Tribinom na otvorenom obeležena Svetska nedelja dojenja

svetska nedelja dojenja 2015

U Nišu je manifestacijom pod nazivom „Možemo mi to, uskladimo dojenje i posao“ obeležena Svetska nedelja dojenja. To je bio drugi dan aktivnosti u okviru ovogodišnje nedelje dojenja. Predhodnog dana 01.08.2015. godine Srbija je iz Niša drugu godinu zaredom učestvovala na velikom zajedničkom podoju pod nazivom „The Big Lahch On“

U poslepodnevnim satima vrelog 02.avgusta kada se u gradu još uvek osećala velika doza vrućine, vredne organizatorke su privodile kraju pripreme za početak manifestacije koja je održana na keju u Nišu. Oko 17:30 svi prisutni roditelji sa velikom pažnjom okupili su se da pažljivo isprate tribinu na otvorenom. U okviru tribine razgovaralo se na temu, koju celom svetu zadaje WABA svetska alijansa za podršku dojenju, a ove godine to je usklađivanje dojenja i posla, zakonskih odredbi vezanih za prava i obaveze majki koje doje i poslodavaca, o iskustvima majki i inspektorata za rad grada Niša na ovu temu.

[wp_ad_camp_1]

Gošća tribine inspektorka Irena Šljivar Milijić informisala je na tribini sve majke o njihovim pravima vezanim za povratak na rad. Prema inspektorkinim rečima ukoliko se desi da majka odluči da se na posao vrati pre isteka odsustva za negu deteta koje u Srbiji može da koristi do detetovih napunjenih 365 dana starosti svaka majka koja doji dete, a dete je mlađe od 365 dana, ima pravo ukoliko radi radno vreme duže od 6 sati na pauzu za dojenje deteta u trajanju od 90 minuta koju može iskoristiti u celosti ili iz delova, može je upotrebiti na početku radnog vremena, bilo kada za vreme trajanja radnog dana pa i na kraju svog radnog dana. Uz ovu pauzu za dojenje ili izdajanje majka ima i zakonom garantovanu pauzu od 30 minuta dnevnog odmora kao i svaki drugi radnik. Obaveze poslodavca su da ovo pravo ne uskraćuje dojilji kao i da obezbedi adekvatan higijenski prostor za čuvanje izdojenog mleka ukoliko majka izabere da izdaja mleko na svojoj pauzi.

U okviru tribine mogli smo čuti i iskustvo uklapanja posla i dojenja iz prve ruke od majke iz Niša Jovane Čanji Aranđelović, kao i iskustva iz prakse u savetodavnom radu sa majkama vršnjačke savetnice za dojenje Tereze Miljković i Milice Bugarin predstavnice grupe „Nišlijke koje podržavaju dojenje“ koja je deo velike grupe „Moja podrška dojenju – Tereza Kiš Miljković“.

Nakon interesantne tribine organizovano je takmičenje mališana u puzanju kao i zabava za decu.

A za kraj koji je kako je i bilo predviđeno usledio oko 20:00 proglašeni su pobednici foto konkursa za najlepšu fotografiju dojenja, podeljene su zahvalnice svima koji su doprineli svojim prisustvom ili poklonima ovoj manifestaciji.

Sa željom, kako je inspektorka Šljivar Milijić rekla: „Želim da imamo što više žena koje su u radnom odnosu i koje se odlučuju na trudnoću“ želimo da zaključimo ovogodišnju manifestaciju obeležavanja Svetske delje dojenja.

Nastavljamo i dalje da radimo na polju podrške, promovisanja i zaštite dojenja kako bi nam bebe bile hranjene na najprirodniji način, do naredne godine kada ćemo imati novu temu.

Tribinu u trajanju od pola sata u celosti možete videti ovde:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=fFPjy5Lm2wM]

Fotografije sa dešavanja možete videti ovde (link ka FB albumu)

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!