Trudnoća i priprema za dojenje

Trudnice ovaj tekst je pisan specijalno za vas

Velika većina žena jako se dobro priremi za sam čin porođaja. Pročitale su knjige, išle u školice za roditeljstvo, provele sate i sate diskutujući sa mamama, svekrvama i prijateljicama i surfujući po internetu. A sve to za nešto što će biti gotovo za nekoliko sati. Sa druge strane, neke od tih žena ne provedu ni pola sata učeći o dojenju – jednom prekrasnom iskustvu koje može trajati godinama.

Jako mali broj žena doji bez ikakvih problema. Velika većina nas koje doje ili su dojile prolazile su kroz probleme s bolnim i ranjivim bradavicama, zastoje u dojenju, štrajkove. Koliko god da vas zasipali izjavama kako je dojiti prirodno, nemojte pomisliti da će se sve rešavati samo od sebe. Dojenje je veština koju i vi i dete morate naučiti. Može vam trebati i do dva meseca da se uskladite i uvežbate.

Trud koji uložite u obuku i sticanje znanja u vezi dojenja će vam sigurno se isplatiti, a čvrsta odluka da ćete dojiti, koju ćete doneti još u trudnoći, može vam samo pomoći. Vašem detetu ne možete dati bolji start u životu, a svi problemi su ionako rešivi i prolazni. Zato cu se potruditi da vam pomognem 100% jer je svaki problem resiv ukoliko lepo saradjujemo.  Sta podrazumeva lepu saradnju? Pre svega učlanite se u Centar za podršku dojenju. Kako evo pročitajte OVDE: Postani član Centra za podršku dojenju – Moja podrška dojenju

Kada budete član javite mi se u inbox stranice za podršku dojenju kako bi zajedno prevazišli sve što vas brine. Čim primetite problem, opisite ga sto detaljnije, a tada je red na mene da vam na osnovu vašeg problema postavim podpitanja ukoliko su potrebna. Nekad ce samo jedna poruka biti dovoljna za uspesno otklanjanje problema, a desice se da ukoliko je problem kompleksniji nastavimo prepisku neko vreme dok ne dodjemo do uspesnog resenja. Vazno je imati poverenja i biti uporan da se problem prevazidje. Na kraju ćete se sećati dojenja kao jednog prelepog iskustva i jednog specijalnog, neopisivog odnosa blizine i ljubavi s vašim detetom koje ništa drugo nemože zameniti.

[wp_ad_camp_1]

Na sajtu www.superbeba.com možete vec sada pronaći dosta informacija na temu dojenja.

Ali to vam možda uopšte neće biti dovoljno. Čitajte knjige o dojenju već u trudnoći. Upoznajte se sa slobodnim dojenjem, položajima pri dojenju, definicijom mokrih pelena. Nemojte biti nespremni onog trenutka kada vam vašu bebu donesu na podoj. Pokušajte roditi bez ikakvih lekova i pokušajte dojiti u prvom satu života vaše bebe ako ikako bude moguće. U bolnici će vam bebu donositi na podoj prema rasporedu, ne prema bebinoj potrebi, a sestre neće uvek biti spremne da vam pomognu  da ispravno namestite dete, zato pogledajte naš tekst Ispravan položaj pri dojenju i nega dojki. U međuvremenu će joj, u većini porodilišta, davati adaptirano mleko, glukozu.  U ponekim porodilištima postoji baby – friendly program koji podrazumeva bebino prisustvo u sobi sa mamom čim se bebino i mamino stanje stabilizuje. Ukoliko u porodilištu dobijete uzorke adaptiranog mleka, molim vas da ih odbijete jer će vas samo dovoditi u iskušenje da ih date vašoj bebi i dovodiće vas u sumnju da vaše mleko nije dovoljno dobro ili da ga nemate dovoljno.

Šeširiće za dojke koje će vam možda ponuditi u bolnici galantno odbijte. Zašto? Evo par detalja: Veštačke bradavice Isto tako ne koristite cucle i flašice da ne bi došlo do konfuzije bradavica. Bebe ne sisaju na isti nacin mleko iz mamine dojke i iz flasice.

