Vežbe nakon prirodnog porođaja i carskog reza

Prvog dana nakon  porođaja preporučuje se odmor, povećan unos tečnosti kao i redovno pražnjenje mokraćnih kanala. Ne prekidati mlaz mokrenja.  Nakon 6 sati od prirodnog porođaja  ukoliko lekar nije preporučio drukčije ležemo na stomak na preklopljenom ili punijem jastuku 2 do 30 min, 3 do 5 puta dnevno.

Nakon 12 sati od carskog reza spojenim nogama savijenih kolena pomeramo levo-desn skrećući lagano sa kolenima kao u slalomu. Pažljivo, rana ne sme da boli!  Ova vežba je radi peristaltike creva. Ukoliko rana zarasta pravilno oko 5. dana krećemo sa ležanjem na stomaku kao kod prirodnog porođaja. Od 1. dana ležimo na bokovima. 

Drugog dana nakon prirodnog porođaja i carskog reza krećemo sa vežbama.  Opustite mišiće i tetive, a karlicu otvorite kako bi vežbe bile lagane i efikasne.

 

 

Ležimo na leđima, ruke oslanjamo ispod grudi na rebra, kolena savijamo i udišemo na nos u grudni koš – izdišemo na usta sa rukama na stomaku. Ponavljamo 3 puta.  
  Vazdušni talas:  ležimo na leđima savijenih kolena i rukama opruženim duž tela. Udišemo na nos u stomak povećavajući ga i onda udahnut vazduh pomeramo na gore ka grudnom košu.  Izdisaj ustima.  Ponavljamo 3 puta.  

 

 

Ležimo na leđima, noge opružene, ruke duž tela, povlačimo stopalo u smeru glave i opuštamo (ne istežemo u suprutnom smeru). 6 ponavljanja

 

 

Ležimo na leđima savijenih kolena, jednu nogu istežemo na gore i ispravljamo stopalo napred-nazad 6  do 10 puta. Ponoviti sa drugom nogom.

 

 

Ležimo na leđima savijenih kolena. Jednom nogom „okrećemo pedalu” 6 puta i onda menjamo noge.  Opseg pokreta zavisi od trenutnih mogućnosti.  Pokret ne sme da izazove bol kod rane.

 

 

Ležimo na leđima savijenih kolena. Prekrštenih nogu masiramo list pomerajući ga preko kolena napred-nazad 5 puta. Menjamo nogu.

 

 

Ležimo na leđima savijenih kolena, podižemo karlicu (u skladu sa mogućnostima), udišemo vazduh u stomak i onda se lagano sa izdisajem spuštamo na pod. Pokret u oba smera mora biti umeren, pomeramo pršljen po pršljenm nakon čega se opuštamo.  5 ponavljanja. 

 

 

Ležimo na leđima savijenih kolena i ruku duž tela. „Prilepljenih” krsta za čaršav ili pod  stiskamo kukove ka unutra jedno kad drugom. Udišemo u stomak povećavajući ga. Sa izdisajem opuštamo ga i u tom položaju udišemo vazduh u grudni koš. Ponavljamo celu vežbu 3 puta.

 

 

Ležimo na leđima, noge su opružene. Stiskamo kolena ka unutra kao i kukove, zadnju ložu. Istovremeno udišemo vazduh u grudni koš, uvlačimo stomak i izdišemo.

 

 

Ležimo na leđima i stiskamo ka unutra  sedne kosti (kosti na kojima sedimo), zatvaramo oči i tada bi trebalo da nam se refleksno zatvaraju vagina i anus.

 

Vežbe za leđa

 
  1. Ležimo na leđima savijenih kolena i ruke su na podu savijene u laktovima 90 stepeni  (podlaktica na gore duž ose tela). Obe noge savijene u kolenima prebacujemo na levu stranu dok istovremeno glavu okrećemo na desnu stranu a ruke ostaju u početnom položaju. Menjamo stranu 6 do 10 puta.
  2. Ležimo na leđima, obe ruke stavljamo pod glavu a latkove približavamo podu. Izbacujemo grudni koš i samim tim pravimo prazan prostor ispod lopatica, popuštamo i ponavljamo 3 do 5 puta.

 

Trbušnjaci

Trbušnjake krećemo da vežbamo od 14. dana od prirodnog porođaja odnosno 20. dana nakon carskog reza. Možemo ih vežbati 1 do 3 puta u toku dana.

 

 
  1. Ležimo na leđima savijenih kolena, ruke pružamo i paraleleno ih prebacujemo sa jedne na druu stranu pored kolena. Na početku će biti dovoljno da blago uzdignemo glavu  i odlepimo lopatice od poda, a s vremenom ćemo se skroz podići do kolena, mada to nije obavezno. 10 puta svaka strana, naizmenično.
  2. Ležimo na leđima, obe ruke stavljamo pod glavu  i dižemo se, lewi lakat približavamo desnom kolenu a desni lakat levom. 10 puta svaka strana, naizmenično.
 
  1. Ležimo na leđima savijenih kolena i ruku duž tela. Savijamo desno koleno i približavamo stomaku dok levu ruku premeštamo pored desnog kolena. 10 puta svaka strana, naizmenično.

Trbušnjake duž ose simetrije tela ne vežbamo pre 3. meseca nezavisno od vrste porođaja.

Nega rane od epizotomije

Od 1. dana ušivenu ranu peremo pod tušem i vetrimo. Oko 14. dana (u zavisnosti od stranja u kom je rana) počnjemo sa masiranjem. Kažiprst i srednji prst stavljamo ispod rane i lagano ih pomeramo zajedno pored rane (možemo koristiti kružne pokrete) i oko rane. Oslobađamo lagani pritisak. Nikako ne smemo da stavljamo prste u ranu niti da je razvučemo.  

Autorka vežbi:  Bohumila Drobova, fizijoterpeutkinja  u Institutu za Brigu o Majci i Detetu, Prag, Češka

Slobodan prevod: Magdalena Kujundžić

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!