Važnost kontakta koža na kožu

koza na kozu

kengur negaPostoji mnogo istraživanja koja su dokazala važnost kontakta koža na kožu između majke i tek rođene bebe (beba treba da bude gola, a ne umotana u ćebence, čaršav…) ne samo na samom rođenju već i kasnije. Beba je srećnija, njena temperatura je stabilnija i prirodnija, otkucaji srca i disanje se stabilizuju, a nivo šećera u krvi raste pa se izbegava hipoglikemija nakon rođenja. I ne samo to već se sa majčine kože na bebinu kožu prenose sve njene bakterije. Ovaj prenos bakterija zajedno sa dojenjem predstavljaju važnu osnovu u prevenciji alergija. Ako se beba odvoji od majke i stavi u inkubator tada se na njenoj koži i u crevima namnožavaju bakterije koje nisu prisutne kod majke.

Sada smo već sigurni da je ovo istina i to ne samo za zdrave bebe rođene u terminu već i za prevremeno rođenu decu. Kontakt koža na kožu kao i takozvana Kengur nega mogu da doprinesu mnogo u nezi prevremeno rođenih beba. Čak i bebe koje su na dodatnom kiseoniku mogu da osete dobrobiti Kengur nege jer se smanjuje njihova potreba za kiseonikom kao i za ostalim vidovima nege. Uticaj mikrobioma majke na bebu, kontaktom i podojima

Kako bi što lakše prihvatili i shvatili značaj kontakta koža na kožu između majke i bebe u toku prvih nekoliko nedelja nakon rođenja, a ne samo za vreme hranjenja, možda će vam pomoći sama činjenica da i naše bebe imaju, kao svi sisari, svoje prirodno okruženje: u bliskom kontaktu sa majkom (ili ocem). Kada se beba ili mladunče sisara odvoji iz svog prirodnog okruženja ono pokazuje jasne znake da je pod značajnim stresom. Beba koja nije u bliskom kontaktu sa majkom (ili ocem) zbog razdvajanja (na takozvanom sunčanju ili je u inkubatoru) ili je umotana može postati pospana, letargična, nekomunikativna ili uznemireno plačljiva. Kada je beba uvijena ona nemože komunicirati sa svojom majkom na način kako je to priroda odredila. Kada postoji kontakt koža na kožu tada majka i beba razmenjuju informacije preko nje koje stimulišu bebino ponašanje: “puzanje” i traženje dojke, beba je smirena, disanje je mirno, beba ostaje topla, održava svoju prirodnu temperaturu tela i nivo šećera u krvi.

[wp_ad_camp_1]

Ako pogledamo kako kontakt koža na kožu nakon rođenja u trajanju od sat vremena deluje na dojenje primećuje se lakše započinjanje dojenja bez potrebne pomoći, a primećuje se takođe i povećanje lakoće postavljanja bebe na dojku posebno ako majka nije za vreme kontrakcija i porođaja dobijala lekove.

Kao što je više puta rečeno beba koja se pravilno namesti za podoj dobija više mleka sa manje napora od bebe koja nije dobro postavljena na dojku. Kada je beba pravilno postavljena na dojku mnogo se smanjuju problemi sa bolnim dojkama.

Kada nadođe mnogo mleka tada beba i pored lošeg položaja na dojci može da posisa dovoljno mleka, a tada podoji mogu da traju dugo ili da budu česti ali se kod majke može očekivati pojava problema poput zastoja mleka u dojci i mastitisa. U prvim danima dojenja, iako majka ima savršeno dovoljno mleka, ali pošto dojke nisu prepunjene mlekom, beba mora kako bi došla do mleka da bude pravilno postavljena na dojku. Da, mleko je tu čak i ako vam “dokazuju” izdajalicama da ga nema!!! Koliko će mleka izdajalica izvući je dokaz ničega – nebitno je. Mnoge majke koje imaju i previše mleka ne uspevaju da izdoje rukom ili pumpicom više od sasvim male količine mleka. Takođe zapamtite da čak ni stiskanjem rukom ne možete oceniti ima li ili nema dovoljno mleka. Dobar položaj deteta na dojci je najbolja pomoć detetu da dođe do potrebnog mleka. Ako beba nije dobro postavljena na dojku majka će imati bolne podoje, beba neće dobijati dovoljno mleka pa će se dugo zadržavati na dojci pogoršavajući postojeću situaciju.

