Trudnice, oprez sa kilogramima

ČIKAGO – Žene koje se ugoje više od 18 kilograma tokom trudnoće izložene su dvostruko većem riziku da nose krupnu bebu, što najčešće podrazumeva težak porođaj, upozorili su ove nedelje američki naučnici.

Studija, u kojoj je učestvovalo 40.000 Amerikanki i njihovih beba, pokazala je da se svaka peta trudnica previše ugoji u trudnoći i da potom rodi krupnu bebu, tešku više od četiri kilograma.

Zanimljivo je da su američki naučnici otkrili da se žene, koje se ugoje više od 18 kilograma tokom trudnoće, izlažu većem riziku da rode krupnu bebu čak i kad nemaju trudnički dijabetes – vrstu šećerne bolesti koja se javlja samo tokom trudnoće i koja povećava mogućnost da se rodi krupna beba.

“Pošto ima tako mnogo gojaznih trudnica, važno je da žene zaista ozbiljno shvate savet lekara da paze na težinu tokom trudnoće”, izjavila je Rojtersu dr Tereza Hilijer sa Kajzerovog Centra za zdravstvena istraživanja u Portlendu, u američkoj saveznoj državi Oregon.

Hilijer: Mame programiraju krupnoću

Dr Hilijer ističe da su bebe žena koje se preterano ugoje tokom trudnoće, naprosto “programirane” da budu krupne.

Prema standardima Američkog udruženja opstretičara i ginekologa, krupnim bebama se smatraju one koje su teže od četiri kilograma.

Koji su rizici?

Krupna beba povećava rizik teškog porođaja – povećanog krvarenja i povrede ramena bebe, a vrlo često porođaj mora biti izveden carskim rezom.

Dr Hilijer i njene kolege su istraživali medicinske podatke o 41.540 žena koje su se porodile u Vašingtonu, Oregonu i na Havajima od 1995-2003. godine.

Sve trudnice su bile testirane na trudnički dijabetes, a 5,4 odsto ih je lečeno dijetom, vežbama ili, pak, insulinom – u zavisnosti od stepena oboljenja.

Verovatnoća postoji

Rezultati su pokazali da je 20 odsto žena koje su se, u trudnoći, ugojile više od 18 kilograma, rodile krupne bebe.

Dr Hilijer je istakla da je samo 12 odsto žena koje su se ugojile u granicama normale rodile bebu prekomerne težine.

Preventirati dijabetes

Najrizičnijom grupom se pokazala grupa trudnica koje su se i prekomerno ugojile, i dobile trudnički dijabetes.

Gotovo 30 odsto takvih žena rodile su bebe prekomerne težine, u poređenju sa samo 13,5 odsto žena koje su imale trudnički dijabetes, ali normalnu težinu tokom porođaja.

Gojenje uzima maha

Naučnici ističu da rezultati istraživanja ukazuju na zaključak da žene zaista treba da izbegavaju prekomerno gojenje tokom trudnoće, a posebno one koje dobiju trudnički dijabetes.

Upozorenje je još važnije kad se ima na umu činjenica da je, tokom poslednjih dveju decenija, prekomerno gojenje trudnica u SAD uzelo maha – u tolikoj meri da su neki naučnici počeli da taj podatak povezuju s pravom epidemijom gojaznosti američke dece.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!