Čvrst san, mokro jutro

Izvor: PRESS

Deca nisu uvek kriva za mokrenje u krevetu, jer uzroci ovog poremećaja mogu da budu genetski faktori, čvrst san, pa i manji kapacitet bešike

Noćno mokrenje jedan je od najčešćih problema dečjeg doba, koji ostavlja velike posledice po psihički razvoj deteta. U Srbiji ne postoje precizni statistički podaci o tome, ali se procenjuje da čak 150.000 mališana ima poremećaj mokrenja.

Jednostavno lečenje

Roditelji bi trebalo da se obrate pedijatru ukoliko nije postojao period duži od šest meseci a da se dete nije umokrilo noću. Na osnovu razgovora i nekoliko pregleda lekar će utvrditi o kom tipu umokravanja se radi i započeće terapiju. Optimalno vreme za započinjanje terapije je pre polaska u školu, a njen izbor zavisi od prirode osnovnog poremećaja. Savremena terapija (enureza alarm, dezmopresin) zasnovana je na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Internacionalnog udruženja za umokravanje. Lečenje prosečno traje šest meseci, a iskustva od preko 30 godina u lečenju dezmopresinom više od osam miliona dece pokazuju da je terapija bezbedna.

Tako problem sa mokrenjem ima svako četvrto dete uzrasta od pet godina, svako deseto pri polasku u školu, a u petom razredu svako 12. dete. Prof. dr Mirjana Kostić, rukovodilac Centra za poremećaj mokrenja u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, objašnjava koji su uzroci primarne enureze, kako se ovaj poremećaj stručno zove.

– Od brojnih razloga za koje se verovalo da su uzrok enureze, danas se zna da su najznačajniji genski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu i/ili relativno manji kapacitet bešike. Ukoliko je ovaj problem u detinjstvu imao jedan roditelj, verovatnoća da će dete imati enurezu je 40 odsto, a ako su imala oba roditelja, verovatnoća je čak 75 odsto. Što se sna tiče, deca sa enurezom su „čvrsti spavači”, teško se razbuđuju. Kod najvećeg broja dece sa enurezom tokom noći postoji povećano stvaranje mokraće. Ovo nastaje kao posledica poremećaja u ritmu lučenja jednog neuropeptida, vazopresina, koji se luči u mozgu i koji na nivou bubrega reguliše količinu i gustinu stvorene mokraće u snu – objašnjava Kostićeva.

Nemojte da kažnjavate dete

Često se veruje i da je enureza posledica svesne reakcije deteta, njegovog bunta ili pokušaja pritiska na roditelje kako bi ostvarilo neki svoj cilj. To je jedna od veoma ozbiljnih zabluda zbog koje roditelji često kažnjavaju dete. To dokazuje podatak da najveći procenat zlostavljane dece školskog uzrasta čine upravo deca sa problemom mokrenja.

Ona naglašava da je jedna od najčešćih zabluda vezanih za enurezu ta da je ona posledica psiholoških problema ili psihološkog profila deteta.

– Istina je da deca sa enurezom, posebno ako se lečenje ne započne na vreme, pa duže traje, imaju brojne psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje, ali oni su uvek posledica, a ne uzrok enureze -kaže Kostićeva i dodaje:

– Zabluda je da se enureza ne može izlečiti ili da je ne treba lečiti jer će sama prestati. Kod najvećeg broja dece ona može da se izleči. Enureza koja duže traje nosi rizik od razvoja ozbiljnih posledica na mentalni, emotivni i socijalni razvoj ličnosti. Ukoliko se sa terapijom započne na vreme, svi ovi problemi su prolazni i detetu se pruža mogućnost da odraste u psihički zdravu i sociološki dobro adaptiranu osobu – objašnjava Kostićeva.

A. ERAKOVIĆ

Podjeli:

Odgovori

error: Content is protected !!