Trudnicama zimi potreban dodatan vitamin D

Dopunski vitamin D davan trudnicama u hladnijim zemljama s manje svetlosti može da spreči pojavu multiple skleroze kod njihovih potomaka.

Guliver/Getty images

Rezultati istraživanja tima sa londonskog Univerziteta Kvin Meri potkrepljuju dosadašnje nalaze koji su povezivali nizak nivo vitamina D u organizmu sa ovom bolešću, u kojoj imunološki sistem pacijenta napada sopstvene nervne ćelije, prenosi AFP.

Istraživanjem slučajeva preko 150.000 obolelih od multiple skleroze u više zemalja na severnoj hemisferi, koji su rođeni iznad 52 stepena geografske širine, utvrđeno je da su pod najvećim rizikom od te bolesti oni rođeni u aprilu, mesecu kojem prethodi dug period bez sunca, a pod najmanjim rizikom oni rođeni u novembru.

Za rizik da se oboli od multiple skleroze je veoma bitno to koliko je majka u trudnoći bila izložena ultravioletnom zračenju, odnosno koliki je bio nivo vitamina D u njenom organizmu, zaključak je britanskog tima.

U Britaniji od multiple skleroze boluje oko 100.000, a u SAD oko 400.000 osoba. Ova bolest, za koju ne postoji lek, utiče na vid, kretanje, ravnotežu, osećaje, kontrolu bešike, a ponekad i na pamćenje i mišljenje.

Koautor studije Sriram Ramagopalan ističe da je nužno da trudnice iz severnijih područja (severnih delova Britanije, skandinavskih zemalja, većeg dela Rusije i Kanade itd.) u svakom trenutku imaju normalan nivo vitamina D u krvi, zbog čega bi trebalo da ga uzimaju kao dijetetski dodatak, u vidu nekoliko hiljada IU (međunarodnih jedinica) vitamina D3.

Vitamin D, koji se proizvodi u organizmu pri izlaganju sunčevom svetlu, a ima ga i u nekim vrstama hrane, je od značaja za zdrave kosti.

Poslednjih godina se istražuje i eventualna veza između povećanog smrtnog rizika od srca, raka i nekih drugih bolesti i manjka vitamina D u organizmu.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!