Uspomene

Izvor: ringeraja.hr

Uživajte u trudnoći i u rođenju svoje bebe, sačuvajte uspomene na te predivne događaje.

Trudnoća je vrlo uzbudljivo razdoblje u životu žene koje bez obzira na sve teškoće želimo pamtiti. Uglavnom se skupljaju fotografije, čuva se trakica s brojem iz rodilišta, čestitke i telegrami povodom rođenja bebe. No, to nije sve. Uživajte u trudnoći i u rođenju svoje bebe, sačuvajte uspomene na te predivne događaje.


Kad se beba rodi, sigurno će najviše biti fotografija novog člana obitelji. Ali i pogled na  fotografije mame trudnice ili zabrinutog tate može biti kasnije vrlo zabavan. Slikajte se na dan kad ste saznali da ste trudni (možda s pozitivnim testom za potvrđivanje trudnoće u ruci), pratite svoju trudnoću fotografirajući svoj trbuh iz profila (svakih mjesec dana), možda će i liječnik koji prati vašu trudnoću pristati na jedno fotografiranje. Ako idete na vježbe za trudnice, slikajte se tijekom vježbanja ili s ostalim polaznicama vježbi. Zabilježite neke posebne trenutke koji su vam se dogodili u trudnoći: putovanja, godišnji odmor, rođendani, obljetnice.

Najzanimljivije fotografije su na sam dan poroda: odlazak u rodilište, fotografiranje poroda i novorođene bebe. Tijekom boravka u rodilištu zadržite fotoaparat i svaki dan slikajte svoju bebu. Na fotografijama ćete najbolje vidjeti kako se vaša beba iz dana u dan mijenja. Zabilježite i dolazak kući, prvo kupanje i sretan ostatak obitelji.

Fotografirajte svoje dijete svaki mjesec prvih godinu dana. Tako ćete dobiti prekrasnih 12 fotografija koje možete uokviriti i staviti na zid kao uspomenu na bebinu prvu godinu.
 
Fotografija vašeg i bebinog dlana dat će vam uspomenu kako su ručice nekad bile male. Zadržite u uspomeni i najomiljeniju igračku ili medvjedića. Probajte fotografirati crno-bijelim filmom. Na crno-bijelim fotografijama možemo često zapaziti fine detalje koji nisu vidljivi na fotografijama u boji. Ako netko drži bebu tijekom fotografiranja, poželjno je da ima tamniju odjeću. Tako fotografija ima bolju podlogu u odnosu na objekt snimanja. Beba je u centru fotografije, a ne osoba koja je drži. Fotografije čuvajte u foto-albumu (najbolji su oni koji imaju ispod fotografije prostor za nadnevak i kratak tekst).

Snimite trbuh i pokrete u njemu – štucanje, meškoljenje, udarce.


Napravite jedan poseban foto-album koji će biti namijenjen samo vašem djetetu. Kad dijete jednom „ode“ od kuće, bilo bi lijepo da ima svoj album sa slikama iz djetinjstva i mladosti, a vi ćete imati svoj. Uvijek možete kod razvijanja fotografija napraviti par fotografija više i spremiti ga u djetetov album. Sastavite ga u obliku foto-stripa ili priče. Započnite od svojeg djetinjstva kad ste bili beba, vaš prvi rođendan, polazak u školu, mladost, vaše vjenčanje i barem jednu sličicu vas iz života u dvoje. Neka za uspomenu ima i fotografije baka i djedova, prabaka i pradjedova, te ostale uže obitelji. Dalje možete s vremena na vrijeme stavljati neke zanimljive ili značajne fotografije, prateći ga od prve UZV sličice, kroz djetinjstvo, pa i mladost.

Pisanje dnevnika i zabilješki u trudnoći pružaju vrlo lijepu uspomenu. Danas postoje na tržištu pravi trudnički dnevnici, ali možete odabrati i bilježnicu u koju ćete pisati svoje osjećaje, događanja, zalijepiti fotografije, sličice s UZV, rezultate pretraga i pregleda u trudnoći, datume pregleda kod liječnika, porast vaše težine, bebine pokrete, listu potrebnih stvari za bebu, neke obavijesti koje će vam biti važne za sljedeću trudnoću, zapisati najvažnije telefonske brojeve i adrese.

Napravite vremensku kutiju za svoje dijete. I neka je otvori kad bude imao/la 18, 21 godinu ili imao/la svoje dijete.U vremensku kutiju stavite:


• Fotografije trudnice (početak i kraj, ultrazvuk)
• video snimku pokreta još u trbuhu
• trakicu s brojem iz rodilišta
• dnevne novine koje su tiskane na dan rođenja
• čestitke i telegrame povodom rođenja ili prvog rođendana
• otpali dio pupkovine
• prve cipelice i samo njegovu odjeću
• video snimku prvih koraka ili audio kasetu s bebinim prvim gugutanjem
• otiske ručica i nožica (bojom na papiru ili u glinamolu)
• crtež
• vaše pismo upućeno njemu/njoj
• snititi barem roditelje i dedu i bake – poruka za nju/njega
• prvi otpali zub
• trofejić ili nešto čime se bavio
• pramen  kose
• prikaz obiteljskog stabla
Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!