Uspešno dojenje kreće od porodilišta

Nažalost jedna od najčešćih rečenica koju svakodnevno čujem je: “Davali su joj flašicu prvih dana u porodilištu dok mi nadođe mleko.”

Da smo u porodilištima prijateljima dece tj da se radi po Babyfriendly sistemu ne bi bilo tako već bi majke dobijale pomoć da što češće i što uspešnije stavljaju dete na dojku dok su dojke mekane i dok je u njima prisutan kolostrum, najvažnija tečnost koju beba može da dobije nakon rođenja.

[wp_ad_camp_1]

Redovnim podojima od samog rođenja beba dobija najbolji mogući obrok u količini koja je idealna za maleni želudac i telo koje se prilagođava novoj okolini, podstiče se stvaranje prelaznog mleka i uspostavlja dojenje onako kako treba da se dešava. Sve ostalo je ometanje prirodnog procesa.

Normalno je da su dojke mekane tih prvih dana, priroda je udesila da bude tako da olakša i majkama i bebama PRAVILNO postavljanje na dojku. Ako to preskočite kada dođe nalet mleka ni vi ni bebe nećete se tako lako namestiti za podoj!

Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje

 [wp_ad_camp_1]


Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

2 Comments

  1. Al šta da povuče beba taj dan posle porođaja?? Meni mleko nadođe tek treći dan a šta do tad, taj deo me buni?

    1. Tereza Kiš Miljkovic says:

      Kolostrum. Takozvano prvo mleko. Ono se stvara još u trudnoći i spremno je za bebu kada se rodi. Prisutno je u dojkama i stvara se konstantno tih prvih par dana dok ne nadođe veća količina mleka koje se zove prelazno mleko. Kolostrum je jako jako važan za dete.
      Evo na primer jednog finog teksta na tu temu: https://superbeba.com/2017/02/03/lepo-je-znati-kako-nastaje-majcino-mleko/

Odgovori

error: Content is protected !!