Trudna majka dojila dete na štandu HIPP-a u Zagrebu

27.09.2013. svečano je otvoren 12. Dječji sajam u Zagreb Areni u Hrvatskoj. Ovaj sajam se održava dva puta godišnje, na proleće u Rijeci, a na jesen u Zagrebu.
Svake godine na Dječjem sajmu posetioci se mogu upoznati sa najnovijim proizvodima i uslugama iz dečjeg sveta, učestvuje se u edukativnim radionicama, igraonicama, kvizovima, predstavama…

Ove godine sajam su posetile između ostalih i dve članice moje grupe za podršku dojenju, a naša članica Hanca Rabadžić je inspirisana ovom fotografijom:

dojenje štand adaptiranog

sa jednog inostranog sajma poželela da u ime članica grupe za podršku dojenju pokaže da je i naš stav da je majčino mleko ono što je NAJBOLJE IZ PRIRODE i da se nikada ni jedno adaptirano mleko ne može takvim nazvati. Ono je kao što mu ii me kaže adaptirano (prilagođeno), a najbolje iz prirode je SAMO MAJČINO MLEKO i ništa drugo.
Naravno kada je u pitanju opravdano davanje adaptiranog mleka onda ono i služi svojoj svrsi ali problem je nastao onog momenta kada je to isto adaptirano mleko počelo masovno da se koristi iz čistog profita kompanija koje ga proizvode. Baš tako je i Generalni sponsor ovog sajma jedan od najjačih proizvođača adaptiranog mleka na našim prostorima.

Hanca hvala Vama i Andrei Despotović na poslatoj fotografiji.

dojenje štand adaptiranog Hanca

Kao kuriozitet prenosim i komentar koji je Hanca ostavila ispod fotografije:

“Ovako je išao razgovor: Ja nabrušena prilazim najvećem i najljepše uređenom štandu i pitam šta hipp preporuča za novorođenčad… “Dojenje svakako, ali ako majka ne može…” ja pitam zašto ne bi mogla? ” zbog ragada, depresije…” Eee, tlak mi možete zamisliti. Iako je dotična dojila dvoje, kao, ako, jedna, druga, peta… Dobro da je moj mali sve smirio tražeci sisu. I Tere, slobodno napiši – trudna mama dojila* na hipp Štandu… kad je bal nek je bal… na idućem sajmu ću tandem** 😉 <3”

Žao mi je što mi kao grupa nismo prisustvovali ovom sajmu, kako bi pružili priliku majkama, a pre svega trudnicama koje su posetile sajam, da saznaju da je dojenje moguće u oko 97% slučajeva. U ovih oko 3% spadaju žene koje unapred znaju da neće moći dojiti zbog opravdanog zdravstvenog problema. Broj dojene dece je tako mali da je sramota reći da se radi o brojci koja je ispod 20% na teritoriji celog Balkana.

Vidimo se na nekom od sledećih sajmova, a do tada posetite grupu i gradite svoje znanje o dojenju.

*dojenje u trudnoći je moguće ukoliko majka nosi zdravu trudnoću

**tandemsko dojenje je dojenje starijeg deteta i mlađeg deteta u isto vreme ili naizmenično

Tereza Miljković

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!