“Kangaroo mother care is a basic right of the newborn and should be an integral part of the management of low birth weight and full-term infants in all settings at all levels of care in all countries.
 — Gabrielle Palmer, The Politics of Breastfeeding

Da sumiramo, kontakt koža na kožu odmah nakon rođenja bebe, koji traje minimum jedan sat (a trebalo bi da se nastavi što duže u toku dana i noći više nedelja) ima sledeće pozitivne efekte:

  • Beba lakše prihvata dojku
  • Veća je verovatnoća da će pravilno uzeti dojku
  • Održava svoju telesnu temperaturu normalnom bolje nego u inkubatoru
  • Održava svoje otkucaje srca, disanje i krvni pritisak normalnim
  • Ima viši nivo šećera u krvi
  • Manja je verovatnoća da će plakati
  • Veća je verovatnoća da će biti isključivo dojeno i da će duže sisati
  • Pokazaće majci kada je gladno

Ne postoji razlog da većina beba ne bude u prilici da oseti kontakt koža na kožu sa svojom majkom odmah nakon rođenja koji će trajati bar jedan sat. Protokoli po kojima se radi u porodilištima ne bi smeli da imaju prednost.

[wp_ad_camp_1]

Beba bi trebala da se samo prebriše i stavi na majku. Nema potrebe da bilo ko radi bilo šta sa bebom na silu; nema potrebe da bilo ko pomaže bebi da dođe do dojke u tom trenutku. Beba može da se položi uspravno na majčin abdomen i grudi i da se ostavi da sama pronađe svoj put do dojke dok je majka samo pridržava ako je to potrebno. Majka naravno može da pokuša da pomogne bebi i to ne bi trebalo da joj se uskraćuje. Ovo je bebino prvo putovanje u spoljnom svetu, a majka i beba samo trebaju da se ostave na miru da uživaju jedno u drugome. (Majka i beba ipak ne bi trebalo da budu ostavljene same pogotovo ako je majka primila lekove, važno je da u blizini budu ne samo njen partner već i med. sestra, babica dula ili doktor – ponekad nekim bebama zatreba medicinska pomoć tako da je potrebno da neko kvalifikovan bude u blizini “za svaki slučaj”).

Kapi za oči i vitamin K mogu da sačekaju par sati. Da pomenemo da je kontakt koža na kožu takođe moguće ostvariti i kada je u pitanju carski rez čak i za vreme dok majku ušivaju osim ako postoje medicinski razlozi koji to sprečavaju.

Istraživanja su pokazala da su čak i prevremeno rođene bebe teške svega 1200gr metabolički stabilnije (uključujući i nivo šećera u krvi), da dišu bolje, ukoliko odmah nakon rođenja ostvare kontakt koža na kožu. Kontakt koža na kožu je kompatibilan i sa drugim merama koje održavaju bebu u životu. Naravno ako bebi nije dobro prvo je potrebo da se njeno stanje smiri ali prevremeno rođene bebe koje nemaju problema sa disanjem (RDS) mogu da budu u kontaktu koža na kožu. Kod prevremeno rođenih beba jednako kao i kod terminskih kontakt koža na kožu brzo smiruje bebino disanje na normalni nivo.

Čak i ako beba ne dobije svoj prvi podoj u prvih sat do dva nakon rođenja kontakt koža na kožu je bitan i za majku i za bebu zbog svega gore navedenog. Ako beba ne bude sisala odmah nemojte da vas hvata panika. Nema razloga da se žuri sa podojem pogotovo kod terminskih beba. Jedan od najgorih pristupa hranjenju novorođenčeta je hranjenje na svaka tri sata. Bebe treba hraniti kada pokazuju da im je podoj potrebam, znači da budu uz svoju majku kako bi se uskladili. Ne postoji ni jedan jedini dokaz da je bebama potrebno hranjenje na tri sata prema satnici. Mnogim bebama se nameće dojka jer je prošlo tri sata. Beba koja nije zainteresovana za podoj može jako da se buni zbog čega joj se nameće još više a kao rezultat u mnogo slučajeva beba odbija sve više podoje. Stanje se pogoršava.  Kada se beba tera da sisa ona sve više odbija podoje postaje sve uznemirenija e tada sledi “očigledan sledeći korak” davanje zamene tj adaptiranog mleka. I potpuno je jasno u kom pravcu nakon toga idemo.

A može i ovako:

koza na kozu

izvor: www.breastfeeding.ca
autor: dr Jack Newman
foto: www.static.squarespace.com
prevela i prilagodila: Tereza Kiš
vaša savetnica za dojenje
urednica sajta Super beba

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!