Trudnice – vežite se!

Trudnice - vežite se!Rašireno mišljenje da je sigurnosni pojas u automobilu štetan za fetus je pogrešno. Trudnice koje vežu sigurnosni pojas u automobilu znatno smanjuju rizik za svoje bebe u slučaju sudara.

Trudnice koje vežu sigurnosni pojas u automobilu znatno smanjuju rizik za svoje bebe u slučaju sudara, objavljeno je u studiji koja tako pobija uvriježeno mišljenje da je pojas štetan za fetus.

Znanstvenici sveučilišta u Michiganu zaključili su na temelju svojih istraživanja da bi životi barem 200 od 370 fetusa, koliko ih pogiba svake godine u prometnim nesrećama u SAD-u, bili spašeni da su njihove majke imale vezan pojas.

“Sigurnosni pojas apsolutno štiti fetus, a njegovo nevezivanje je veliki problem”, rekao je dr. Mark Pearlman, voditelj istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Jorunal of Obstetrics and Gynecology.

Istražitelji su proveli detaljnu analizu 57 sudara u koje su bile uključene žene trudne najmanje 20 tjedana. U tim je nesrećama stradalo 12 fetusa. Zaključili su da trudnice koje vežu pojas u slučaju sudara smanjuju rizik za svoje bebe za 84 posto.

Pearlman je izjavio da će ove spoznaje jednom zauvijek ukloniti “mit” da je vezivanje pojasa štetno za fetus.

U Sjedinjenim Državama oko šest do sedam posto žena tijekom trudnoće biva uključeno u neku prometnu nesreću.


Izvor:
www.net.hr
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!