Uticaj mikrobioma majke na bebu, kontaktom i podojima

Wow! Kako dobro predavanje, kako dobra tema! Definitivno nešto što će tek u budućnosti biti razmatrano jer su opcije koje se otvaraju neverovatne. Tema predavanja kojeg sam sa puno pažnje odslušala je: “Mikrobiom majke – deteta: uzročno posledična veza” Konkretno radilo se o mikroorganizmima (bakterijama) i njihovom direktnom i indrektnom delovanju na bebu i njen razvoj. Ne misli se samo ma majčino mleko mada je to bila tema već i o celoj flori da se tako izrazim, svega onoga što bebe “pokupe” za vreme porođaja prolazeći kroz vaginalni kanal, svi mikroorganizmi koje beba preuzme sa majčine kože (kontakt koža na kožu, prvi podoj…) pa na dalje naravno iz kolostruma i svakodnevno iz majčinog mleka…
[wp_ad_camp_1]
Sigurno ste čuli za “komunikaciju” koja se dešava između bebe koja sisa i majke tj u konkretnom slučaju majčine dojke, kako se majčino mleko prilagođava bebinim potrebama… Znate to je ono kada beba sisa pa podstakne ispuštanje oksitocina kod majke… Taj oksitocin podstakne grčenje malih mišića koji se nalaze oko mlečnih žlezda u dojkama, pogura mleko ka bebi ali tada se dešava i ona fantastična stvar da deo bakterija iz bebinih usta preko pljuvačke prelazi u dojku, jer mišić koji se zgrčio i izgurao mleko na neki način povuče i deo bebinih bakterija unutra… A tada nastaje magija, jer mamin imuni sistem postaje svestan tih bakterija i kreće u borbu protiv njih, šalje preko mleka bebi nazad “pojačanje” kako bi pomoglo bebi.
A da ne pričamo o prisustvu matičnih ćelija u majčinom leku, to je nešto što će se tek proučavati. Pomenuto je prisustvo polipotentnih matičnih ćelija tj onih koje su u stanju da zamene bilo koju vrstu tkiva u telu (!!!!). One su orisutne u kolostrumu i pomažu da se sva minorna oštećenja kod beba što bolje, lakše i brže reše. Jednostavno rečeno ako beba ima neki problemčić sa plućima, tu su matične ćelije koje dobija preko kolostruma, ako ima problem sa mozgom, sa srcem… opet su tu te matične ćelije… Naravno misli se na mikro oštećenja, ne na veće zdravstvene probleme, mada se mora reći da i kod njih imaju veliki uticaj.
[wp_ad_camp_1]
Mada da ne zaboravim da kažem da sam se upravo setila da su već rađena istraživanja na miševima koja su pokazala da se zahvaljujući majčinom mleku (u ovom slučaju miševa naravno) prenose matične ćelije svuda u telo mladunaca… Ne sećam se detalja ali je u majčino mleko majki ubacivana određena boja koja je bila fluoroscentna i ona je omogućila da se danima nakon hranjenja ova fluoroscentna boja primećuje u tkivu miševa, svuda! 
Jednostavno rečeno fantastična tema koja me baš okupirala sinoć. Sve te dobre bakterije koje beba dobija, sva ta čudesa prirode, koja su toliko neverovatna…
Da, da napomenem jednu “sitnicu” koju je sa nama podelio predavač: Da li znate da su u slučajevima kada je bilo potrebno da se detetu donira organ, statistika pokazuje da su najčešće najpodudarniji organi majke koja je dojila to dete? Da li je mikrobiom majke toliko jak da je dete kada je u pitanju DNK toliko vezano za majku da su one mnogo bolji donori svojoj deci nego očevi ili majke koje su dete hranile drugim vrstama mleka? Da. To nam nameće druga pitanja… A šta je sa bebama koje su hranjene doniranim mlekom? Tu je dobrim delom uništen mikrobiom pasterizacijom doniranog mleka, ali imamo i dojilje koje doje tuđu decu! Šta je sa onima koji su bili na mešovitom mleku?
Neverovatna oblast koja će nadam se još da nas iznenađuje!!! Priroda je neverovatna! Pod utiscima sam i htela bi da vam toliko toga ispričam, ali ostavljam to za neke naredne godine kada budemo imali mnogo pouzdanije dokaze za ovo što sam napomenula kao i za mnoge druge pretpostavke koje mogu da unesu pravu revoluciju u zdravstveni sistem.
Tereza Kiš Miljković
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Potrebna Vam je pomoć savetnice? Kliknite za više informacija

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!