Što manji nered u dječjoj sobi

Izvor: zena.hr

Djeca i pospremanje dječje sobe

Vaše dijete ima mnogo igračaka i neprestano je nered po stanu. Evo nekoliko savjeta kako pomoći i potaknuti djecu da pospremaju svoje stvari:

Iz dječje perspektive

Spustite se na dječju razinu želite li mu pomoći oko pospremanja. Promotrite njihov prostor, namještaj i stvari iz njihovog stajališta – iznenadit ćete se. Dječji namještaj se razlikuje od onog za odrasle, stoga rješenja morate prolagoditi njima. Mlađoj djeci u cijelosti maknite vrata s ormara, spustite držač za vješalice, a pripremite kutije u koje će dijete spremati igračke. Za bolju organizaciju dječje sobe morate sve prilagoditi djeci.

Uključite dijete u proces

Oduprite se potrebi da sami očistite njihov nered, jer time nećete riješiti problem – podučavanje djeteta kako biti organizirano i uredno. Umjesto kao na čišćenje, promatrajte ovu aktivnost kao na učenje – podučavajte dijete organizaciji, budite mu vodič što i kako treba učiniti, što je učinkovito, što uzrokuje probleme i za što djetetu uopće koristi organiziranost. Postavite li se kao mentor i partner prema djetetu, i ako ono samo sudjeluje u procesu čišćenja, bolje će shvatiti zašto mu soba treba biti uredna.

Sortiranje i pospremanje

Dječje su sobe obično male i često ih braća i sestre dijele, pa općenito nedostaje prostora za sve stvari. No bez obzira na to u tim sobama ćete pronaći odjeću koju su djeca prerasla, pokvarene i strgane igračke, i druge nepotrebne stvari. Teško će se dijete naučiti organiziranosti ako su mu sve ladice i ormari pretrpani.

Zato treba sotrirati stvari i nakon toga ih pospremati. Izbacite sve nepotrebne stvari, ostale neka budu uredno posložene.
Potičite djecu da spremaju stvari. Sačuvajte kutije od cipela – lutke se mogu “staviti u krevet”, a domaće životinje “u staju”. Kutije za cipele su izvrsne kao ormari za lutkine haljine ili spremište za sitne “nađene” predmete. Plastične kutije od margarina ili sladoleda idealne su za spremanje lutkica, pikula i kockica.

Male predmete stavite u velike prozirne posude s poklopcima, kako biste jednim pogledom mogli vidjeti koje su igračke unutra.

Kutije i posude označite vedro obojenim naljepnicama da znate gdje je što.

U svakoj sobi imajte koš za skupljanje rasutih igračaka koje ćete potom na miru srediti. Imate li prostora, dobro je da svako dijete ima svoj koš kako ne biste pobrkali dragocjena vlasništva.

Stvari organizirajte od dna prema vrhu. Igračke i stvari koje se najviše koriste neka budu na najnižim policama, a one koje se ne koriste previše, neka budu na višim policama.

Krpene igračke perite u mašini

Kupite krpene igračke koje se mogu prati strojno, osobito za vrlo malu djecu. Lakše ih je čistiti. Tekstilne igračke koje se ne mogu prati strojno, možete oprati šamponom za sagove i tapecirani namještaj, ali ih valja dobro isprati.

Navika održavanja sobe čistom i urednom

Pomognite djetetu da stvori naviku održavanja čistoće sobe. Nekad je djeci više, a nekad im je manje zabavno čistiti sobu. Ako im je soba čista, čim se počnu igrati je unerede. Zato pomozite djeci da stvore naviku održavanja sobe urednom – ujutro neka pospremi krevet i prljavu odjeću stavi u kantu s prljavim rubljem, a navečer, prije nego ode u krevet, neka pospremi sve igračke.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!