Trogodisnjaci: prva prijateljstva i konflikti

U dobi od tri godine, predškolce treba nadzirati i usmjeravati kako bi razvili socijalne vještine potrebne za stvaranje prijateljstva, odnosno učenje razješavanja konflikata s drugom djecom.
Do treće godine djeca se većinom igraju pokraj druge djece, odnosno istovremeno i paralelno se bave svojim “poslom” u blizini druge djece, te ne stvaraju gotovo nikakvu interakciju s njima. To je i jedan od glavnih razloga što s tri godine jednostavno nemaju iskustvo u socijalnoj interakciji i vještinama potrebnim za sklapanje prijateljstva. Oni stoga, oni trebaju pomoć u učenju razrješavanja konflikata s vršnjacima.

Trogodišnjaci veći dio vremena provode u oponašanju odraslih, uključujući i situacije u kojima odrasli razješavaju konflikte. Stoga je možda najvažniji model učenja upravo kroz praksu roditelja u određenim situacijama.

Osim toga, roditelji i odgajatelji mogu pomoći trogodišnjaku da nauči verbalno razriješiti konflikt po koracima. Dobro je djeci uvijek ponuditi dva rješenja od kojih ono samo mora odabrati ono rješenje, pomoću kojeg će razriješiti situaciju s prijateljem.

Postavljanje pitanja za izbjegavanje konflikata

Do treće godine djeca mogu shvatiti koncept u kojem se nešto izmjenjuje, ali ne mogu uvijek pratiti taj koncept, a osobito ako se to kosi s njihovom igrom ili uzrokuje konflikt. Dobra vještina koju ih možemo naučiti jest postavljanje pitanja tijekom igre s prijateljem. Dijete možemo naučiti kako pitati: “Smijem li se poslije tebe igrati s tom igračkom?”.

Roditelji mogu predškolca naučiti ovu vještinu pomoću igranja uloga ili učenja po modelu. Odrasli mogu napraviti naviku od prakse postavljanja pitanja djetetu “Mogu li dobiti ovu igračku poslije tebe?”. Pitanje bi bilo dobro postavljati barem jednom dnevno, kako bi ga dijete čulo, ali i naučilo dati igračku. Pritom treba započeti s igračkama kojih se djeca lakše odriču.

Kad se dijete nađe u situaciji da i samo treba postaviti pitanje, moglo bi jednostavno zaboraviti kako, pa im pri tome treba pomoći.

Kako pomoći mališanu da shvati što je konflikt?

Konflikti među predškolcima česti su oko dobi od tri godine. Djeca imaju problema s kontroliranjem impulzivnog ponašanja tj. nemaju razvijenu vještinu razrješavanja konflikata. Trogodišnjaci žele nabrzaka dobiti ono što žele, a tek kasnije shvaćaju da su time nekog povrijedili. Oni počinju povezivati uzrok i posljedicu, ali taj koncept ipak ne shvaćaju u potpunosti.

I u ovoj situaciji možemo im pomoći uz ponavljanje kratkih, jednostavnih tvrdnji. Dijete ne razumije zašto su njegovi postupci problematični, a uz pomoć sljedećih tvrdnji možemo im pomoći shvatiti koncept uzroka i posljedice:

– Ona ne voli da joj otimaš igračku iz ruke.
– Kada bacaš pijesak, on ulazi u oči drugim ljudima i to ih boli.
– Ona nije završila igranje s biciklom. Ti se možeš igrati kad ona završi.

Kako naučiti dijete da razriješi konflikt?

Tipični trogodišnjak ne zna kako samostalno riješiti konfliktnu situaciju i treba direktni nadzor i vodstvo kako bi se riješio problem. No, to će funkcionirati samo ako i odrasli ostanu smireni i ohrabruju dijete te kada odrasli shvate konflikt kao sastavni dio razvoja i odrastanja trogodišnjaka.

Važan je govor tijela, pa bi bilo idealno da odrasla osoba čučne ili sjedne kako bi s djetetom razgovarala na razini njegovih očiju. Trogodišnjaci se mogu fokusirati na samo jednu stvar odjednom, pa je poželjno kroz proces prolaziti korak po korak.

Kad ohrabrujemo dijete da razgovara s vršnjakom o konfliktu, dobro je reći djetetu točno određene riječi koje će mališan ponoviti. Umjesto da kažemo “Reci mu da ne voliš kada uzima tvoju igračku” bilo bi bolje reći “Reci Luki – Ne volim kada mi uzimaš igračku”.

Ponudite im ograničeni izbor

Najblje je djetetu ponuditi dva izlaza iz konfliktne situacije. Na taj će se način dijete osjećati neovisno u izboru između dva jednako dobra načina da riješe konflikt. Primjer davanja dvije jednako vrijedne solucije je:

– Želiš li ga pitati smiješ li se igrati s igračkom nakon što on završi ili želiš li pronaći neki drugi autić za igranje?
– Želiš li meni dati igračku da je dam Ivanu ili ćeš mu je sam dati?

 
Izvor: klinfo.hr
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!