Ukini mu noćne podoje, bolje će spavati

bebe spavanje

Je li ti neko nekada rekao da će ukidanje noćnih podoja i trening uspavljivanja raznim metodama (najčešće cry out metodom koja radi po principu ostavljanja bebe da se isplače) pomoći bebi da prespava noć?

Ovaj savjet jako često dolazi od strane prijatelja, porodice, mamećih grupa… 

Uskraćivanje noćnih podoja, bebi mlađoj od 6 mjeseci, predstavlja veliki problem za bebin pravilan rast i razvoj.

Koji su to štetni uticaji na bebu?

  • Potreba za hranom – Kapacitet bebinog stomačića je mali i iz tog razloga beba ima potrebu sisati često. Uskraćivanje podoja logično vodi ka gladi, ona odi ka slabom napredovanju i određenom stepenu neuhranjenosti. A sve to zajedno utiče i na bebino spavanje.
  • Rast i razvoj – Bebe u prvim mjesecima rastu jako brzo, a za taj njihov rast i razvoj neophodno je da redovno dobijaju dovoljno kvalitetnih sastojaka iz maminog mlijeka. Podoji na zahtjev bebe, pogotovo preko noći, pomažu bebi da postiže očekivan stupanj rasta i razvoja. Ne zaboravite da se od bebe očekuje da u prvih 6 mjeseci duplira svoju težinu sa rođenja, a to nije mala stvar. 🙂

  • Utjeha i povezivanje – Podoji ne predstavljaju samo način hranjenja. Oni su također i utjeha i način povezivanja sa mamom i/ili osobom koja je hrani. Emocionalna povezanost pomaže bebi da se osjeća udobnije, sigurnije, opuštenije, a ujedno pomaže i boljem spavanju. Znate da postoji izreka da bebe rastu dok spavaju ili da su “porasle preko noći”.
  • Uspostavljanje obrazaca spavanja – Bebe same uče kako da uspostave svoj cirkadijalni ritam, a taj proces učenja se dešava kroz redovna hranjenja i spavanja. Beba mora biti svjesna da će dobiti hranu kada joj treba i da će se moći opustiti i spavati kada joj organizam to signalira. Ovo se sve postiže kroz prethodno pomenute tačke. Svako remećenje ovog ritma dovodi posljedično do problema sa spavanjem kod bebe i do
    povećanog nivoa stresa. Samim tim i slabijeg razvoja.
  • Razvoj probavnog trakta – U prvim mjesecima bebin probavni trakt se još uvijek razvija, sazrijeva. Redovni podoji pomažu bebi da taj proces teče uredno.
  • Stres i uznemirenost – Ako je beba imala uredne noćne podoje, a onda se oni naglo ukinu, ovo sigurno kod djeteta dovodi do povećanog stepena stresa i uznemirenosti. Beba koja je uznemirena i pod stresom ne može uredno ni zaspati ni spavati.

Važno je napomenuti da potrebe beba za noćnim podojima blago variraju. Zavise puno od djetetove starosti, tjelesne težine, zdravstvenod stanja, skokova u razvoju itd. 

Treba ti pomoć? Izaberi neku od usluga savjetovanja.

Tereza Kiš
savjetnica za uspješno dojenje
urednica sajta Superbeba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!