Urnebesna vodena zabava u kadi

Urnebesna vodena zabava u kadi

Kupanje djece redovita je aktivnost u svakom domu. Oni moraju biti čisti, ali i sigurni tijekom igranja u vodi i kupaoni. Zaokupljeni gumenim patkicama, mjehurićima i pjenom, mogli bi se u ushićenju i ozlijediti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), djeca mlađa od 5 godina su pod najvećim rizikom utapanja u kadi tijekom kupanja.

Držite ih na oku kad su blizu vode

Čak 80% nesreća u domu događa se u kupaonici, koja je tako na samom vrhu najopasnijih prostorija u kući ili stanu. Mnogi roditelji, koji ostave djecu da se igraju u kadi, pretpostavljaju da će čuti pljuštanje ili neku buku ako se dijete potopi ispod razine vode. No, utapanje koje nazivaju i “tiha smrt”, događa se u sekundama i može se dogoditi gotovo u litri vode.

Roditelji u čijem domu su se dogodili nesretni slučajevi, nisu čuli nikakav zvuk ili poziv u pomoć. Dijete gubi svijest nakon samo dvije minute ispod vode, a u četiri do šest minuta njihov mozak pretrpjet će nepopravljiva oštećenja.

Proizvodi za kupanje

Na tržištu postoje proizvodi za malenu djecu koja tek uče sjediti, a čvrsto ih i sigurno fiksiraju u kadi u sjedećem položaju. No, čak ni ta pomagala ne garantiraju da će predškolci biti sigurni u kadi ako ih ostavimo same. Ne ostavljajte ih same u kadi.

Nekoliko savjeta

Nikad ne ostavljajte dijete samo u kadi. Uzmite dijete zamotano u ručnik, ako iz bilo kojeg razloga morate napustiti kupaonicu.

Gledajte što dijete radi u kadi i ne oslanjajte se samo na sluh, jer teško ćete čuti da se mališan poskliznuo ispod vode.

U kupaoni držite osnovni pribor za prvu pomoć, mobitel i educirajte se o tome (ponovno) kako pružiti masažu srca i umjetno disanje.

Nakon navršene tri godine, upišite dijete u jedan od predškolskih programa škole plivanja. Naučit će važne lekcije o vodi i sigurnosti u vodi koje će mu dobro doći u kupaoni, ali i u blizini svake vode.

Osim utapanja, u kadi treba paziti na sklisko dno na kojem dijete može pasti i slomiti kost ili istegnuti ligament.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!