Učešće Info centra u akciji “Sloboda rađanju”

Od 1. do 8. marta 2015. na području celog Balkana, u bivšim republikama SFRJ, započela je revolucija. Revolucija za prava majki na human tretman za vreme porođaja.”Sloboda rađanju” je slogan koji sam po sebi govori sve: ukazivanje na tretman koji žene dobijaju za vreme porođaja, na njihova prava i važnost dobre komunikacije između osoblja i žene koja rađa nov život.

Ovom akcijom, udruženje Centar za mame iz Beograda započelo je dug put koji za krajnji cilj ima pretvaranje porodilišta u prijatelje majki, a naše udruženje Info centar se vrlo rado priključilo aktivnostima. 

Na samom početku akcije, Centar za mame je objavio istraživanje o iskustvima žena na porođaju u Srbiji, koje je pokazalo da je stanje u porodilištima na veoma zabrinjavajućem nivou i da žene skoro da nemaju nikakvih prava niti pravo glasa prilikom porođaja. Istraživanje je izazvalo burne reakcije javnosti i ogromnu pažnju medija – gotovo da nema medija u zemlji koji o njemu nije izvestio. Koristimo ovu priliku da se još jednom zahvalimo mamama koje su učestvovale u istraživanju, mamama koje su nam se javile da pruže svoju podršku i svim medijima koji su nam pomogli da se rezultati istraživanja daleko čuju.

U okviru aktivnosti udruženje Info centar je u saradnji sa Regionalnim centrom za obrazovanje iz Niša i uz podršku opštine Medijana organizovalo 06.03.2015. godine projekciju filma “Sloboda rađanju”.

sloboda rađanju

sloboda rađanju 1Posećenost tribine, shodno lošem vremenu i nesvesnosti o značaju sadržaja, nije bila velika, ali emocije, priče, osećanja i po koja suza govorile su da smo baš u pravom trenutku na pravom mestu. Nas petnestak je bez treptaja, budno i otvorenog srca pratilo sadržinu filma“Sloboda rađanju“. Posle projekcije filma emocije su bile podeljene, od straha do ushićnosti, od strepnje do naznake da se nešto pokrenulo na bolje.

“Hoćemo da uz nas bude suprug, majka, sestra, a ne strano lice, dok se rađa naše čedo, hoćemo muziku, i prigušeno svetlo, a ne reflektore i nebitne priče lekara i babica kraj nas. Hoćemo položaj u kome nam je najudobnije, malo vode i hrane, kakao bismo snažnije bile i spremne da prebrodimo i poslednji napon. Želimo poštovanje, ljudski odnos, sigurnost, želimo bebu na grudima da je mirišemo i dojimo, a ne da je prepustimo protokolma dok mi javljamo bliskima da smo je rodile. Hoćemo da se krećemo u vreme kontrakcija, a da ritam porođaja, dužinu i trajanje kreiramo samo moja beba i ja, a ne neko treći.” – izjavila je, nakon projekcije filma, Milica Bugarin, članica Tima za podršku dojenju udruženja Info centar.

sloboda rađanju 9

U okviru diskusije koja se razvila nakon projekcije, prisutne trudnice i majke bile su u prilici da iz prve ruke čuju kako izgleda porođaj u kućnim uslovima od naše gošće Irene Paunović koja je izabrala da se njena trudnoća završi van porodilišta.

“Za kraj večeri nismo mogle da zaobiđemo i temu prvog podoja u porodilištu kao i nastavka dojenja koje je na niskom nivou. Važnost uspostavljanja dojenja je jako važna i zaslužuje čak i jednu zasebnu veliku akciju.” – Tereza Miljković, Info centar.

U organizaciji aktivnosti u Srbiji učestvovali su: Centar za mame, Udruženje babica Srbije, udruženje “Mati”, udruženje “Tvoj Porođaj”, udruženje “Dule Srbije” i naše udruženje Info centar.

Iz regiona u akciji su učestvovali još i Udruga RODA izHrvatske, MAGNA, Prirodan Porod i Centar za majku i dijete “Fenix” iz BIH, DRIP – deca, roditelji i porodilje i Iskustvoporođaja u Banjaluci iz Republike Srpske, Centar za integralnu jogu Darmai Nova Iskra iz Makedonije, kao i Društvo Porodna Hiša iz Slovenije.

sloboda rađanju 6“Iako je kampanja zvanično završena, ovo je tek početak rada. Čeka nas mnogo toga što se definitivno mora promeniti na bolje. Žene moraju da shvate da imaju pravo na izbor, imaju pravo da kažu šta žele, a šta im smeta kako bi porođaj ostao nešto lepo što se pamti, a ne samo gomila ružnih uspomena na neljudski tretman koji ostavlja posledice i po fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje žene.

Da li smo zadovoljni kako je akcija protekla? Sa jedne strane jesmo, imali smo dobar odziv medija, podršku ali mnogo manji odziv žena nego što smo očekivale. Žene ne shvataju još uvek da su one snaga od koje promena mora da krene. Ne od doktora, babica, institucija uopšte već od žena koje dođu na porođaj, od onih koje su već prošle kroz sistem pa i od onih koje će tek doći na red da se porode. Snaga leži u svakoj od nas i trebamo je iskoristiti.” – Tereza Miljković, Info centar.

Info centar se posebno zahvaljuje na podršci:

Niška televizija

TV Belle Amie

Super radio

Južne vesti

Narodne novine Niš

TV Zona plus

TV KopernikusTV Kopernikus

našem fotografu – Maja Marjanović

cvećari Fiori Niš

Više fotografija iz Niša možete videti ovde

Polusatna emisija o kućnom porođaju, Irena Paunović na TV Belle Amie ovde

Izveštaje iz medija ovde

Polusatna emisija Milica Bugarin na TV Kopernikus (TV KCN) ovde

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!