Vanmaterična trudnoća

U normalnoj zdravoj trudnoći oplođena jajna stanica smješta se unutar stijenki maternice, gdje raste i razvija se do samog poroda. Vanmatrnična (ektopična) trudnoća se događa kada oplođeno jajašce nije smješteno unutar maternice. U jedan posto slučajeva, jajašce se smješta unutar trbušne šupljine, a u 98% slučajeva, smješteno je u jajovodu. Također može biti smješteno u jajniku, abdomenu ili cerviksu.

Jajovodi nisu dizajnirani za održavanje rasta i razvoja embrija i ako se na vrijeme ne liječi, plod može narasti do određene granice kada jajovod puca, pa se stoga takva trudnoća prekida.

Ektopična trudnoća javlja se u 1 od 60 slučajeva.

Uzroci vanmaternične trudnoće:

– Infekcija jajovoda koja može uzrokovati neprohodnost ili čak potpuno začepljenje, što spriječava jajašce da “doputuje” do maternice, i ono ostaje uglavljeno unutar jajovoda.
– Tkivo ožiljka nastalog pri operaciji jajovoda može utjecati na njihovu prohodnost.
– Prijašnja operacija u području jajnika ili jajovoda.
– Abnormalnosti u obliku jajovoda koje mogu nastati abnormalno brzim rastom, ili mogu biti prirođene.
– Neka kontracepcija koju se upotrbljava može također dovesti do vanmaternične trudnoće (kao naprimjer progesteron koji se uzima oralno, ili pilula za “dan poslje” ).
– Često mjenjanje partnera i sex bez zaštite.
– Također pušenje, uporaba alkohola, te lakih i teških droga, mogu dovesti do ovog stanja.

Rizik vanmaternične trudnoće imaju žene između 35 i 44 godine, zatim žene koje su već imale vanmaterničnu trudnoću, operacije na jajovodima ili probleme začeća.

Simptomi

Vanmaterničnu trudnoću je malo teže dijagnosticirati iz razloga što su simptomi veoma slični normalnoj trudnoći u početku. To su izostanak menstruacije, natečene grudi, mučnine, vrtoglavice, problemi sa mokrenjem. Ostali simptomi su:

– Vaginalno krvarenje, jače ili slabije od uobičajene menstruacije
– Vrtoglavice, nesvjestice
– Oštro i bolno probadanje u donjem dijelu trbuha, abdomenu pa čak i ramenima i vratu (zbog povezanosti živaca sa živcima maternice i jajnika)
koje može dolaziti u intervalima, mijenjati intenzitet i učestalost
– Nizak krvni tlak

Ako se jave ovakvi simptomi treba se odmah javiti ginekologu, koji će propisati odgovarajuću terapiju.

[wp_ad_camp_1]

Terapija

Ovo su neke od načešćih terapija koje se primjenjuju u vanmaterničnoj trudnoći:

– Metotreksat (methotrexate) je lijek koji dozvoljava tijelu da apsorbira tkivo trudnoće i sačuva jajovode i jajnike od moguće operacije i odstranjivanja, ovisno o tome koliko je oštećenje nastalo.
– Ako su jajovodi rastegnuti, oštećeni i krvare, ne preostaje nijedna druga opcija nego odstranjivanje dijela ili čak cijelog jajovoda.Krvarenje je potrebno odmah zaustaviti i obaviti operaciju.
– Laparoskopija je operacija koja se izvodi pod općom anestezijom, pri čemu kirurg laparoskopskim aparatom uklanja embrio i zalječuje ili uklanja jajovod, ovisno o stupnju oštećenja.
-Ako se vanmaternična trudnoća nemože ukloniti laparoskopijom, potrebno je napraviti laparotomiju.

Komplikacije

Najčešća komplikacija vanmaternične trudnoće je ruptura sa unutarnjim krvarenjem, koja vodi do šoka organizma.Smrt uzrokovana vanmaterničnom trudnoćom je rijetka.Neplodnost nakon liječenja ovakve trudnoće javlja se u 10-15 % slučajeva.

Šanse za sljedeću normalnu zdravu trudnoću su smanjene, ali ovisne o tome zbog čega je trudnoća bila vanmaternična i koliko je ošećenje jajovoda nastalo pri tome.
Otprilike 30% žena koje su imale vanmaterničnu trudnoću kasnije će imati problema sa začećem i započimanjem nove, zdrave trudnoće.
Ako jajovodi nisu bili uklonjeni, postoji 60% šanse za ponovno zatrudnjivanje.

foto: mamaibeba.rs

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!