Trudnica na letovanju

trudnica na letovanju

trudnica na letovanju

Činjenica da je žena trudna ne znači da ne sme da se makne iz mesta boravka pre porođaja. Naprotiv, u tom blaženom stanju prijaće jojpromena sredine. Pre polaska na putovanje trebalo bi da se posavetuje sa ginekologom, posebno ako je pred kraj trudnoće.

 

Pošto se trudnice lakše umaraju i teže podnose vrućinu, ne preporučuju im se naporna putovanja i odlazak na udaljene turističke destinacije.

Ukoliko putujete automobilom, pokušajte da izbegnete vožnju u vreme kada su velike vrućine. Krenite rano ujutro i pravite česte pauze: na svaki sat do dva vožnje zaustavite se na petnaestak minuta, izađite i prošetajte. Ukoliko u automobilu postoji klima-uređaj, podesite ga tako da temperatura bude najviše pet stepeni niža od spoljašnje. Odgovaraće vam i putovanje vozom, a vožnju autobusom na dugim turama izbegavajte, pošto vam dugo sedenje neće prijati. Ako odlučite da do odredišta stignete avionom, a trudnoća je duža od 36 sedmica, obavezno se posavetujte sa ginekologom.

[wp_ad_camp_1]

Nemojte eksperimentisati s ishranom. Najbezbednije je da na putovanju pijete industrijski flaširanu vodu, a najbolje je ako možete da pronađete onu vrstu na koju ste navikli. Izbegavajte kupovinu sladoleda u poslastičarnicama, kao i konzumiranje druge lako kvarljive hrane i one koja nije termički obrađena.

Ukoliko ste odlučili da se odmorite na planini, nemojte odlaziti na nepristupačna mesta, gde nema lekara u blizini. Izbegavajte i boravak na većim nadmorskim visinama, gde je vazduh razređen, jer vas tamo mogu mučiti vrtoglavica i nesvestica. Šetnja će vam prijati, pod uslovom da izaberete dobro obeleženu stazu s lakim usponom. Ne zaboravite da se zaštitite od sunca, jer je ultraljubičasto zračenje na velikim visinama jače, a pošto su vremenske prilike na planini nepredvidive, oblačite se slojevito.

Ako letujete na moru, nemojte dugo sedeti na suncu. Najbolje je da na plažu odlazite rano ujutru, kada nema gužve i velike vrućine. Tokom najtoplijeg dela dana se odmorite, a tek predveče, kad sunce prestane da prži, možete se prošetati i ponovo okupati. Plivanje, bilo da je u moru ili u bazenu, pomoći će vam da se osvežite. Ovakva fizička aktivnost dozvoljena je do šestog meseca, pod uslovom da trudnoća nije rizična. Plivanje je višestruko blagotvorno, jer boravak u vodi smanjuje bolove u leđima i osećaj težine u nogama, podstiče cirkulaciju i blago masira telo. Ipak, ne naprežite se previše: dovoljno je da laganim tempom preplivate pedesetak metara, a zatim izađite na obalu i obavezno se presvucite u suvu odeću.

Kud god da otputujete, iskoristite priliku da se što više odmorite i opustite. I, za svaki slučaj, kad stignete na odredište, raspitajte se gde se nalazi najbliža ginekološka klinika.

 

D. D.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!