U potrazi za izgubljenim snom

Dijete vam se budi svakih sat vremena, noću i danju, nosite ga, dojite ili hranite na bočicu, presvlačite mu pelene, vraćate ga u krevet i taman kad uhvatite prvi san opet ispočetka. Kako preživjeti?

Jedini način da umirite dijete je taj da ga stavite s vama u krevet, ali vas je strah da će mu to prijeći u naviku i da ga više nećete moći “izbaciti van”?

Profesor na School of Medicine u Seattlu, Donald Shifrin, upozorava roditelje da nema razloga za zabrinutost: “Ništa nije strogo predodređeno. Ako stavljate dijete da spava s vama prvih nekoliko tjedana, ne znači da će biti tako i kada bude imalo dvije godine”, tvrdi Shifrin. Pri tome dodaje kako bi “roditelji novorođenčadi spavanje trebali učiniti prioritetom, kad god im se ukaže prilika”.

U skladu s tom idejom, evo i nekoliko savjeta:

Neka vam briga o spavanju ne remeti san.
Ono što se vrlo često događa: Legnete u krevet i odmah počnete razmišljati o tome kada će se dijete probuditi, koliko ću moći spavati… I tako sve dok vas brige oko nepotrebnih stvari potpuno ne razbude.
Opuštanje. Nekoliko tjedana bez pravog odmora može rezultirati pravom iscrpljenošću tijekom dana, ali ako ste generalno u dobrom fizičkom i psihičkom stanju – preživjet ćete, kao i svi novi roditelji. Zapamtite, razdoblje izostanka ozbiljnog sna samo je privremeno i kako tjedni budu prolazili vaše će djetešce spavati sve duže, a i vi ćete se već priviknuti na novi ritam spavanja.

Naravno, bit će lakše ako odustanete od toga da vam treba osam sati neprekidnog sna kako biste bili u najboljoj formi. Život će vam biti lakši ako se pomirite s tim da ritam spavanja kakav ste imali prije trenutno “ne drži vodu”.

Prihvatite svu pomoć koja vam se nudi preko dana.
Što više pomoći imate oko dnevnih obaveza, poput kuhanja, spremanja, pranja odjeće, kupovine ili brige o starijem djetetu, lakše ćete prebroditi noć.
Prihvatite svu pomoć koju vam nude prijatelji ili rodbina. Osim toga, nemojte se truditi održavati kuću savršeno čistom ili završavati neke projekte u prvim tjednima djetetova života. Žene u nekim kulturama za vrijeme babinja uopće ne ustaju, a s obzirom da u našoj zemlji nove majke nemaju neki specijalni tretman, na vama je da se pobrinete sami za sebe.

Idite rano na spavanje.
Savjet da idete spavati kad god vam i dijete spava ne pomaže puno ženama koje ne mogu spavati preko dana ili imaju starije dijete. Ono što možete napraviti jest da legnete u krevet ranije, čim vam zaspi i starije dijete, dakle oko 20 i 21 sati umjesto uobičajenih 23 ili 24 sata.
Možda će trebati neko vrijeme se psihički priviknete na taj ritam, pogotovo ako to znači odreći se slobodnih trenutaka koje provodite sa suprugom ili obavljanja poslova koje niste stigli obaviti. Ako vam je san stvarno potreban, fizička prilagodba bit će vrlo brza; zapravo bit ćete iznenađeni kojom ćete brzinom utonuti u san.

Organizirajte “kreativno” spavanje.
Nekim roditeljima savršeno odgovara da je dijete u svom krevetiću u drugoj sobi. Drugi opet smatraju da im stalno noćno šetanje iz sobe u sobu samo pridonosi dodatnoj iscrpljenosti.
Ukoliko je vaš slučaj ovo posljednje, možete pokušati držati dječji krevetić u vašoj sobi prvih nekoliko tjedana.
Neki roditelji kombiniraju, prvo puste dijete da spava s njima u krevetu, a nakon prvog buđenja prebace ga u krevetić u drugu sobu.
Možete pokušati i ovako, pogotovo ako dojite: stavite madrac krevetića u ravninu s vašim madracem i s te strane spustite ogradu od krevetića. Tako će dijete biti u svom krevetiću, a vama će biti jednostavno uzeti ga za dojenje. I ne brinite: novorođenčad je još uvijek nedovoljno aktvina da bi pala iz krevetića.

Često se roditelji boje da će se dijete otkotrljati i da će ga ozlijediti ako dijele krevet. Predsjednica International Lactation Consultant Associationa, Karen Kerkhoff Gromada, smatra da se takvo što neće dogoditi ukoliko roditelji nisu pod utjecajem alkohola ili tableta za spavanje. “Beba će se probuditi i plakati ukoliko joj bude neudobno, a čak će i najumorniji roditelj osjetiti prisutnost djeteta.”
U prilog tome, Gromada sugerira ležanje na boku s djetetom na ruci kod dojenja u krevetu, jer tako se ne možete prevrnuti na dijete kojemu je glavica smještena u pregibu lakta.

