Tipovi žutice kod beba

FIZIOLOŠKA ŽUTICA

Pre lečenja žutice potrebno je znati pravi uzrok njene pojave jer uzroka može da bude više. Uzrok pojave fiziološke (normalne, uobičajne) žutice kod bebe je povećana količina bilirubina u bebinom telu. Bilirubin je pigment žute boje i on je uvek prisutan kod svih nas u našoj krvi. Porast količine bilirubina u bebinoj krvi se očekuje između 3.-5. dana od rođenja. Ukoliko majka počne da doji svoju bebu odmah po rođenju i ukoliko su podoji česti pojava žutice će biti smanjena. Biti će je ali neće preći maksimalni nivo

U većini slučajeva žutica se povlači za nedelju dana. Ova žutica koja se javlja kod beba nije bolest. Sve dok se nivo bilirubina kreće u normalnim granicama za bebu, ona je bezopasna. Zato je potrebno obratiti pažnju na njen nivo. Bebe sa žuticom su obično pospane i potrebno ih je buditi za podoj. Potrebno je da beba sisa na svaka 2 sata sa najviše jednom pauzom od 4 sata u 24 sata.

[wp_ad_camp_1]

PATOLOŠKA ŽUTICA
Kako prepoznati patološku žuticu?
Ukoliko beba ima visok nivo bilirubina ili se količina bilirubina brzo povećava (0.5mg/dl ili više na sat vremena) bebi će najverovatnije trebati stručna pomoć lekara.
Šta je uzrok?
Uzrok za pojavu patološke žutice mogu da budu:

 • Bolest ili stanje u bebinom organizmu zbog kojeg dolazi do povećanog raspadanja crvenih krvnih zrnaca
 • ili bolest ili stanje zbog kog jetra nije u stanju da prečišćava krv od bilirubina

U prvom slucaju radi se o Rh ili ABO nekompatibilnosti. Iako je Rh nekompatibilnost postala sve ređa zbog novih preventivnih metoda, ABO nekonpatibilnost u mnogo slabijoj verziji još uvek postoji. Kontorlom i upoređivanjem mamine i bebine krvi brzo se dobijaju rezultati tako da nije teško ustanoviti ovaj uzrok.

Druga grupa uključuje manjak enzima jetre kod bebe, obstrukciju gastrointestinalnog trakta, i metaboličke poremećaje kao što su galaktosemija i hipotireodizam. Uvek kada se sumnja na patološku žuticu ove stvari bi trebalo uzeti u obzir i to doktori i rade. Ukoliko je neki od ovih uzroka krivac za pojavu patološke žutice tada se prostupa njegovom uklanjanju ili lečenju.

Čak i za vreme lečenja patološke žutice majka može i mora da nastavi dojenje svoje bebe (10-12 ili više podoja u 24 sata). Kolostrum kao i kasnije nakon par nedelja zadnje mleko (masnije koje beba izvlači sisanjem posle prvih nekoliko minuta podoja) pomažu bebinom telu da češće kaki i da kroz stolicu izbacuje višak bilirubina iz svog tela.

Jedini izuzetak od ovog pravila je galaktosemija.

[wp_ad_camp_1]

KASNA ŽUTICA – žutica od maminog mleka

Kasna žutica koja je takođe poznata pod imenom „žutica od maminog mleka“ je neuobičajan oblik žutice. Ona se javlja u manje od 4% beba. Obično se ne javlja pre 3. dana – češće posle 5. – 7. dana ali nije neuobičajno da krene između 5. – 15. dana od rođenja. Njena karakteristika je da traje čak do 10-12 nedelja.

Ne postoje laboratoriski testovi kojima se utvrđuje dijagnoza postojanje ove žutice. Zato je potrebno isključiti sve druge uzroke kao sto su infekcije, lekovi… Ono što se može uraditi je utvrđivanje nivoa bilirubina kod deteta.

Ne preporučuje se prekid dojenja da bi se ustanovilo da li je ono razlog za kasnu žuticu.

Lekari koji shvataju važnost dojenja će savetovati majku da nastavi sa dojenjem uz praćenje nivoa bilirubina kod bebe. Samo u izuzetnim slučajevima kada je nivo na gornjoj granici lkari će savetovati da se dojenje prekine do stabilizovanja i bržeg spuštanja nivoa bilirubina. Nakon toga dojenje se nastavlja normalno. Najčešće se radi o prestanku dojenja na period do 48 sati uz redovno pražnjenje dojki kako ne bi došlo do prepunjenosti i upale dojke ali i radi održavanja količine mleka tj proizvodnje.

Tretman deteta sa fiziološkom žuticom
Lečenje najčešće nije potrebno.
Ukoliko je potrebno intervenisati vrsta intervencije će zavisiti od:

 • Nivoa bilirubina
 • Koliko brzo raste nivo bilirubina
 • Da li je dete rođeno pre vremena (kod beba rođenih pre vremena reaguje se na nižem nivou bilirubina)
 • Starosti bebe

Interveniše se kada je nivo visok ili se brzo penje.
Beba koja ima visok nivo bilirubina mora unositi dosta tečnosti redovnim podojima ili hranjenjem adaptiranim mlekom:

 • Hranite dete što češće (do 12 puta na dan) kako bi beba češće kakila. Često hranjenje pomaže bebi da preko stolice izbacuje višak bilirbina. Pre davanja dodatnog adaptiranog mleka posavetujte se sa doktorom. Ne uvodite adaptirano i ne povećavajte količinu na svoju ruku.
 • U jako retkim slučajevima bebi je potrebno uključiti dodatni unos tečnosti i to preko infuzije.

Neke bebe zahtevaju lečenje pre otpusta iz porodilišta dok neke mogu da se puste ali uz kontrolu nekoliko dana nakon odlaska kući. Treatman u bolnici obično traje 1-2 dana.

Kod beba kod kojih je nivo bilirubina visok ili brzo raste uključuje se tretman posebnim plavim svetlom. Ova vrsta lampi pomaže dadođe do raspadanje bilirubina. Radi se o fototerapiji odnosno poznatijem kao “sunčanje”.

 • Beba se stavlja pod ova svetla u topli krevet kako bi bebi bilo konstantno toplo
 • Beba tada nosi samo pelenu i posebne štitnike za oči
 • Dojenje bi trebalo da se normalnonastavi za vreme fototerapije ukoliko je moguće
 • U retkim slučajevima uključuje se i dodatna tečnost putem infuzije

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!