Tjelesno kažnjavanje stvara prkosnu i agresivnu djecu

Tjelesno kažnjavanje stvara prkosnu i agresivnu djecuTjelesno kažnjavanje nije dobar način na koji možemo poboljšati djetetovo ponašanje, već će samo još više pogoršati stvari. Ono je neučinkovito, a to sada dokazuju i rezultati više stručnih istraživanja.
Rezultati istraživanja dio su velikog izvještaja o 100-godišnjim istraživanjima tjelesnog kažnjavanja djece. “Izvještaj o tjelesnom kažnjavanju u SAD-u”, objavljen je, a provelo ga je Američko medicinsko udruženje i Američka akademija pedijatrije.

Studija se ne fokusira na zlostavljanje djece već na udaranje, šamare i druge slične oblike kažnjavanja od strane roditelja. Autorica istraživanja je Elizabeth Gershoff sa sveučilišta University of Michigan, koja je ujedno majka dvoje djece i shvaća zbog čega roditelji ponekad imaju potrebu udariti dijete zbog lošeg vladanja.

“Definitivno razumijem zašto se to događa”, kaže ona. “I čini se da djeluje kratkoročno, ali dugoročno nije učinkovito”.

Ciljevi istraživanja

“Ono što zasigurno ne želimo reći ovim istraživanjem jest da djeci ne treba disciplina”, kaže dr. David Notrica iz Dječje bolnice u Phoenixu koja će rezultate istraživanja učiniti dostupnima svim pacijentima.

Istraživanje dr. Gershoff je meta-analiza, odnosno skup statističkih podataka iz raznih prethodnih istraživanja. Nastalo je na inicijativu savjetodavnog tijela Kampanje protiv tjelesnog kažnjavanja djece. Kampanja se, osim u Americi, provodi i u Europi, a nedavno je predstavljena i u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji.

Gershoff kaže da sada postoje “stvarni dokazi da tjelesno kažnjavanje ne umanjuje, već povećava mogućnost da djeca u budućnosti postanu prkosna i agresivna”. Isto tako, ona je svijesna da veliki broj roditelja dolazi iz obitelji u kojima se i njih tjelesno kažnjavalo, a smatraju da su “ispali sasvim u redu”.

Koja je alternativa tjelesnom kažnjavanju?

Doktorica Gershoff tvrdi da pouku zapravo nosi sve ono što se događa oko tjelesnog kažnjavanja. Djeca shvaćaju ozbiljnost situacije, posebice kada im se razgovorom objasni što su napravili krivo.

Upravo to bi trebao biti cilj roditeljima – zadobiti pažnju djeteta, bez potrebe da ga se udara. Ona predlaže povišenje tona glasa ili oduzimanje neke omiljene stvari djetetu.

“Disciplina mora postojati, a njezino uvđenje jedan je od najtežih zadataka roditelja”, kaže dr. Gershoff.

Tjelesno kažnjavanje može zbuniti dijete, koje će više razmišljati o tome kako je upravo dobilo batine, nego poslušati lekciju o tome kako se neprikladno ponašalo. Isto tako, agresivan akt uči djecu agresiji, odnosno donosi poruku da je OK nekog udariti kako bi ga se kaznilo.

I na kraju…

Dr. Gershoff je iščitala na stotine istraživanja provedenih u posljednjih 100 godina i baš ni jedno nije potvrdilo da je tjelesno kažnjavanje djece imalo pozitivni učinak.


Izvor:
www.klinfo.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!