Trudnoća i kilogrami

Postoje li sigurni načini održavanja težine za vrijeme trudnoće? 

Nakupljanje nekolicine kilograma u trudnoći je neizbježan dio cjelokupnog procesa. No koliko je normalno i primjereno dobiti na kilaži? Postoje li sigurni načini održavanja težine za vrijeme trudnoće? Što možete odmah poduzeti kako biste imali lakši porođaj i kako biste se brže vratili na svoju kilažu prije trudnoće?

Imate li uopće višak kilograma?

trudnocaU današnje je vrijeme lako pasti pod utjecaj iskrivljene medijske slike o tome kako bi žene, pa i buduće majke trebale izgledati. Novine su prepune filmskih, glazbenih i drugih zvijezda mršavica koje u trudnoći jedva da išta dobiju na kilaži jer su cijelo to vrijeme na nekoj od svojih dijeta. No trudnoća definitivno nije vrijeme za neke drastične dijete. Ono morate učiniti jest ustanoviti koja je kilaža u trudnoći najprikladnija za vaše tijelo i zatim poduzeti sve što možete da je zadržite kako biste poboljšali svoje zdravlje i zdravlje svog djeteta. 

Svi smo mi drugačiji i naša tijela funkcioniraju drugačije. Isto tako će različita ženska tijela drugačije reagirati na trudnoću. Što se tiče preporuka liječnika koliko bi kilograma trebalo dobiti u trudnoći one vise o početnoj težini. Vrlo mršava žena (BMI manji od 18,5) treba se udebljati od 17 do 20 kg, žena s idealnom težinom (BMI 22) morala bi dobiti do 15 kg, žena normalne tjelesne težine (BMI 23-24) smije se udebljati od 10 do 12 kg, dok se ženi s prekomjernom težinom (BMI 25-29) preporuča dobivanje 7-8 kg, ali se ne bi smjela udebljati više od15 kila.

[wp_ad_camp_1]

Obuzdajte svoju želju za hranom

Želja, čak žudnja, za hranom jedna je od najtežih stvar s kojom se treba nositi u trudnoći i naravno ona koja najviše pridonosi višku kilograma. Buđenje usred noći s željom za čokoladom, sladoledom ili keksima vjerojatno je mnogima poznata. Ove su želje savršeno normalne i mogu se kontrolirati određenom hranom. Unos hrane s niskim glikemijskim indeksom (GI) može pomoći uravnotežiti razinu glukoze u krvi i spriječiti uspone i padove energije u toku dana. Ako razina glukoze u krvi kroz dan neprestano naglo raste i snižava se, jasno je da nam je loše. No, uspijemo li jesti hranu koja održava stalnu razinu glukoze u krvi, osjećamo se odlično i puni smo energije

Prehrana po principu smanjenog GI znači da otprilike 70% dnevne prehrane treba činiti tjestenina, većina žitarica i orašastih plodova, basmati riža i smeđa riža, većina voća i povrća, kukuruz, muesli i integralni kruh, jogurt od nemasnog mlijeka… Punomasno mlijeko i velik postotak mliječnih proizvoda, crveno meso, kolači i čokolada smiju iznositi najviše 10% prehrane. Riba i nemasno meso su dobrodošli.

Češće jedite

„Čekajte malo, niste li maloprije rekli da kontroliram želju za hranom? A sad mi kažete da jedem više kako bi zadržala težinu?“

Možda se čini kako sad dajemo „kontra“ savjet onom prethodnom, no ideja je da jedete manje porcije češće od 2 do 3 puta na dan, najmanje 5 puta. Ovime ne unosite više nepotrebnih kalorija, već ih samo pravilnije i zdravije raspoređujete. Ovo će održati vaš metabolizam i stalnu razinu glukoze u krvi, a time ćete imati i energije cijeli dan.

Redovito vježbajte

Redovito vježbanje za vrijeme trudnoće se nekad nije preporučalo, no danas se smatra izvrsnim načinom održavanja kondicije i težine i za vrijeme trudnoće. Osim toga vježbanje će vam olakšati ove mjesece jer ćete izbjeći uobičajene bolove vezane uz dobivanje viška kilograma, imat ćete više energije, biti fleksibilnije, a olakšat će i sam porod.

Šetnje i plivanje su izvrsni “neagresivni” načini održavanja kondicije. Plutanje u bazenu ili moru doći će kao dobrodošli odmor za vaše zglobove, koljena i ostatak tijela, a svejedno ćete se izvrsno razgibati bez pritiska na vaše tijelo i vašu bebu.  I vožnja biciklom, posebice sobnim jer uključuje manje rizika od pada s njega je također izvrstan način vježbanja bez opterećivanja zglobova ili kralježnice. Tečajevi yoge i pilatesa osmišljeni baš za trudnice postoje u gotovo svakom gradu kod nas, a uz stručnog voditelja vježbanje će postati prava uživancija.

Za koji god se način vježbanja odlučile, važno je najprije konzultirati se sa svojim liječnikom i za vrstu i intenzitet vježbi. Trudnice, pogotovo one koje prije trudnoće nisu vježbale, trebaju s tjelovježbom početi lagano, svega nekoliko minuta dnevno bit će dovoljno za početak.

Pomno pratite reakcije svog tijela na vježbanje. Ono vam mora pružati ugodu. Ako vas nešto zaboli, počnete osjećati vrtoglavicu, slabost, glavobolju, gubitak daha,  kontrakcije maternice, lupanje srca ili bol u prsima prekinite s vježbanjem. Ukoliko vam se stanje ne smiri kontaktirajte liječnika.

 

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!