Visoki standardi zdravstvene sigurnosti

Izvor: politika.co.yu

Bez opasnih hemikalija u dečjim igračkama

Neke igračke nisu bezopasne

Evropski parlament zauzeo se za strože propise koji regulišu oblast sigurnosti dečjih igračaka, pozivajući proizvođače da, kako se približava Božić, poštuju stroge standarde i zabrane opasne hemikalije za njihovu proizvodnju.

Proizvođači su, međutim, predloge, koje tek treba da usvoje zemlje članice, odmah odbacili kao nepotrebne.

Odbor Evropskog parlamenta za unutrašnje tržište jednoglasno je odlučio promenu propisa, starih već 20 godina, koji regulišu proizvodnju igračaka u EU, i to tako što će ih znatno pooštriti.

Revizija je potrebna kako bi se bolje zaštitila deca, kao najranjiviji potrošači, kao i da bi roditelji imali garanciju da je svaka igračka koju kupe u bilo kojoj zemlji članici Evropske unije u skladu s najstrožim standardima sigurnosti.

Oštriji propisi bi se odnosili na proizvođače ne samo u EU već i u drugim zemljama, posebno u Kini, koja je najveći izvoznik igračaka u svetu. U 2006. godini Kinezi su ostatku sveta prodali 22 milijarde igračaka.

Američki gigant Matel povukao je prošle godine više od 21 miliona kineskih igračaka, no kasnije se ovaj proizvođač igračaka izvinio, objasnivši da je 85 odsto ovih igračaka povučeno zbog njegovih propusta a ne zbog greške kineskih proizvođača.

Paket mera sigurnijih igračaka predviđa ograničenje korišćenja hemikalija i mirisa u njima, stroža pravila i upozorenja za uputstva za korišćenje, kao i strože propise za igračke pakovane zajedno sproizvodima koji se jedu.

Fabrike igračaka u Evropiorganizovane u udruženje koje predstavlja najveće evropske proizvođače u tom sektoru, upozorilo je, međutim, da su sigurnosni standardi u EU već visoki te da ova organizacija ne bi trebalo da postavlja nove.

Onima koji se ovih dana spremaju da „pišu porudžbine” Deda Mrazu i već obilaze pijace i prodavnice igračaka u potrazi za onom kojoj će se njihovo dete najviše radovati, savetujemo da budu veoma oprezni prilikom kupovine. Da pažljivo pročitaju sva upozorenja proizvođača i da posebno vode računa o tome da igračka bude prilagođena uzrastu mališana kako bi se izbegla svaka mogućnost ne samo povređivanja u igri, već i izazivanja ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

D. P.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!