Uspavljivanje bez dojke

dojenje, uspavljivanje bez dojke u ustima

Dok su bebe male, nikome ne smeta što se uspavljuju na maminoj dojci, međutim vremenom kako mjeseci prolaze neke mame postaju sve razdražljivije i nervoznije. Smatraju da njihovo dojenje ne ide kako treba. Uspavljivanja znaju da traju vječno. Kod nekih beba se to odnosi na sva uspavljivanja, a kod drugih su “problematična” noćna buđenja, uspavljivanja koja i nisu u stvari toliko uspavljivanja koliko su spavanja sa dojkom u ustima.

Nema ničeg normalnijeg od bebe koja se oseća sigurno u maminoj blizini dok sisa ali… Kad tad svaka mama poželi da svoju bebu nauči da se sama uspava, da se promjeni rutina i dojenje postane jednostavnije. 

Kako ohrabriti bebu da se sama uspava?

Ne postoji čarobni štapić koji će pomoći da se beba, koja je cijelog svog života uspavljivana na dojci, sada odjednom promjeni i ode sama spavati 🙂 Jednostavno morate ili da čekate da beba sama preraste ili možete da pokušate da je naučite. Učenje ide polako.

Da ne bude zabune, za bebe je normalno da se uspavaju sisajući. Pa sisanje je za njih nešto najljepše i najbazičnije. Uz dojku namiruju svoju potrebu za hranom (samoodržanjem), na dojci se opuštaju, na njoj se osjećaju sigurno, voljeno, ušuškano, uz osobu u koju imaju najviše povjerenja, uz osobu kojoj se prepuštaju. Zato lagano utonu u san. Podoj i završavanje podoja spavanjem je aproslutno normano i očekivano. 

Kada početi sa učenjem?

NIKAKO NE PRIJE NAVRŠENIH PUNIH 6 MJESECI.

Zašto ne? Zato što je bebama majčino mlijeko izvor svega, i tečnosti i hrane i utjeha i sigurnost i blizina i “sigurna luka”. To je period kada beba treba biti dojena na zahtjev, a dojenje na zahtjev podrazumjeva da će sisati uvijek, kada i koliko želi, bez obzira na dan, noć, je li sisala maloprije ili je sisala prije 4-5 sati. Beba mora sisati uvijek kada ima za tiom potrebu. 

Obično se najbolji rezultati očekuju ako krenete nakon djetetovih  (minimum) 9 mjeseci starosti.  

Iako je uspavljivanje na dojci očekivana pojava, vremenom je moguće, bez navaljivanja, bez stresa, učiti bebu da se može uspavati i bez dojke. Kada će koja beba biti spremna umnogome zavisi od same bebe, jer bebe nisu iste. Imamo bebe kojima je dojenje nešto što se mora pa sisaju samo koliko se mora, a druge vole uživati u svakom njegovom aspektu. Neke bebe uspavljivanje bez dojke u ustima savladaju jako rano i sisanje im bude nešto što odrade, a zatim puste dojku i uspavaju se, kod nekih majke ovu metodu rade i nesvjesno, sa manje ili više uspjeha, dok je određenom procentu beba potrebno vrijeme i dostianje određene zrelosti. 

A kakve veze ima uspavljivanje sa i bez dojke sa tim kada će beba prespavati noć? Jednostavno je: beba se uspava na dojci i očekuje da će u plitkoj laganoj fazi sna, osjetiti dojku u ustima i dalje i utonuti nanovo u san… Ako dojke nema, kao u momentu kada je beba utonula u san, ona će plačom tražiti da joj se dojka vrati, sa ciljem ponovnog opuštanja i nastavka spavanja.

Kako naučiti bebu da zaspi bez dojke?

Da bi ova metoda bila uspješna ona mora ići kroz nekoliko faza. 

Evo kako, prema mom iskustvu u radu sa bebama, ove faze idu:

 • Faza 1 – ovo je momenat kada većina mama želi promjeniti nešto u bebinoj navici sisanja i uspavljivanja. U njoj beba sisa, uspava se i neće pustiti dojku već bi “sisala” svo vrijeme spavanja.
 • Faza 2 – U ovoj fazi je potrebno da majka polako usmjerava bebu. Umjesto čekanja da beba zaspi, promatrajte je i kada vidite da je došla do momenta kada bi zaspala, gutanja skoro da više i nema… to je momenat kada prekidate, nježno, podoj, na način da dojka izlazi iz bebinih usta, ali ostajete u bliskom kontaktu sve dok se opusti i zasti. 
 • Faza 3 – obuhvata dojenje do trenutka da je beba sita i budna, sama ispušta dojku, nakon čega se uspava.

Ovaj proces može trajati kraće ili duže, a to umnogome zavisi od bebine starosti, spremnosti na saradnju ali i od mamine upornosti, smirenosti i želje. Kod odvikavanja bebe da zaspi na dojci jako je važno da ova mamina želja i odluka ne smije dovoditi do problema ili frustracije za obe strane.

