Uobičajna pitanja (curenje mleka, bljuckanje, plakanje)

bljuckanje

Curenje mleka

Sasvim je uobičajna pojava da dok beba sisa iz druge dojke mleko počne da curi. Postoji više stvari koje mogu da utiču na curenje mleka: ukoliko se vreme podoja primaklo, bebin plač, pogled na bebu… Međutim ima majki kod kojih je ova pojava retka iako imaju sasvim dovoljno mleka. Ova pojava curenja mleka je uobičajna za prve nedelje mada nije neuobičajno da kod nekih majki traje mesecima.

[wp_ad_camp_1]

Par saveta kada mleko krene, a ako se nalazite van kuće:
Da bi zaustavili curenje pritisnite lagano direktno bradavicu

 • Koristite uloške za brushalter da sakupite mleko ako iznenada krene – u prodaji postoji više različitih tipova uložaka. Za jednokratnu upotrebu, za višekratnu upotrebu (perivi), sa folijom i bez nje. Preporučujem one bez folije da bi koža ispod njih disala.
 • Nosite garderobu koja ce vizuelno da kamuflira eventualno curenje. – sa šarama ili imajte sa sobom nesto cime mozete da prekrijete mokru majcu.
 • Češće dojite ili se izmlazajte – moguće je da ne dojite dovoljno često pa su vam dojke (ili dojka) prepunjene. Ukoliko je ovo uzrok curenja nemojte da zadrzavate mleko već ili podojite bebu ili čim nađete vreme i mesto izmuzite nesto mleka da napetost popusti.

Bljuckanje

Neke bebe iako su zdrave bljuckaju posle svakog podoja. Ponekad se mami ipak učini da njena beba izbacuje mnogo mleka. U tom slučaju dovoljno je da prati broj mokrih i ukakanih pelena u toku 24 sata. Ukoliko beba ima 6-8 mokrih pamučnih pelena (ili 5-6 pelena za jednokratnu upotrebu) i da kaki bar dva puta (za bebe starije od 6 nedelja može i manje stolica). Napredovanje u težini je takođe dobar znak. …

bljuckanjeNeki od razloga za bljuckanje:

 • Jak refleks ispuštanja mleka
 • Beba se zagrcnula
 • Nerazvijenost kontrole mišića
 • Alergija
 • Bolest
 • A najveći broj beba bljucka iz jednostavnog razloga jer se pri podoju nagutaju dosta vazduha (zbog neusklađenosti sisanja, gutanja i disanja)

Zdrave bebe prerastu problem bljuckanja najčešće u periodu između četvrog i šestog meseca. Da bi se bebi pomoglo potrebno je posle podoja nežno uspraviti bebu u uspravan polozaj nasloniti je stomačićem ka sebi. Ukoliko majka misli da beba bljucka zbog prevelike količine mleka neka pokusa da za jedan obrok nudi samo jednu dojku i u toku podoja da nežno podigne bebu da podrigne pa da nastavi podoj na istoj dojci. Neke bebe bljuckaju jer previše brzo dobiju veliku količinu mleka.

Bebe koje redovno posle podoja povraćaju u mlazu (u daljinu) je potrebno odvesti kod pedijatra da bi se eliminisala eventualna stenoza. Kod bebe sa stenozom mleko nije u mogućnosti da iz stomaka pređe u creva tako da beba neće napredovati kako je očekivano.

[wp_ad_camp_1]

Stenoza se obicno javlja u periodu kada je beba stara 2-8 nedelja. Prvi znak bi moglo da bude povraćanje u mlazu posle podoja. Nemora da bude posle svakog podoja ali kako vreme prolazi povraćanje će biti sve češće. Mišići jednostavno izguraju mleko kroz bebina usta prilično daleko od bebe.

Bebe koje imaju stenozu mogu da budu upućene na jednostavnu hiruršku proceduru posle koje mogu ukoliko nije bilo komplikacija sasvim normalno da nastave sa dojenjem i to obično 8 sati posle intervencije. Potrebno je da se jedno kraće vreme podoji limitiraju samo iz jedne dojke po obroku.

Ukoliko nisu prisutni drugi znaci bolesti, a beba počne da povraća možda je uzrok preosetljivost na hranu ili lek koji joj se daje. Davanje vitmina, gvožđa ili nekih drugih dodataka moze izazvati povraćanje. Jednako tako na bebe mogu da utiču i dodaci hrani koje majka unosi u svoj organizam. Najjednostavnije je da se prestane sa dodatkom da bi se videla reakcija bebe. Takođe davanje adaptiranog mleka može da bude uzrok povraćanja kod osetljive bebe. Kod beba koje su počele sa dohranom, proveriti da nije nešto novo izazvalo reakciju. 

Najvažnije je da beba lepo napreduje. Ukoliko je tako onda je potrebno samo mamino strplejnje i nezno rukovanje sa bebom a vremenom ce se bljuckanje smanjiti.

Beba plače

U prvim mesecima bez obzira da li se beba hrani prirodnim putem (doji) ili veštačkim (adaptiranim mlekom) sve one prolaze kroz period kada su razdražljive (nervozne). Ova pojava se uglavnom javlja u popodnevnim ili večernjim satima. Kod nekih beba se ova pojava javlja tačno u određeno vreme da roditelji mogu da naviju sat po njoj.

Jedan deo majki koje doje bebu uglavnom tada pomisli da su ostale bez mleka i da im je beba gladna. Bebe plaču iz raznih razloga, a ukoliko majka u tom periodu nudi svoju dojku na taj način će osigurati i dobru snabdevenost mleka (Više o ovome u delu – Zabrinutost oko količine mleka).


Bebe plaču iz raznih razloga: premorenosti, previše stimulacije, usamljenosti i ukoliko im treba uteha. Bebe takođe imaju različit temperament; neke su izuzetno osetljive na promene u nihovoj okolini dok drugima ista takva promena ne smeta jer su prilagodljivije.

Ukoliko dojenje ne pomogne pokušajte nešto od sledeceg

 • Podignite je da podrigne
 • Promenite joj pelenu
 • Skinite je skroz da proverite da li joj je nešto od garderobe pravilo problem, mozda se jednostavno dlaka ili konac obmotala oko prstica na nozi.
 • Okupajte se zajedno u toploj vodipolozaj grcevi
 • Izmasirajte je
 • Stavite je u maramu ili sling i prošetajte po kući ili vani
 • Uvite bebu u lagano ćebence
 • Ukoliko je beba prenadražena povucite se zajedno u tihu prostoriju
 • Ljuljajte je u stolici za ljuljanje
 • Nosite je u položaju koji pomaze da prođu grčevi
 • Stavite je u ležeći položaj na stomačiću i masirajte joj leđa

Tereza Miljković
vr. savetnica za dojenje
urednica sajta www.superbeba.com

 

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!