Užina u školi je obavezna

Zdrava ishrana mališana jako je važna, naročito u školskom uzrastu, jer su pred njima novi zadaci i obaveze, pa količina energije koju unesu preko hrane može da im pomogne da ih lakše obave. Stručnjaci savetuju da je jako važno da deca užinaju u školi, posebno kada imaju nastavu pre podne. Roditelji, ipak, često postavljaju pitanja pedijatrima u vezi sa užinom i imaju nedoumice kada i šta bi dete trebalo da pojede.

Evo nekoliko korisnih saveta:
* Ukoliko mališan ne doručkuje kod kuće (što se ne preporučuje) užinu treba da pojede najkasnije do devet sati, odnosno na prvom odmoru.
* Ako je dete jelo pre odlaska u školu, idealno vreme za užinu je oko pola 11. Ipak, u tom slučaju preporučuje se “lakši” obrok, voćka ili ceđeni sok, kako bi dete moglo da ruča kod kuće. Ukoliko pojede nešto “jače”, pokvariće ručak.

* Za užinu treba izabrati zdrave namirnice, iako većina mališana radije gricne neki slatkiš ili pecivo. Previše masne i kaloročne hrane nije dobro, jer se takva ishrana može odraziti na uspešno izvršavanje školskih aktivnosti. Pripremite im voće (sveže ili suvo), sendvič sa sirom ili integralnu kiflu.
* Deca u društvu bolje jedu, pa razgovarajte sa roditeljima ostalih učenika kako bi im obroci bili slični i što zdraviji, jer su mališani spremniji da eksperimentišu sa novim ukusima, ukoliko i njihovi drugari čine isto.
* Objasnite detetu zašto je važno da užina, a svaki put kada to uradi nagradite ga. Slatkiše i grickalice dozvoljavajte samo kod kuće, kako bi mogli da kontrolišete količinu koju mališan unosi.

Izvor: novosti.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!