Veliki korak za klince i klinceze

Izvor: Glas javnosti

Mališanima je potreban period adaptacije na školsku sredinu

Dete u vama vidi oslonac i zato ne dozvolite da oseti vaš strah pred polazak u školu

Septembar se lagano približava, a s njim i nova školska godina, kao i odlazak u vrtić. Ukoliko je vaše dete već boravilo ranije u vrtiću, biće vam bar malo lakše u odnosu na roditelje čija deca su do sada boravila u „baka i deka servisu“. Za tu kategoriju klinaca nova sredina, nepoznat prostor, kao i preplašeni vršnjaci mogu da izazovu krokodilske suze, a i poveću nervozu kod roditelja. Srećom te je poslednjih godina kod nas uvedeno obavezno predškolsko obrazovanje, pa je to dobar način da se deca naviknu na predstojeće obaveze u školi. Bilo da se radi o „školici“ ili onoj pravoj, potrebno je vreme adaptacije na novu okolinu, a tada će se i život u porodici vratiti u normalu.

Jutro pred veliki dan ume da bude naročito stresno. Živci će vam biti napeti jer se često desi da sve krene naopako, pa vam ne preostaje ništa drugo nego da povisite ton, ali to je potpuno pogrešno. Ako ste nervozni i džangrizavi, dete će to osetiti, pa će i samo postati neraspoloženo. Budite veseli i vedri. Umesto da ga terate da se obuče što pre jer i onako kasnite, utrkujte se ko će prvi biti gotov sa spremanjem.

Kad već pređete prag vrtića, spremite se na to da će prvi rastanak biti posebno težak, ali morate ostati prisebni. Dete u vama vidi oslonac i zato ne dozvolite da vidi suze. Ako već ne možete da se suzdržite, sačekajte barem dok ne izađete iz vrtića. Ipak, što se više zadržite u samoj zgradi, biće teže i vama i detetu. Olakšajte mu tako što ćete mu reći da ćete uskoro doći po njega. Dogovarajte se sa njim da ćete doći u tačno dogovoreno vreme. Ako je to pre spavanja, neka bude stvarno tako jer će se ono silno razočarati ako ga izneverite. Kroz nekoliko nedelja ono će se navići na vaspitačice i nove drugare, ali dotle mu pomognite sitnicama. Ako je dozvoljeno, neka ponese neku svoju igračku za slučaj da mu je potrebna uteha i poznati prijatelj. Ipak, to ne treba da bude detetova najomiljenija igračka jer je vrlo moguće da je vrati kući bez glave, ruke ili noge. Najbitnije je da budete dosledni da bi dete shvatilo da mora da ide u školicu. Malim nagradama ćete ga ohrabriti.

S obzirom na to da će grupa u kojoj je vaše čedo uskoro postati njegova svakodnevica, potrudite se da naučite imena njegovih drugara. Kada ste kod kuće, spominjite decu iz njegove grupe i raspitujte se za aktivnosti njegovih prijatelja. Pokažite zanimanje za događanja iz vrtića, pa će i za vaše dete on postati sigurnije mesto koje može da poistoveti s domaćom atmosferom. Kada prođe period privikavanja, neće ni želeti da ode iz svoje grupe vršnjaka, a vi ćete biti ponosni na njega.

Ništa manji stres za dete nije prvi dan u školi. Savet za sve roditelje: samo polako i smireno! Škola je, ipak, puno ozbiljnija od vrtića i predstavlja velik i važan korak u životu. Razgovarajte sa detetom o promenama i ne oglušujte se na njegove strahove. Objasnite mu šta ga otprilike čeka jer će tako strah biti manji kad zna šta ga očekuje. Kad zakoračite u razred, budite uz vašeg prvaka ako on to želi. Ne ostavljajte ga pred ostalom decom sa izgovorom „Sad si veliki, šta ću ti ja!“ Razred će to prihvatiti kao svakodnevicu i to će potrajati sve dok odlazak u školu ne postane normalna stvar. Ako vaše dete pokuša da strah reši plakanjem, pustite ga. Škola je prvi korak u odrastanju, a to nije uvek lako. Takođe, pojaviće se obaveze koje dete ne poznaje. Sa čitanjem, pisanjem i računanjem do sad se susretalo samo kroz igru. Sada će morati da nađe strategiju za svaki školski zadatak. Pomognite mu u tome, naučite ga da treba da misli i da traži rešenje za svaki problem. Ne zaboravite da ga pohvalite i za najmanji uspeh jer setite se vaših dana u školskoj klupi, pa ćete znati da nije lako biti školarac.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!