Trudnice rizična grupa za oboljevanje od svinjskog gripa ( H1N1)

Trudnice su rizičnija grupa od opšte populacije za razvoj bolesti sa ozbiljnim komplikacijama, nakon infekcije pandemijskim virusom (H1N1) svinjskog gripa, pokazuju najnovije analize. Zbog sprečavanja nepovoljnog ishoda bolesti obavezna je hospitalizacija obolele trudnice. Iako se izveštaji o pandemiji fokusirani  na smrtni ishod među trudnicama obolelim od svinjskog gripa, ne navodi se da je većina trudnica bila zdrava pre infekcije virusom H1N1, što dodatno zabrinjava lekare i istraživače. Takođe istraživanja navode da ovo ne znači da će sve trudnice koje obole od svinjskog gripa imati ozbiljnje komplikacije  tokom trudnoće. Naprotiv, većina trudnica će imati blage simptome bolesti, ali i dalje su sa povećanim rizikom od ozbiljnog oboljenja ili smrti, većim nego što se to očekivalo. Najnoviji podaci od 29.07.2009.g. iz U.S.A. govore da su od 305 smrtnih slučajeva svinjskog gripa kod žena (za 266 postoji kompletan medicinski dosije) 15 bile trudnice i većina njih u trećem trimestru.

Ove činjenice nisu novost za vašeg ginekologa, jer od ranije znamo da tokom sezone gripa trudnice, posebno u trećem trimestru, češće budu hospitalizovane zbog komplikacija na plućima i srcu nego naprimer babinjare. Tokom pandemije gripa iz 1918 god. tzv. španska groznica, takođe su trudnice u trećem trimestru bile posebno podložne infekciji. Tokom pandemije iz 1957 godine trudnice su činile polovinu smrtnih slučajeva među ženama reproduktivne dobi u državi Minesota (USA). Tokom ranijih pandemija gripa češće se javljao spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili  missed abortion među obolelim trudnicama. Plod je direktno ugrožen virusnom infekcijom. Ukoliko je grip išao sa visokom temperaturom postojao je veliki rizik od oštećenja mozga ploda. U aktuelnoj pandemiji svinjskog gripa rano je pričati o ishodu za plod, ali se pokazalo da postoji rizik od prevremenog porođaja.

Sama trudnoća nosi rizik za ženu obolelu od svinjskog gripa. Smatra se da postoje dva glavna razloga za takav stav. Kako trudnoća napreduje tako se dijafragma podiže naviše i dovodi do smanjenja plućnog kapaciteta. Ova promena svako plućno oboljenje čini opasnijim. Tokom trudnoće ženin imuni sistem menja imuni odgovor na virusne infekcije i organizam postaje osetljiviji na neka virusna oboljenja, kao što je naprimer grip.

Kod svih trudnica koje su umrle od svinjskog gripa došlo je do kašnjenja sa terapijom. Terapija se sprovodi sa dva osnovna leka – Tamiflu i Relenza, i njihovo dejstvo i efekat je mnogo bolji ako se startuje u toku prva dva dana od početka simptoma svinjskog gripa. Mnoge trudnice i njihovi ginekolozi imaju rezervu prema početku medikamentozne terapije, iako je dokazano da kada se pojave simptomi svinjskog gripa Tamiflu i Relenza smanjuju rizik od njihovog dejstva. Vaš ginekolog mora da zna da korist od leka prevladava rizik od dejstva leka na plod. Stav je da sa pojavom simptoma bolesti treba startovati sa agresivnom terapijom. Vaš ginekolog vam propisuje terapiju dva puta dnevno po jednu kapsula Tamiflua u trajanju od 5 dana. Terapiju treba započeti što ranije. Za prevenciju oboljenja u opštoj populaciji uzima se jedna kapsula dnevno 10 dana. Savet je takođe da trudnica koja posumnja da ima simptome svinjskog gripa treba odmah da se javi svom ginekologu ali takođe se mora obezbediti da ne dođe do kontakta sa drugim trudnicama. Trudnica ne sme da koristi lekove bez znanja i kontrole svog ginekologa.

Kada vakcina protiv svinjskog gripa izađe na tržište trudnice treba da budu u visokorizičnoj grupi koja prva prima vakcinu.

Opšti savet je da trudnice izbegavaju javna mesta i okupljanja i da se drže povučeno tokom pandemije svinjskog gripa. Nažalost to nije ono što žene žele da urade. Trudnice će svakako težiti da nastave svoje svakodnevne aktivnosti, tako da bi trebale da poštuju savete epidemiologa i pokušaju da izbegavaju kontakt sa obolelima, pojačaju higijensko dijetetski režim života i ishrane. Opšti savet je da kada kijate stavite maramicu na nos, kada kašljete stavite ruku na usta, što češće perite ruke. Čim posumnjaju na pojavu oboljenja hitno treba da se jave u svoju zdravstvenu ustanovu.

Izvor: vasginekolog.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!