Vođenje ljubavi u trudnoći

Ako trudnoća teče bez problema i trudnica je raspoložena za seksualni odnos, nema razloga za suzdržavanje od seksa.

Važno je da vreme trudnoće iskoristite da biste svoju vezu dodatno učvrstili, lakše se pripremili za porođaj i za ono što sledi posle toga: umor, neispavanost, smanjenu energiju, zbunjenost, nesigurnost i pomanjkanje strpljenja i tolerancije.

Bliskost partnera pozitivno utiče i na njihovu vezu i na detetov razvoj. Zato nemojte da se plašite, već i dalje uživajte u vašoj intimi.

PRVO TROMESEČJE
Doktori često upozoravaju parove da pripaze na intenzitet seksualnih odnosa u prvom tromesečju trudnoće. To je vreme kada uopšteno ne bi trebalo preterivati ni sa kakvim fizičkim aktivnostima, pa ni seksualnim. Ne ustručavajte se da pitate svog ginekologa koliko se često preporučuje da imate odnos i postoje li neke zabrane što se tiče položaja ili vaše trudnoće.

Ako vas uhvate mučnine, umor, slabost ili loše raspoloženje, verojatno vam neće biti do odnosa. Biće dana kad ćete poželeti biti sasvim sami, kao i onih kad će vam zagrljaj biti potrebniji nego ikada.

DRUGO TROMESEČJE
U ovom razdoblju trudnoća se stabilizuje i žena postaje opuštenija. Završile su se emotivne bure vezane uz spoznaju da ste trudni i sve se vraća u ravnotežu. Radujete se prvim bebinim pokretima, trbuščić polako raste. Ne bojte se da ćete povrediti dete za vreme seksualnog odnosa. Ono leži na sigurnom u materici, okruženo plodovom vodom i anatomski je sasvim nemoguće da penis dođe u njegovu blizinu.

U ovom razdoblju trudnoće ženama može da se poveća želja i one postaju seksualno aktivnije, što njihovim partnerima može biti samo prijatno iznenađenje.

TREĆE TROMESEČJE
Sa sve većim stomakom mnogi položaji su teže ostvarivi, pa je i uživanje nešto manje. Ali ako imate neke omiljene položaje koji vam i dalje prijaju, a trudnoća je bez komplikacija, nema razloga da se suzdržavate od seksa. Ako vam seks više ne pruža uživanje i ne možete da se opustite, radije se prepustite maženju i grljenju sa partnerom.

Možda ste čuli da seks podstiče trudove. Istina je da se u ejakulatu nalazi hormon prostaglandin koji grlić materice čini mekšim i priprema da za trudove, ali ta je količina toliko mala da ne može da izazove preuranjene trudove. Ako je beba već krenula, seks može ubrzati otvaranje i sam porođaj.

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!