedmica), u okviru organizacije Nurture Project International rad na terenu u Grčkoj (Solun) sa izbeglicama, trudnicama i majkama sa decom mlađom od dve godine, kao savetnica za dojenje, a u okviru smernica za IYCF-E (nfant and Young Child Feeding in Emergencies).
 • oktobar 2017. učešće kao predavač na 2. Festivalu dojenja u Beogradu
 • oktobar 2017. sertifikat o završenom modulu obuke, tema: Breast Cancer and Its Relationship to Breastfeeding (Rak dojke i njegova veza sa dojenjem)

 • novembar 2017. radionica o dojenju u Beogradu
 • decembar 2017. radionica o dojenju u Beogradu
 • decembar 2017 počeo sa radom Centar za podršku dojenju – Moja podrška dojenju (registrovan u Republici Srbiji)
 • januar 2018. radionica o dojenju u Beogradu
 • jun 2018. tribina o zdravoj ishrani dece u Sopotu (Srbija), u organizaciji Doma zdravlja Sopot
 • avgust 2018. Učešće na obeležavanju Svetske nedelje dojenja u Širokom Brijegu, organizator Dom zdravlja Široki Brijeg (BiH)
 • avgust 2018. tribina u okviru obeležavanja Svetske nedelje dojenja 2018 u Mostaru

 • dodatna obuka, septembar 2018

  

  

 • Januar 2019. – dodatna obuka, tema: “The Relationship Between Weight Loss and Exclusive Breastfeeding in Full-term Newborns During the First 2 Weeks of Life: Results of a Prospective, Observational Cohort Study” – Veza između gubitka na težini i isključivo dojenih terminskih beba u toku prvih 14 dana života

 • Februar 2019 – kontinuirana edukacija: Leadership skils in lactation Make Extraordinary Things Happen
 • Februar 2019 –  Lactation and Palliative Care: Why and How to Provide Lactation Support During Serious Illness or Before an Anticipated Death

 • Februar 2019 – zvanično registrovana “Moja podrška dojenju” u Crnoj Gori
 • Mart 2019 – gostovanje na obeležavanju 10 godina rada Udruženja Roditelj Uice (Srbija)

 • Jun 2019. učešće na Festivalu detinjstva u Beogradu
 • Jul 2019. započeta realizacija projekta  Školica dojenja – Tivat
 • Avgust 2019. obeležena Svetska nedelja dojenja, u saradnji sa NVO Centar za savjetovanje i lični razvoj, a u okviru pojekta “Školica dojenja – Tivat”. Detalji o Školici se nalaze ovde: Školica dojenja – Tivat

 • Dodatna edukacija, “A Novel Relactation Program Among Bottle-Feeding Inpatients in a Tertiary Public Hospital in the Philippines”:

 • Avgust 2019. Školica dojenja u Domu zdravlja Tivat
 • Septembar 2019. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Oktobar 2019. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Novembar 2019. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Decembar 2019. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Januar 2020. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Februar 2020. Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Mart, April Maj 2020 Školica dojenja Tivat u Domu zdravlja Tivat
 • Avgust 2020. obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja
Obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja 2020.
 • od 2020 živim i radim u Zagrebu (Hrvatska) – i dalje vodim Centar za podršku dojenju i aktivno savjetujem majke
Obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja 2023.

Svakodnevni kontakti sa trudnicama i dojiljama daju mi podsticaj da se stalno usavršavam i učim jer je dojenje iako nešto staro i instinktivno tema koja je zbog velikog broja mitova i predrasuda dovedeno skoro do ne postojanja.

Majka troje djece rođene 1999. 2001. i 2005.

Da odgovorim i na ona pitanja sa početka priče: Ne, nemam završen medicinski fakultet i samim tim ne radim ni u bolnici, ni u porodilištu ali imam žar da istrajem i da dajem sebe i svoje znanje uvek kada se za to pokaže potreba kroz direktna savetovanja ali i kroz organizovana predavanja i radionice o dojenju.

Knjiga utisaka majki sa kojima sam u kontaktu je OVDE
“Moje bebe” OVDE
O aktivnostima možete pročitati OVDE
Neke od aktivnosti u medijima OVDE

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!