[wp_ad_camp_1]

Organizirajte se sa suprugom.
Ako dijete hranite na bočicu, pokušajte raspodijeliti noćna “dežurstva” tako da jednu noć dežurate vi, a jednu suprug, umjesto da dijelite dužnosti tijekom iste noći.
Ako suprug mora rano ustajati radi posla, pokušajte se organizirati tako da vi preuzmete noći preko tjedna, a on preko vikenda.
Majke koje doje ne mogu “trgovati” noćnim hranjenjima, ali očevi mogu mijenjati pelene ili odnositi dijete nazad u krevetić. Davanje bočica suprugu s vašim izdojenim mlijekom kako bi nahranio dijete noću ne bi trebali prakticirati prije šestog tjedna, odnosno dok se količina mlijeka ne ustali. “U ranim tjednima i mjesecima, preskakanje dojenja može dovesti do zastoja mlijeka ili čak mastitisa”, tvrdi Gromada. 

Treba li dijeliti krevet s djetetom?
“Je li bolje za dijete da spava u svom krevetu ili da dijeli krevet s roditeljima nije medicinsko pitanje na koje se može odgovoriti znanstvenim činjenicama. Stvar je u osobnom izboru i u tome što je vama najugodnije”, tvrdi Donald Shifrin. Kako bi vam pomogli u izboru, evo nekih prednosti i jednog i drugog načina:

Spavanje zajedno
Djeca i roditelji koji spavaju zajedno, spavaju bolje zbog manje plakanja po noći i manje ustajanja iz kreveta. Majka može praktički spavati i dok doji i tako si osigurati više odmora.
Za djecu, zajedničko spavanje osigurava povjerenje i sigurnost, što im pomaže postati samouvjerenima i samosvjesnima.
Za roditelje, zajedničko spavanje s djetetom otkriva nova mjesta i za vođenje ljubavi i drugo vrijeme osim noći.

Odvojeno spavanje
Djeca i roditelji spavaju bolje jer izbjegavaju trzanje i stalno pomicanje ostala dva člana obitelji. Imaju više izgleda da se ne bude i da se odmore.
Za djecu, samostalno spavanje pomaže u izgradnji neovisnosti, odnosno zdravoj automnosti i samopoštovanju.
Za roditelje, samostalno spavanje dozvoljava slobodu i privatnost. Mogu ostaviti dijete nekome na čuvanje bez problema, a spavaću sobu mogu pretvoriti u privatno utočište.
Kada donosite odluku o spavanju, najbolje je pratiti vaše instinke. Ne postoji pravilo po kojemu se roditelji moraju ravnati.
Pregovarajući sa suprugom može vam se dogoditi da podjela noćnih dužnosti nije najbolje rješenje. Suprug koji radi mogao bi biti premoren. Neki se parovi dogovore da suprug prvih nekoliko tjedana spava u drugoj sobi i tako postane efikasniji preko dana.

Smanjite noćno mijenjanje pelena na minimum.
Zapravo, možete ostaviti mokre pelene, ukoliko one nisu propustile mokraću i smočile odjeću. Pokakane pelene nešto su sasvim drugo. Praktični bodyji i kombinezoni koji imaju donje kopčanje olakšavaju noćno previjanje. Pomoći će i ako vlažne maramice, pelene i kremu držite kraj sebe tako da možete previjanje obaviti na krevetu.

Ne skačite na svaki šum.
Svi se mi budimo preko noći, uključujući i bebe. Roditelji su skloni skakanju i podizanju bebe na najezin i najmanji zvuk, ali to samo potkrepljuje buđenje i ohrabruje bebu da se to pretvori u naviku.
Pričekajte nekoliko minuta, pogotovo ako je beba hranjena unutar zadnja dva sata, prije negoli odete do nje. Mogla bi vas ugodno iznenaditi i ponovno zaspati.

Idite u šetnju.
Čak i samo malo vježbe može pomoći da noću lakše zaspite. Međutim, nemojte pretjerivati. Ako osjećate premorenost, odvojite za sebe 15-20 minuta. Šetnja vam može pomoći da razbistrite misli, ali i pomoći da se malo maknete od obaveza.

Promijenite rutinu tek kada budete spremni.
Kada dijete napuni 10 do 16 tjedana najvjerojatnije će budenja svesti na jedno do dva tijekom noći. To je ujedno i vrijeme kada bi roditelji trebali razmišljati o “promjeni plana”. Odnosno, ako donosite dijete u krevet a želite da ono spava odvojeno, promjene će biti najlakše provesti sada, prije nego se to razvije u rutinu. Počnite tako da vratite dijete u krevet nakon hranjenja. Poslije, nakon razumnog vremena, premjestite krevetić u drugu sobu.

I ne zaboravite, ne postoji pravilo o tome što je bolje za vas i dijete. Odluka je isključivo na vama.

Iako nitko nije rekao da roditeljstvo isključuje stres, to se ne bi trebalo odnositi na konačan prekid normalnog sna. Jednog dana ćete se probuditi i shvatiti da vam je dijete prespavalo cijelu noć. Do tada, dugujete sebi i svom djetetu dobar noćni san – na bilo koji način.

Izvor: net.hr

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!