Vežbanje od malih nogu

DEFORMITETI KIČME I STOPALA SVE ČEŠĆI KOD DECE ŠKOLSKOG UZRASTA

Mališani sve češće, umesto da trče za loptom, slobodno vreme provode za kompjuterom ili gledajući u televizor. Ako se tome doda i nepravilna ishrana, slatkiši, čips, gazirana i energetska pića, nije ni čudo što vremenom postaju sve tromiji i gojazniji. Teške torbe i nepravilno, pogrbljeno sedenje, neudobna, pomodna obuća takođe uzimaju svoj danak. Kriva kičma, ravna stopala i gojaznost su među sve češćim deformitetima koji decu dovode kod lekara. Miloš Vulešević, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije u Domu zdravlja“ Zvezdara“, potvrdio je za Glas da su skolioza (kriva kičma) i kifoza (pogrbljena) sve češći deformiteti, a da je udubljen i izbačen grudni koš ređa pojava.

– Preteška đačka torba i nezdrav način življenja pojačali su broj deformiteta. Svako dete kod koga se uoči nepravilno držanje tela upućujemo na vežbe koje se vode pod budnim okom fizioterapeuta u našem Domu zdravlja. Za iskrivljenost kičme koja prelazi 30 stepeni obavezna je konsultacija sa ortopedom – istakao je sagovornik.

– Cilj nam je da mališane obučimo najbolje što umemo i da oni te vežbe rade i kod kuće. Naravno, najbolji rezultati se postižu kada dete shvati značaj vežbanja i kada to radi sa voljom. Najbolji rezultati postižu se u toku trajanja osnovne škole, kada deca još uvek rastu – pojasnio je doktor Vulešević.

On takođe kaže da su plivanje, minimum tri puta nedeljno, simetrično rastezanje federa, traka ili lastiša u visini ramena idealni jer potpomažu jačanje opružača leđnih mišića, dok je za starije od 16 godina pogodno i vežbanje u teretani uz konsultaciju sa stručnim licem ili trenerom. Dizanje tegova u vis nije preporučljivo izričito, veli dr Vulešević.

Preventivni  program u „Olimpu“
U Sportskom centru „Olimp“ počeo je preventivni terapijski program kako bi se sprečili deformiteti kostiju.
– U periodu od januara do maja obilazili smo osnovne škole na Zvezdari kako bismo videli koji je stepen fizičke aktivnosti kod dece, i na kojem su nivou gojaznosti. Rezultati tog projekta tokom koga smo obišli oko 1.000 mališana jesu da je stepen gojaznosti kod dece 30 odsto – kaže Vladan Stojanović, profesor fizičkog vaspitanja.
Stojanović je objasnio da su deci u „Olimpu“ dostupne dve grupe vežbi. Jednu grupu vežbi čine rad kičmenog stuba i stopala, a druga grupa se sastoji od vežbi koje harmonično razvijaju motoričke sposobnosti – trčanje, plivanje, gimnastika i drugo… Kroz program je prošlo sto dece i rezultati su pozitivni.

VEŽBE OD BITNOG ZNAČAJA

– I za stopala su ključne vežbe, dok su obuća i ulošci samo pomagala. Spušteni svodovi stopala deformiteti su pronađeni kod skoro 80 odsto populacije. Od kifoze pati 10-20 odsto građana, skoliotičnog držanja oko 10 odsto, a od skolioze od 1 do 1,5 odsto – izjavio je doktor Vulešević. On savetuje roditeljima da obavezno prate rast deteta kako bi blagovremeno sprečili pojavu deformiteta.

A da vežbanje ritmičke gimnastike takođe utiče na pravilan razvoj muskulature i pravilno držanje tela, potvrdila je za Glas Milena Reljin, čuvena bivša prvakinja u ritmičkoj gimnastici.

Gospođa Reljin ističe da je bavljenje ritmičkom gimnastikom moguće početi već sa tri-četiri godine. Da bi deca izbegla skoliozu, kifozu, kriva stopala, potrebno je da se bave sportom što više.
Sport što ranije

– Gimnastika, uz atletiku i plivanje, bazični je sport zato što razvija čitavu muskulaturu. Bez gimnastike nema zagrevanja ni u jednom drugom sportu, jer sve počinje od nje. Tempo života današnjih generacija potpuno je drugačiji nego ranije. Zbog sedenja za kompjuterom i ispred televizora, deca su postala pomalo lenja. Sport je onaj koji treba da pomogne – istakla je Reljinova.

Gimnastika je puna prednosti za sve devojčice jer se uz nju razvija gracioznost, a uz muziku se prave razne akrobacije sa obručima, trakama, čime se usavršava ritmika.

– Veliki je odziv i dece i roditelja koji već dobro znaju koliko je gimnastika zdrava. Rezultati se vide posle tri meseca redovnog vežbanja, osam puta mesečno, a u zavisnosti od nekih većih problema, obavezno je dodatno vežbanje uz savet fizijatra – dodala je ona.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!