U Srbiji mnogo žena puši u trudnoći

Izvor: tanjug

U Srbiji ne postoje tačni podaci o broju trudnica i porodilja koje puše, ali su preliminarna istraživanja pokazala da one puše u velikom procentu kao i žene koje nisu u “drugom stanju”, izjavila je danas prof. dr Srmena Krstev.

PUŠENJE Zato su Udruženje za javno zdravlje i Nacionalna komisija za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja započeli istraživanje koje treba da pruži tačnu sliku o pušenju trudnica i porodilja u Srbiji, kazala je ona na konferenciji za novinare u Međunarodnom pres centru Tanjuga. Istraživanje će biti obavljeno, kako je kazala, na reprezentativnom uzorku od 2.700 žena u 66 domova zdravlja na teritoriji Beograda, Vojvodine i centralne Srbije, a rezultati objavljeni u junu iduće godine. Krsteva, koja je glavni istraživac u izradi nove studije, upozorila je da kod žena koje puše teže dolazi do začeha, a u toku trudnoće može doći do patološkog razvoja placente i prevremenog porođaja. Duvanski dim utiče i na razvoj fetusa i dovodi do manje težine i slabije razvijenosti bebe, kao i češćeg sindroma iznenadne smrti novorođenčeta, a u kasnijem razvoju deteta su češće pojave plućnih poremećaja, astme i oboljenja srednjeg uva, objasnila je ona. Neki autori navode da pušenje majke utiče i na pad intelektualnih potencijala deteta za šta još ne postoje sigurni dokazi, ali je pouzdano utvrđeno da deca pušača ranije i češće postaju pušači.
Anđelka Kotević, organizator terenskog rada na studiji je navela da su posebno edukovane patronažne sestre u julu i avgustu anketirale oko 1.800 žena i da su samo njih 23 odbile da učestvuju u istraživanju. “Cilj istraživanja je da dobijemo podatke koji su važni za prevenciju i smanjenje pušenja kod trudnica i porodilja”, istakla je ona. Patronažna sestra Mirjana Stupar je navela da je anketiranje ujedno i prilika da trudnice i porodilje dobiju informacije o štetnosti duvanskog dima i saznaju za školu odvikavanja od pušenja. Predsednica Udruženja za javno zdravlje Srbije Snežana Simić je navela da desetak savetovališta za odvikavanje od pušenja nije dovoljno i najavila novi projekat obuke zdravstvenih radnika za sticanje znanja u poslu odvikavanja od pušenja.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević je istakao da se, dve trećine bolesti u Srbiji, koje su posledica pušenja, mogu sprečiti i najavio pooštravanje propisa u ovoj oblasti. Sadašnji propisi su isuviše liberalni, rekao je on i naveo da inspektor može na licu mesta naplati kaznu onome ko puši u lokalu, ali bi trebalo da kazni i vlasnika lokala i zato propise i praksu treba menjati. Istraživanje o zdravlju stanovnika Srbije iz 2006. pokazalo je da je pušenje žena za 3,8 odsto smanjeno u odnosu na 2000. godinu, a prema podacima koje je ove godine objavila Svetska zdravstvena organizacija, veći procenat žena pušača od Srbije u Evropi imaju samo Austrija, BiH, Grčka i Slovačka.
Preliminarna istraživanja iz 2004 i 2005. godine na uzorku od 288 porodilja u Novom Sadu i Beogradu, pokazala su da je 45,5 odsto žena pušilo u nekom periodu trudnoće. Drugo istraživanje iz 2006. godine pokazalo je blagi pad procenta žena koje svakodnevno puše u “drugom stanju”, pa tako u prva tri meseca trudnoće puši 31,1 odsto, u drugom trimestru 30,6 procenata , a u trećem 28,1 odsto ispitanica. To su najčešće mlade i samohrane majke, žene sa više dece, nižim obrazovanjem i prihodima, kao i one čiji partneri puše.
Istraživanje “Pušenje kod trudnica i porodilja u Srbiji” finansira Kanadsko udruženje za međunarodni razvoj, a biće realizovano uz pomoć Kanadskog udruženja za javno zdravlje. Predstavnica tog udruženja Suzan Bondi je ispričala da se se njena zemlja s ovim problemom suočila pre 20 godina i u međuvremenu uspela da broj trudnica i porodilja koje puše smanji na devet procenata. Šeril Smit je navela da su u Kanadi postigli da sva javna mesta budu bez duvanskog i da je sada ne samo čistiji vazduh na radnim mestima nego i osobe koje na takvim mestima rade lakše ostavljaju pušenje. Pušenje trudnica i porodilja poslednjih godina opada u većini razvijenih država i najmanje je u Danskoj, Japanu i Kanadi, dok je u zemljama u razvoju primećena prevalencija pušenja među ženama uopšte, pa i trudnicama, a najveći procenat onih koje su u trudnoći zapalile bar jednu cigaretu zabeležen je u Gvatemali i Argentini.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!