Posle prirodnog porođaja nakon par dana će vas iz porodilišta pustiti kući. I tek onda nastaju problemi. Ukoliko niste dojili na zahtev bebe u porodilištu, niste ni počeli raditi na uspostavljanju ravnoteže izmedu proizvodnje i potražnje. Koliko se mleka posisa, toliko ga se stvori. Zato vam beba može željeti dojiti po cele dane. Lezite u krevet, dojite i odmarajte se kada beba spava. Ovo stanje je prolazno.

[wp_ad_camp_1]

U ovome periodu ”izležavanja” verovatno nećete biti pošteđeni ”dobronamernih” saveta kako sigurno nemate dovoljno mleka i to zato što vam mame, tetke i strine tog istog mleka nisu imale. Da li je to moguće, pročitajte u tekstu Zabrinutost oko količine mleka Ne zaboravite da naše mame koje su rodile 70-ih, 80-ih uglavnom nisu dojile i da vam one ne mogu pružiti adekvatnu podršku koja vam treba i koju očekujete od njih.

Uz početak dojenja često idu i Bolne bradavice, što je neugodan, ali prolazan i rešiv problem. Resicemo i njega.
Sledeće što vas čeka je prvi Skokovi u razvoju. A ako ste poslušali omiljeni savet patronažnih sestara da se uvek nakon podoja izmuzete do kraja, onda ćete najverovatnije iskusiti i Prepunjenost dojki a ako ne pazite onda i MASTITIS – začepljenje mlečnih kanala i infekcija dojke. Nemojte se izmlazati do kraja nakon podoja. To samo šalje pogrešne informacije vašem telu koliko mleka treba da proizvede. Beba svo to mleko ne može popiti i zastoj je neizbežan.

Onda, kada ste već pomislili da sve imate pod kontrolom, krenu famozni grčevi. Postoje teorije da grčevi uopšte ne postoje. To, naravno, nisu dokazane teorije. Ono što je dokazano je da deca koja slobodno doje imaju slabije grčeve i puno ih lakše podnose. Naša kultura, kojoj su grčevi baba roga br1 kojom plaše buduće majke i očeve vam sigurno neće propustiti spomenuti kako bebi protiv grčeva pomaže čaj od komorača. Je li to istina? Možda, ni to se ne zna. Ono što je sigurno istina je da se davati čaj ovako malome detetu ne sme, a da potpuno isti efekat imate ako ga vi popijete pa ga beba dobije kroz vaše mleko. Uopšteno rečeno, bebi do 6 meseci života ne treba nikakva dodatna tečnost. Vaše mleko utažuje i žeđ i glad. U početku podoja mleko je vodenasto, a posle sve masnije i hranljivije.

Pročitajte: Dojena beba nije žedna – ne trebaju joj ni voda, ni čaj!

Vaša beba ima tri meseca, sve ste probleme sa dojenjem uspešno rešili, pravi ste stručnjak. Šta je sledeće? Dohrana odnosno uvođenje nemlečne hrane u svakodnevicu bebine ishrane! Mame, bake, strine i tetke će vam pričati kako ste vi sa tri meseca već jele pasulj. Ali, verujte mi, to nije ništa čime se treba hvaliti. Medicina je dokazala povezanost izmedju velikog broja zdravstvenih problema ukoliko se rano krene sa uvođenjem dohrane. Isključivo dojenje se preporučuje do 6 meseci starosti, kada je detetov probavni sistem puno zreliji i verovatnost da će se razviti neka alergija manja. Budite posebno oprezni ako u porodici imate istoriju  alergija. Više o dohrani pročitajte ovde Dohrana – Kada i kako krećemo s krutom hranom? . Nemojte se obazirati na priče da nije dobro dugo dojiti jer će se dete više vezati za vas, a naročito se nemojte obazirati na priče da dečake ne bi trebalo dugo dojiti zbog njihovog emocionalnog razvoja. Kratko i jasno – to su gluposti.

Ne zaboravite da je mogućnost da nemate mleka minimalna, skoro pa nemoguća. Ne zaboravite da se onoliko mleka stvori koliko ga beba posisa. I ne zaboravite sajt www.superbeba.com

Možete i organizovati RADIONICU O DOJENJU

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.com


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!