Ono što može pomoći je, da se u sobi u toku noći ne pali svjetlo već da ako uopšte imate potrebe za njim to bude sasvim maleno osvetljenje tek da se nazire gde je šta u sobi. Što se prije naučite na slabu osvetljenost sobe u toku noći, lakše ćete razdvojiti noćne podoje od dnevnih i pomoći bebi da uhvati svoj ritam.  

Idemo polako u detalje pomenutih faza

Za početak poželjno je leći sa bebom u krevet u kom će beba nastaviti sa spavanjem po prestanku podoja. Izbjegavajte upotrebu jastuka za dojenje jer ometa ovaj proces. Potrudite se da položaj za dojenje bude ležeći, tako beba može sisati i bez nekog velikog manevrisanja prolazite kroz sve faze.

Nije poželjno da bebu po prestanku podoja prenosite u krevetac. Cilj ovog učenja i stvaranja navike je da se beba uspava bez vaše dojke, tj da se beba osjeti dovoljno sigurno i da joj bude dovoljno udobno, kako bi se opustila i prepustila spavanju. Prebacivanje u krevetić to može samo da oteža i da se kod bebe pojača osećaj napuštanja.

Ukoliko je vaša beba već u ovoj fazi, polako na slijedeću fazu, a to je na dojenje do trenutka kada je beba skoro zaspala. Oči će joj biti zatvorene, disanje duboko ali još nije u potpunosti utonula u san. Nježno stavite vrh vašeg prsta u ugao bebinih usta da bi popustio vakum i da bi beba ispustila dojku iz usta. Nežno je mazite i nastavite da ležite još neko vrijeme. Iskoristite ove momente da se i vi opustite i odmorite. Nema ničeg lošeg u tome da ugrabite 10-20 minuta sna.

Kada dođete do faze u kojoj se beba ne buni kada prestanete sa podojem, u ovoj fazi pokušajte da uvedete sledeću treću fazu. Sledeća je dojenje do trenutka da je beba sita i budna nakon čega se sama uspavljuje. Nemojte je ostavljati samu već budite uz nju dok se uspava. Možete je naviknuti na čitanje kratke pričice ili nešto slično što će je uvesti u san, a da to nije dojka. Neka pričica uvije bude ista i pričajte je smirenim, lagani, uspavljujućim tonom. Ako ste napeti beba će to osjetiti u vašem glasu i to neće biti od pomoći. 

Cilj je da se beba osjeća sigurno i sama uspava. Ako ne uspijete bebu naučiti da se sama uspavljuje (a pod sama mislim na to da u ustima nema dojku) ni to nije smak svijeta. Vremenom sve bebe nauče da se uspavaju same. Možda je samo momenat učenja pogrešan. Sačekajte koju nedjelju pa krenite ponovo od početka. 

Bonus savjet i video:

Obavezno uvedite rutinu, kako za dnevno tako i za noćno spavanje. Uvođenjem rutine, preciznih ritual, beba će znati šta slijedi. Na primjer neka dnevno uspavljivanje bude uvijek poslije određenog obroka. Možda poslije ručka ili posijle užine između doručka i ručka. Bebe vole rutinu, ona im omogućuje da osjećaju svojevrsnu kontrolu, jer se tačno zna šta iza čega dolazi. Beba se onda na sve načine sprema i opušta. Svaka nagle promjena rutine smeta bebi. Neka vaša rutina bude jednostavna i nešto što možete ponavljati uvijek, bez obzira gdje ste. Na taj način ni odlazak na odmor, izlet, u posjetu baki, neće ometati ritam odlaska na spavanje. Neka uspavljivanje bude jednostavno kao jedan, dva, tri. Moguće je!

Za utjehu i bolje razumjevanje bebinić noćnih buđenja, pogledajte ovaj divan video:

 

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Tereza Kiš
Savjetnica za dojenje
Urednik sajta www.superbeba.comPodjeli:

2 Comments

 1. Postovana, dobar dan. Dete 22m se uspavljuje na dojci, danju i uvece i u toku noci uglavnom je par puta potrazi. Ja sada imam kovid i moram da pijem aspirin jednom dnevno. Lekari kazu prekid dojenja, dete je veliko. Molim Vas za savet da li je prekid zaista neophodan ili bih mozda mogla aspirin da pijem ujutru i da prodje 5-6 sati dok dodje vreme da se dete uspava? Svakako sam planirala uskoro da prekinemo, ali sama pomisao na ovakav nagli prekid mi je jako stresna. Hvala unapred, srdacan pozdrav.

  1. Tereza says:

   Poštovana,
   Aspitin spada u lijekove koji se ne koriste uz dojenje zbog potencijalnih negativnih efekata na djete preko mlijeka. Molim Vas da dojenje ne kombinujete sa ovom terapijom. Jedina opcija nastavka dojenja je da porazgovarate sa doktorom o eventualnoj zamjeni terapije.

Odgovori

error: Content is protected !!