Tribina: Prirodni porođaj uz dulu i dojenje kao najzdraviji početak života

nis dc cair

foto: juznevesti.com

Niš – U divnom prostoru Dečijeg centra na Čairu juče održana tribina pod nazivom: Prirodni porođaj uz dulu i dojenje kao najzdraviji početak života.

Gosti predavači na tribini bili su: Irena Paunović – majka, dr Slađana Stefanović – pedijatar i Tereza Miljković – vršnjačka savetnica za dojenje. Tribina je bila otvorenog tipa tako das u joj mogli prisustvovati svi zainteresovani koje je bar jedna od ovih tema interesovala.

U toku prvih sat vremena prisutni su bili u prilici da čuju lično iskustvo Irene Paunović o porođaju uz prisustvo dule, emotivne podrške majci koja prolazi kroz porođaj. Nakon njenog izlaganja odgledan je film u kom su prikazana tri različita iskustva majki vezanih za ovakav način porođaja.

 nis tribina irena

Sat vremena nakon početka tribune, kao što je i red nakon porođaja, došlo je na red dojenje kao prirodni nastavak bebinog života. O prednostima dojenja za svako dete govorila je dr Slađana koja je predstavila svim prisutnim trudnicama, majkama i tatama neke od najvažnijih činjenica koje se vezuju za pravilan rast i razvoj dojenog deteta.

nis tribina dr sladjana

U poslednjem delu došlo se i do teme “Mitovi i predrasude o dojenju” uz pomoć kojih je Tereza Miljković prenela prisutnima samo neke od jako mnogo opšte prisutnih zabluda koje majke vezuju za dojenje.

nis tribina tereza

Evo kako je jučerašnju tribinu videla jedna od predstavnica Tima za podršku dojenju Jelena Ranđelović-Stanojević:

nis tribina jelena“Veliko HVALA svim mamama, a posebno trudnicama koje su posetile današnju tribinu, održanu u Dečijem centru , u Čairu, našoj “kući”. Videli smo da porođaj kod kuće, uz pomoć DULE, može biti veoma prijatno, ali pre svega, nezaboravno iskustvo za sve koji prisustvuju, ne samo za mame. Primetila sam i suze kod mnogih, uključujući i mene! Sa velikim zadovoljstvom smo odslušale predavanje Dr Slađane, pedijatra Doma zdravlja iz Niša o benefitu koji nam pruža dojenje, njena prezentacija je samo dokazala koliko treba posvetiti pažnje ovoj temi i uvesti još više ovakvih poučnih tribina, kako budućim mamama, tako i zdravstvenim radnicima koji se bave bebama i decom, uopšte.
Na kraju, kao prava poslastica, svoju prezentaciju je održala i naša Tereza Kiš Miljković, na temu mitova i predrasuda o dojenju, još jednom skrenuvši pažnju na to kako lako možemo zakomplikovati jednu veoma prirodnu i spontanu radnju (dojenje, naravno) pod uticajem loših saveta (slabo mleko, loše bradavice, malo mleka…). Naravno, pružila je odgovore na sva postavljena pitanja, mame su razmenjivale iskustva, trudnice su pitale, mi pričale, mislim da će im trebati čitava noć da saberu utiske. Nadam se samo da nisu prepadnute “poplavom” informacija koje su dobile. Još jednom, hvala svima koji su prisustvovali, nadamo se da će ubuduće biti još ovakvih dogadjanja u okviru naše grupe.”

“Ovo je u Nišu bila najposećenija tribina koju smo održali, kada su u pitanju trudnice, što mi je jako drago, a moram da pohvalim i našu članicu Tima za podršku dojenju iz Niša Milicu Bugarin koja je i pored toga što ima svega još dve nedelje do termina za porođaj dala svoj ogroman doprinos u organizovanju tribine.” – Tereza Miljković.

Više fotografija OVDE

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!