Vežbe za decu koje aktiviraju mozak

Izvor: blic.rs


Vežbe za decu koje aktiviraju mozak

Ako želite da vaše dete kada odraste lakše prihvata i savladava novo gradivo, koristite, još dok su mali, tehniku „brain gym“. Reč je o „gimnastici za mozak“, odnosno programu čija je svrha da u potpunosti aktivira mozak za učenje uz pomoć kretanja.

„Brain gym“ se sastoji od 26 jednostavnih vežbi koje brzo poboljšavaju koncentraciju, pamćenje, organizaciju, slušanje i koordinacije, smanjuju hiperaktivnost i napetost.
Kod mnogo dece tokom prvih godina života propuštene su neke razvojne faze mozga koje su temelj za dalju organizaciju dečjeg mozga. Na primer, zbog korišćenja duka mnoga deca preskaču vrlo važnu fazu puzanja, koje je motorički najsloženija aktivnost i koja kasnije detetu olakšava orjentaciju prema gore i dole, levo i desno, napred i nazad. Isto tako, mnogi roditelji stavljaju decu da sede pre nego što su ona spremna za to (dete je spremno da sedi tek kad samo sedne iz položaja puzanja).
Kasnije ove propuštene faze mogu da se manifestuju u obliku mucanja, nerazvijenog govora, slabijeg izgovora, teškoća pri čitanju i pisanju, poteškoća s razumevanjem, disleksije, hiperaktivnosti…
Vežbe u sklopu „brain gyma“ pomažu stvaranje novih veza između leve i desne moždane pregrade, što povoljno utiče na rešavanje spomenutih i mnogih drugih poteškoća.
 

Vežbajte
KRUŽNO GIBANJE – jedna od osnovnih vežbi kojom se paralelno aktiviraju obe moždane pregrade i poboljšava koordinacija levo-desno, disanje, izdržljivost, sluh i vid. Vežba je takođe korisna za poboljšanje koncentracije i lakše ispunjavanje zadataka. Dete maršira u mestu, naizmenično dotičući desno koleno levim laktom i levo koleno desnim laktom.
PRIZEMLJIVAČ – aktivnost rastezanja kojom se opuštaju mišići neophodni za ravnotežu i koordinaciju. Dete se nalazi u stojećem položaju, lagano raširenih nogu. Desno stopalo treba usmeriti na desno, a levo prema napred. Zatim pri izdahu savija se desno koleno, a pri udahu ispruži desna noga. Bokovi treba da budu podbočeni, a vežba se naizmenično izvodi tri puta na jednu, a zatim tri puta na drugu stranu
DVOSTRUKO ŠARANJE – vežba je koja pomaže razvoju orijentacije u prostoru u odnosu na telo. Pomoću te vežbe dete razvija spretnost, lakše piše, urednije crta… Vežba se izvodi tako da dete slobodno crta obema rukama istovremeno na listu papira ili na tabli, a kasnije može da pokuša da crta kvadrate prema spolja, prema gore, prema unutra i prema dole.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!