Tivat podržava dojenje

U okviru Školice dojenja koja je krenula sa radom u julu 2019. Godine i sprovodiće se sve do aprila 2020. Sve trudnice i majke, kao i njihovi partneri ali i sve ostale zainteresovane osobe, mogu da se uključe Školicu koja je besplatna i organizuje se svakog meseca u Domu zdravlja u Tivtu. Dovoljno je samo da se javite na telefon savetnice za dojenje 068502972 kako bi dobili informaciju kada kreće sa radom nova grupa jer se grupe organizuju svakog meseca i najbolje je krenuti od početka i odslušati sva četiri predavanja redom.

Jedan od redovnih predavača u ovoj Školici je i pedijatar doktorka Danica Stevović koja radi u Domu zdravlja Tivat tako da većina beba čije majke pohađaju Školicu, nakon rođenja bude pod budnim okom baš ove doktorke.

Razgovarali smo sa doktorkom Stevović o prvom susretu bebe i pedijatra u Domu zdravlja.

dr Danica Stevović, pedijatar u DZ Tivat

Kada se dolazi na prvu kontrolu?

“Prva posjeta pedijatru se najčešće dešava sa 15 dana straosti, pa naredna sa mjesec dana, mada je i to klizno pa se prilagođavamo potrebama beba i majki. Na prvoj kontroli razgovaramo o tome kako je prošao porođaj, o napredovanju bebe, načinu ishrane, planovima po tom pitanju za naredni period…”

Da li je neophodno da se već tada uradi zdravstvena knjižica za bebu?

“Nije neophodno, na prvu kontrolu, sa 15 dana starosti dolazite sa otpusnim pismom iz porodilišta, a knjižicu možete da uradite u međuvremenu za narednu kontrolu sa mjesec dana. Za tu prvu dovoljno je da tata dođe do Doma zdravlja da porazgovara sa našom sestrom koja će upisati bebu i zakazati datum i vrijeme za kontrolu.”

Zašto je neophodno zakazivanje kontrola za bebe?

“Ono što je dobro kod nas u Domu zdravlja u Tivtu je što imamo zasebnu prostoriju i zaseban u ulaz u ordinaciju za zdrave bebe koje dolaze na redovne kontrole, kako se zdrave bebe ne bi mješale sa djecom koja su došla zbog bolesti kod pedijatra. Kod nas se te redovne posjete zakazuju, a bolesna djeca mogu da dođu i bez zakazivanja. Dovoljno je da pozovete i da se dogovori vrijeme za kontrolu.”

[wp_ad_camp_1]

Kako se i koliko u Tivtu podržava dojenje?

“Znate kako, uopšteno gledano ne samo u Tivtu već svuda, svi pričaju o statistikama, tabelama, a malo ko se bavi suštinom, onim što majkama treba kada se porode. Mi u Tivtu se jako trudimo da podržimo dojenje kada god je moguće. Evo sada je Tereza sa Školicom dojenja tu da nam svima pomogne. Nju možete, kao in as na pedijatriji, da pozovete uvjek da pitate šta da radite i kako da rješite konkretan problem. Majkama najviše treba pomoć da znaju šta konkretno da urade kada se nađu u problemu, a baš to im se sada pruža.”

Koliko je važna podrška okoline, pre svega supruga?

“Često se dešava zbog neinformisanosti, nedostatka edukacije, da tate budu ta slaba karika. Evo baš prije nekoliko dana imala sam ženu koja je došla na kontrolu sa bebom i sa mužem koji je vidi se jako brižan i želi da joj pomogne. On je u toku noći davao bebi flašicu kako bi ona mogla da odspava, da se ne bi iscrpila i ona je preskakala to dojenje. A baš taj noćni podoj je jako bitan za proizvodnju mlijeka. I odmah smo riješili taj problem, objašnjeno im je zašto je bitno, koliko je bitno i flašica se isključila iz upotrebe.”

[wp_ad_camp_1]

Doktorka recite nam za kraj na koji način majke da se pripreme za dolazak kod pedijatra, bez obzira da li se radi o pregledu zdravog deteta ili bolesnog?

„Ono što je najosnovnije izaberite pedijatra kojem verujete, sa kojim imate prijatan odnos pun povjerenja jer jedino tako možete sarađivati na obostrano zadovoljstvo. Napišite na papir sve što vas interesuje kako ne bi zaboravili da pitate. Nema glupih pitanja, sva su ona važna, a dešava se da se zaboravi ako se ne upiše. To je normalna stvar, majke se fokusiraju na mjerenje bebe a sve ostalo zaborave. Nije problem doći sa napisanim pitanjima jer ćete na sve njih dobiti odgovor.“

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!