U Nišu obeležena Svetska nedelja dojenja 2014.

Niš – U okviru ovogodišnjeg obeležavanja Svetske nedelje dojenja članice Tima za podršku dojenju Info centra iz Niša, Jelena Ranđelović-Stanojević i Milica Bugarin, organizovale su dve akcije podrške dojenju.

svetska nedelja dojenja 2014 niš

Sa početkom u 10:30 u prostorijama Uslužnog centra GO Medijana u Nišu okupile su se majke dojilje koje su se ove godine prvi put uključile u globalnu akciju podrške dojenju učestvujući u akciji “The Global Big Latch On” i time dale doprinos u pokušaju da se ove godine broj dojene dece koja učestvuju u akciji poveća i da se obori rekord iz 2013. godine kada je učestvovalo 14.536-oro.

Nakon zajedničkog podoja sa početkom u 11:00 svi prisutni su bili u prilici da čuju malo više detalja o ovogodišnjem 22. obeležavanju Svetske nedelje dojenjakao i o ovogodišnjim ciljevima koji su usko povezani sa Milenijumskim razvojnim ciljevima. 

“Dojenje je usko povezano sa svih 8 ciljeva ali je napredak u posizanju ciljeva jako mali. Nadamo se da će se u narednom periodu situacija sa dojenjem shvatiti mnogo ozbiljnije i da će se brojke koje su u okviru UNICEF-ovog MICS 5 istraživanja povećati i krenuti da rastu jer je to u interesu svima.” – Tereza Miljković.

U Timu za podršku dojenju ističu da Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do bebinih 6 meseci kako bi se što bolje iskoristile prednosti koje dojenje daje i bebi i majci, a zatim nastavak dojenja do druge godine i dalje, ukoliko je to želja deteta i majke.

 “Ove godine smo po drugi put upisani na listu organizacija koje obeležavaju Svetsku nedelju dojenja i jako smo ponosni na tu činjenicu.” – izjavila je Jelena Ranđelović-Stanojević koja je učestvovala i u grupnom podoju sa svojim sinom.

Milica Bugarin je ove godine dala još jednom svoj lični doprinos akciji dojenjem svog dvomesečnog sina.

“Želim da se zahvalim na podršci gradskoj opštini Medijana koja je shvatila značaj naše akcije, svim medijima koji su nas podržali i na svoj način učestvovali u obeležavanju Svetske nedelje dojenja, kao i svim majkama i bebama koje su odvojile svoje vreme da daju svoj doprinos obeležavanju. – Tereza Miljković

Očekujemo uskoro i zvanične podatke da vidimo kako je u celom svetu završena ova velika akcija.

Više fotografija OVDE

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!