Upomoć! Moja beba odbija jednu dojku! – razlozi i savjeti šta raditi

beba odbija jednu dojku

Često dešava da dobijam pitanja sa temom “moja beba neće da sisa iz lijeve (ili desne) dojke, šta da radim?!?” 

Zašto se dešava da beba odbija jednu dojku? 

U prirodi ne postoji apsolutna simetrija pa tako ni ljudsko tijelo nije simetrično. Nekada se radi o razlikama u spoljnom izgledu dojki, a nekada je u pitanju različit unutrašnji izgled tj. struktura. Pogledajte tekst o anatomiji dojke. Sve u svemu potpuna jednakost NE POSTOJI. Dojke su prirodno manje ili više asimetrične samo se to manje ili više primjećuje prije trudnoće, a u trudnoći i dojenju se ta razlika mnogo bolje vidi. 

Beba može iz raznih razloga da odbija jednu dojku, a da iz druge rado sisa. Uzećemo za primjer desnu dojku kao onu koju beba odbija. Razlozi za odbijanje desne dojke mogu da budu

 • Razlika u unutrašnjoj građi dojke – može se desiti da mlijeko iz desne dojke jednostavno teže izlazi jer su tako izgrađeni mlječni kanali. 
 • Razlika u spoljnoj građi dojke – bradavica na toj dojci ne odgovara bebi. Iako bebe ne sisaju iz bradavice moguće je da je bradavica previše uvučena ili prevelika pa je bebi teško da se namjesti i adekvatno obuhvati ustima dojku kako bi lakše dolazila do mlijeka. 
 • Beba ne uspijeva da se namjesti u ispravan položaj na desnoj dojci – iz nekog razloga jednostavno sve je tako lakše na lijevoj 
 • Majka se lakše namjesti da doji sa lijeve strane – majka po navici nesvesno stavlja bebu češće na lijevu dojku kako bi joj desna ruka bila slobodna. 
 • Majka nosi bebu u nekoj od marama za bebe pa je beba većinu vremena okrenuta ka istoj strani. 

[wp_ad_camp_1] 

Ako novorođenče od rođenja odbija jednu stranu, i svi podoji na toj strani su sa jako mnogo plakanja, bilo bi dobro da doktor pregleda bebu jer postoji mogućnost da je došlo do povrede za vrijeme porođaja koja nije očigledna ali bebi smeta. Dešava se, mada ne tako često, da beba povredi ključnu kost pa odbija da bude na strani koja je boli.  

Iznenadna pojava odbijanja desne dojke, a beba je sisala lijepo na njoj, može da bude znak upale uha. Provjerite sa doktorom. Takođe još jedan čest razlog za iznenadno odbijanje je i iritacija dijela desni zbog izbijanja zubića pa se beba lakše namjesti na jednoj nego na drugoj strani. 

[wp_ad_camp_1] 

Kako da beba zavoli onu stranu koju odbija (rekli smo da ćemo koristiti desnu kao primjer)? 

 • Beba kreće podoj na lijevoj (koja joj više odgovara), sisa dok prođe refleks ispuštanja mlijeka (dok mlijeko jako ide), a zatim joj dajete drugu dojku ali tako da beba ne mijenja položaj već vi pomjerite vaše tijelo.  
 • Mijenjajte položaje za dojenje, probajte, testirajte, dok ne nađete onaj u kom će prihvatiti da sisa 
 • Nudite desnu dojku u toku noći ili u polusnu, tada znaju mirnije da sisaju i lakše da je prihvate 
 • Nudite slabiju dojku nekoliko puta zaredom pa jednom jaču (omiljenu) 
 • Probajte da joj ponudite dojku dok ste u pokretu (nosite bebu, ljuljuškajte…) 
 • Probajte da primjenjujete kompresije dojke dok beba sisa, ako je slabiji protok u pitanju ili ako je došlo do pada količine mlijeka u njoj zbog slabijeg sisanja, tj. Izbjegavanja te strane duže vrijeme 
 • Stavite na dojku prije početka podoja što topliju suvu pelenu kako bi se tkivo opustilo i mlijeko lakše izlazilo 
 • Budite STRPLJIVI 

Da li je beba gladna kada sisa samo iz jedne dojke? 

NIJE sve dok joj dozvoljavate da sisa bez ograničenja. Jako brzo će se količina mlijeka u toj dojci povećati i beba će biti sita. Sasvim je moguće hraniti bebu iz jedne dojke bez problema. 

Dojka iz koje beba ne sisa će vremenom stati sa proizvodnjom mlijeka (laktacijom) pa će djelovati mnogo manja i prazna u odnosu na onu iz koje beba sisa ali NE BRINITE. Kada prestanete sa dojenjem i dojka iz koje beba sisa će takođe da se smanji tako da će doći u približno istu veličinu. 

Tereza Kiš 
savjetnica za dojenje 
urednica sajta www.superbeba.com 


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!